Ο Κώστας Σημίτης που πέθανε σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου, υπήρξε ένας από τους πρωθυπουργούς που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία της Ελλάδας. Η είδηση του θανάτου του κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου: Τα διεθνή ΜΜΕ με εκτενή δημοσιεύματα αναφέρονται στα πεπραγμένα του Κώστα Σημίτη.
Εκτενείς αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ
Το πρακτορείο Reuters, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως ο Σημίτης ήταν ο αρχιτέκτονας της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. «Του πιστώνεται η μείωση των διογκωμένων κρατικών δαπανών, ωστόσο, επικριτές του λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη διαφθορά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ζώνη του ευρώ».
Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει πως «ο Σημίτης, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής, ήταν επίσης αφοσιωμένος φιλοευρωπαίος, ενώ ο Παπανδρέου πόνταρε στην έντονη αντίθεση του στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τη δεκαετία του 1970, προτού αλλάξει ρότα, αφού έγινε πρωθυπουργός»
Το Bloomberg με τη σειρά του αναφέρει πως «ο Σημίτης θεώρησε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του. Βοήθησε επίσης να “κλειδώσουν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών, για να βοηθήσει στη φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004»
Τo Associated Press, από την πλευρά του υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του Σημίτη για την διόγκωση του ελλείμματος και την οικονομική κακοδιαχείριση πριν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική: «Σημίτης εγκατέλειψε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, όχι όμως πριν εκδώσει μια προφητική προειδοποίηση, ότι η οικονομική κακοδιαχείριση θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα επέβαλε σκληρή λιτότητα. Τελικά, ήταν το ΔΝΤ, από κοινού με την Ε.Ε., που επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς στη χρεοκοπημένη χώρα, το 2010».
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ως τον “εκσυγχρονιστή” της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος για τον εκλιπόντα, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Το ιταλικό Rai Radio1 ανέφερε ότι ο Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004 και ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ το 1974, υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα για την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001.
Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle σημείωσε ότι ο Σημίτης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των Ιμίων, ενώ το CNN Turk μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, αναφερόμενο στη θητεία του και την ηλικία του.
Πηγή: ethnos.gr