Και ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών εκφράζει την ικανοποίησή του για το 2024 και αισιοδοξεί για τη νέα τουριστική σεζόν. Παρά το γεγονός πως τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ρόδο το περασμένο έτος, επέλεξαν ως επί το πλείστον να μένουν στα ξενοδοχεία τους (λόγω του all inclusive), μεγάλη μερίδα επέλεξε τις εκδρομές.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δ’ ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Σαλαχούρης: «Πράγματι, η τουριστική σεζόν του 2024 πήγε πάρα πολύ καλά από άποψη αριθμού αφίξεων, γι’ αυτό είχαμε και το ρεκόρ που κατέγραψε η Ρόδος. Βέβαια, οι αριθμοί δεν αντανακλούν στα έσοδα, καθώς τα χρήματα που άφησαν οι επισκέπτες στο νησί δεν είναι τα αναμενόμενα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό, σημαίνει πως επέλεξαν να μείνουν μέσα στα ξενοδοχεία και στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν ήταν πελάτες υψηλής οικονομικής κλίμακας. Γι’ αυτό και η αγορά δεν κινήθηκε όσο αναμενόταν σύμφωνα με τους αριθμούς.
Εμείς από την πλευρά μας, ως κλάδος δουλέψαμε αρκετά καλά. Αυτό όμως, αφορά σε όσους μιλούν δύο, τρεις ή τέσσερις γλώσσες. Οι μονόγλωσσοι ξεναγοί, είχαν μία σεζόν όπως οι προηγούμενες».
Όπως εξήγησε, το επάγγελμα του ξεναγού στην Ρόδο, είναι καθαρά εποχικό και παραμένει σε περιορισμένο επίπεδο των έξι έως εφτά μηνών.
«Γενικότερα, η συμμετοχή στις εκδρομές -είτε με επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια, είτε μεμονωμένα ή σε γκρουπ- έχει πτωτική πορεία. Κάποτε, τα κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα άνω των χιλίων ατόμων, έβγαζαν το 30-40% των επισκεπτών σε εκδρομές. Τώρα το ποσοστό αυτό, δεν ξεπερνάει το 15%.
Για τις εκδρομές από τα ξενοδοχεία κ.λπ. το ποσοστό συμμετοχής είναι ακόμη μικρότερο» όπως λέει.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Είτε οι επισκέπτες του νησιού έχουν ξανάρθει και γνωρίζουν τους προορισμούς, είτε προτιμούν μόνον τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο –ως τις πιο προβεβλημένες τουριστικές περιοχές. «Δεν υπάρχει η αντίστοιχη ελκυστικότητα των υπόλοιπων παραδοσιακών, τουριστικών προορισμών της Ρόδου, όπως η Φιλέρημος, η Κάμειρος, τα κάστρα μας, οι ναοί, εκκλησίες. Προσωπικά πιστεύω ότι ίσως δεν έχουν προβληθεί όσο έπρεπε ενώ, οι υποδομές των χώρων αυτών, είναι υποβαθμισμένες. Κατά την άποψή μου, χρειάζεται μία… γενναία αναβάθμιση όλων των επισκέψιμων χώρων του νησιού».
Για τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων με πρώτη τη Λίνδο, ο κ. Σαλαχούρης δηλώνει πως την περασμένη σεζόν η εικόνα ήταν πολύ πιο βελτιωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές που οι τεράστιες ‘ουρές’ των τουριστών έκαναν τον γύρο του διαδικτύου:
«Τα πλήθη των επισκεπτών, βοήθησε πάρα πολύ το ηλεκτρονικό εισιτήριο (προ-αγορασμένο / pre-booked) που εφαρμόστηκε στη Λίνδο. Οπότε οι επισκέπτες ήρθαν προετοιμασμένοι και δεν σημειώθηκαν τα προβλήματα που είχαμε σε άλλες χρονιές, αφού δεν υπήρξαν οι μεγάλες ουρές όπου οι τουρίστες περίμεναν πολλές ώρες. Υπήρχε μεγάλη κίνηση, αλλά όχι όπως σε άλλες χρονιές. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει γίνει τίποτα για τη βελτίωση των υποδομών στον χώρο της Λίνδου, που είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα σε όλη την Ελλάδα (!).
Το μόνο θετικό στοιχείο, που πρέπει να το αναφέρουμε είναι ότι επιτέλους, μετά από 30 χρόνια, συστάθηκε ένα ιατρείο που λειτουργούσε πάνω στην Ακρόπολη με έναν γιατρό, δύο νοσηλευτές και δύο διασώστες καθώς, και ένα ασθενοφόρο στην πλατεία της Λίνδου. Αυτό μας ικανοποίησε αλλά και μας ανακούφισε –θα έλεγα, καθώς κι εμείς νιώθουμε μία σχετική ασφάλεια τους δύσκολους μήνες που υπάρχει μεγάλη κίνηση, πολύς κόσμος και φυσικά, κυριαρχούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κι εμείς, από την πλευρά μας σαν Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, πιέσαμε όσο μπορούσαμε για τη λειτουργία του ιατρείου και με την αρωγή κάποιων τουριστικών γραφείων, είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Οι επαγγελματίες ξεναγοί, κατάφεραν να αποτρέψουν το νομοσχέδιο που είχε φέρει το Υπουργείο Τουρισμού που έθετε σε κίνδυνο το επάγγελμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαλαχούρη:
«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στους ξεναγούς, ευτυχώς δεν άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας – εργασίας στον κλάδο μας. Έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της ομοσπονδίας με το Υπουργείο, βρέθηκε μία κοινά αποδεκτή λύση. Η πρόταση της ομοσπονδίας εφαρμόστηκε έστω και την τελευταία στιγμή από το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να μη χαθεί το επάγγελμά μας τελείως. Οι ξεναγοί παραμένουν στις θέσεις τους και θα εργάζονται όπως και πριν.
Βέβαια τα προβλήματα παραμένουν. Οι παράνομες ξεναγήσεις συνεχίζονται και οι έλεγχοι εξακολουθούν να είναι ελλιπείς. Αυτό που ζητάμε πλέον, είναι να ελέγχονται οι παρανομίες. Να ελέγχονται όσοι αλλοδαποί εργάζονται ως ξεναγοί στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση χρόνο με το χρόνο. Αντιλαμβάνονται όλοι οι παράνομοι ότι δεν υπάρχει έλεγχος και έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Δυστυχώς σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε καμία υποστήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού. Ευελπιστούμε ότι με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Από εκεί και έπειτα η ΠΥΤ οφείλει να αξιοποιήσει τις αναφορές των αστυνομικών. Στην πράξη όμως, δεν βλέπουμε το υπουργείο, να θέλει να βοηθήσει στην ουσία τον Έλληνα ξεναγό -παρά το γεγονός, πως κάθε χρόνο έρχονται νέα παιδιά στο επάγγελμα από τις σχολές που υπάρχουν, σε όλη τη χώρα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα κι ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα».