Τα μεγάλα ζητήματα του νησιωτικού χώρου, τα οποία θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής, παραμένουν άλυτα. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο επικεφαλής της παράταξης ‘Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο’ στο περιφερειακό συμβούλιο, κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, επισημαίνοντας μία σειρά από προβλήματα που δεν έχουν βρει τον δρόμο τους.
Αναφορικά με την εκλογή του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου στην προεδρία της ΕΝΠΕ, εκτιμά πως ‘αποτελεί μία άκρως θετική εξέλιξη για το Νότιο Αιγαίο, η οποία γεννά την ελπίδα και την προσδοκία ότι τα πάγια αιτήματα του νησιωτικού χώρου θα βρουν ανταπόκριση’ ενώ, μιλάει για το μεταναστευτικό αλλά και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, που το φέρνουν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
• Κύριε Παπανικόλα, πώς βρίσκει τα νησιά της περιοχής μας,το νέο έτος; Δρομολογήθηκαν λύσεις σε καυτά ζητήματα;
Δυστυχώς, όχι. Τα μεγάλα ζητήματα του νησιωτικού χώρου παραμένουν άλυτα. Ειδικά στα τελευταία πεντέμισι χρόνια, με τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας, τα νησιά μας έχουν υποστεί μία άνευ προηγουμένου απαξίωση.
To Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει με τις ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και υλικά να είναι πρωτόγνωρες.
Η απουσία του κεντρικού κράτους ήταν «εκκωφαντική» στις δύο μεγάλες κρίσεις που πέρασε πρόσφατα η Ρόδος, με τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τις άθλιες εικόνες με τους άτυπους καταυλισμούς με τα χαρτόκουτα στο κέντρο της πόλης.
Η επιβολή ενός τελείως άδικου φόρου, τον οποίο βάφτισαν «Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ήρθε να υποβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων του τόπου μας.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη, αναφορά ή πρόθεση επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, την στιγμή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Το μεταφορικό ισοδύναμο, μία σημαντική κατάκτηση του νησιωτικού χώρου, ευτελίστηκε στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να υπερβαίνουν κατά πολύ το ένα έτος για τους ιδιώτες και τα δύο χρόνια για τις επιχειρήσεις.
• Κατά την άποψή σας, σε ποια θέματα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, έχοντας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο;
Η εκλογή του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου στην προεδρία της ΕΝΠΕ αποτελεί μία άκρως θετική εξέλιξη για το Νότιο Αιγαίο, η οποία γεννά την ελπίδα και την προσδοκία ότι τα πάγια αιτήματα του νησιωτικού χώρου θα βρουν ανταπόκριση.
Κατά την άποψή μου, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην διεκδίκηση να περιέρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 75% του «Τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που εισπράττεται ετησίως από την επικράτειά της, όπως ομόφωνα αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου τον περασμένο Μάρτιο στην Ερμούπολη της Σύρου, δηλαδή με πρόβλεψη να εγγράφεται σε ειδικό λογαριασμό, με κωδικοποίηση ανά νησί, και να διατίθεται για βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και δράσεις, αρμοδιότητας των Δήμων, αντιστοίχως στον τόπο από τον οποίο εισπράχθηκε κατά απόλυτη ανταποδοτική κατανομή. Σε αυτόν τον αγώνα, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα κοινό μέτωπο, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα διγλωσσίας και διχασμού των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης, οφείλουμε να διεκδικήσουμε σθεναρά: Τη δημιουργία διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που σήμερα υπάγονται στην ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων και την άμεση στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά προκειμένου να πάψουν να αντιμετωπίζονται οι νησιώτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Την καλύτερη συγκοινωνιακή διασύνδεση των νησιών με τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων με τους πλοιοκτήτες, με τον όρο ότι θα συμφωνήσουν να επενδύσουν σε πλοία σύγχρονων προδιαγραφών και θα δεσμευτούν σε ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές. Με την πολιτική αυτή, αφενός εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αποφεύγοντας τα όσα ντροπιαστικά διαβάσουμε στην καθημερινή ειδησιογραφία για το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» και αφετέρου κατορθώνουμε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τις ευλογίες και την ανοχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Την άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους δικαιούχους κατόχους Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν) στην στιγμή έκδοσης του εισιτηρίου για να αποφύγουμε φαινόμενα μακρών καθυστερήσεων στις πληρωμές που απαξιώνουν το μέτρο και το καταργούν στην πράξη.
Τέλος, τη δημιουργία Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο με αρμοδιότητα την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε χώρους εργασίας, ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, που πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί.
• Το μεταναστευτικό για την Ελλάδα δεν έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε πως οι υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες. Τα νησιά μας, είναι ήδη επιβαρυμένα από την λειτουργία των ΚΥΤ (Σάμος, Λέρος, Κως). Την ίδια ώρα, στη Ρόδο παρά το γεγονός πως, εδώ και χρόνια οι τοπικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν τη δημιουργία ΚΥΤ στο νησί, γίνονται εργασίες για μία ‘κλειστή’ δομή. Πώς το σχολιάζετε;
Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα υπερεθνικό ζήτημα που απαιτεί υψηλό βαθμό διακρατικής συνεργασίας. Πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η δημιουργία μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης. Η λύση αυτή θα μας επιτρέψει αρχικά να ελέγξουμε ένα φαινόμενο, το οποίο αυτή την στιγμή μοιάζει ανεξέλεγκτο, πετυχαίνοντας παράλληλα την απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού, με την εισαγωγή ειδικευμένων εργατών στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα τερματίζουμε την απάνθρωπη εκμετάλλευση των ανθρώπων που πληρώνουν υπέρογκα ποσά στα κυκλώματα διακίνησης για να ταξιδέψουν με κίνδυνο της ζωής τους στην Ευρώπη.
Σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να υπάρξει γενναία στελέχωση του λιμενικού και του αστυνομικού σώματος, προκειμένου να γίνονται άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης και προώθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα, δεδομένου ότι οι δομές της Κω και της Λέρου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πληρότητας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στη Ροδιακή κοινωνία ότι σχεδιάζεται, εν κρυπτώ, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Η απάντησή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ηχηρή και ξεκάθαρη. Καμία δομή, κλειστή ή ανοιχτή, μόνιμη ή προσωρινή, στη Ρόδο. Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και ο σημαντικότερος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να προστατευθεί. Πάση θυσία.
• Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδικές τάσεις στα ποσοστά του. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του κόμματος εφεξής;
Το ΠΑΣΟΚ θα διαδεχτεί τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στην κοινή γνώμη και προσωπικά είμαι πεπεισμένος για αυτό. Ωστόσο, δεν ζούμε στο μέλλον. Ζούμε στο παρόν. Επομένως, προτεραιότητα για εμάς είναι η άσκηση δομικής, προοδευτικής, προγραμματικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και σε σημαντικό βαθμό καθορίζουμε εμείς την πολιτική ατζέντα, όπως διεφάνη σε σειρά ζητημάτων όπως το στεγαστικό, οι χρεώσεις των τραπεζών, τα εργασιακά, η υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, η φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων ΕΚΑΣ, η αναστολή της χρηματοδότησης του κόμματος των Σπαρτιατών, η παρέμβασή μας για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ο εξορθολογισμός των χρεώσεων στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα, παρατηρούμε με ικανοποίηση τη δουλειά μας να καρποφορεί και να παράγει λύσεις προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Πετύχαμε ήδη δύο σημαντικές νίκες, με την υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγεινά και την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών. Δεν μένουμε όμως εκεί. Μπροστά μας έχουμε μία νέα μάχη που αφορά στην αύξηση του κόστους των συμβολαίων υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες πρακτικά αποκλείουν ένα εκατομμύριο πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εκτόξευση του κόστους των συμβολαίων τους. Άλλη μία μάχη, μέχρι την επόμενη.