• Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (Α.Ε.Ε.) είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ελλάδα με 35.000 περιστατικά ετησίως • Το Υπουργείο Υγείας με εξετάσεις ειδικότητας θα μπορούσε να αυξήσει τη δεξαμενή των νοσοκομειακών παθολόγων που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στα νοσηλευτικά ιδρύματα
• Σεμνότητα, ταπεινότητα, ειλικρινή αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, πρέπει να χαρακτηρίζουν τον επιστήμονα
Ο Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και κλινικός υπερτασιολόγος, γεννήθηκε στη Ρόδο και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην παθολογία και μετεκπαιδεύτηκε στην αρτηριακή υπέρταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και στην μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στο νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Χριστοδούλου κι έχουν έναν γιο, τον Φωκά Παπανικήτα, διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ» ο κ. Παπανικήτας αναφέρει ότι από μικρός ήθελε να σπουδάσει Ιατρική και ότι η Παθολογία τον κέρδισε λόγω του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της, καθώς και της αναγκαιότητας του επαγωγικού τρόπου σκέψης.
Όσον αφορά τις προκλήσεις του επαγγέλματος, επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις, ιδιαίτερα με τα νέα λοιμώδη νοσήματα που προκύπτουν λόγω των μεταναστευτικών ροών.
Αναφερόμενος στην έλλειψη παθολόγων, τονίζει ότι πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν ειδικότητες που προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και λιγότερο φόρτο, ενώ προτείνει την ανάγκη ορθής κατανομής των ειδικοτήτων στις διάφορες περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, μιλάει για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι, ενώ η AI μπορεί να επηρεάσει ειδικότητες, όπως η ακτινολογία και η ρομποτική χειρουργική, η Παθολογία παραμένει κυρίως ανθρωποκεντρική και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από την τεχνολογία.
Όσον αφορά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (Α.Ε.Ε.), επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ελλάδα, με 35.000 περιστατικά ετησίως. Η πρόληψη μέσω της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου και η εξειδίκευση των γιατρών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική φροντίδα αυτών των ασθενών.
Σχετικά με την τηλεϊατρική, ο κ. Παπανικήτας τη θεωρεί ως μία χρήσιμη λύση για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα μικρά νησιά, όπου η πρόσβαση σε γιατρούς είναι περιορισμένη.
Τέλος, μιλάει για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας γιατρός, τονίζοντας τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την αγάπη για τον ασθενή, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στην αυτοδιοίκηση, παρά την παρελθούσα συνεργασία του με τον πρώην δήμαρχο Χατζή Χατζηευθυμίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Η ιατρική ήταν αυτό που θέλατε εξ αρχής να σπουδάσετε; Και η ειδικότητα της παθολογίας ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη;
Πράγματι, η ιατρική ήταν αυτό που ήθελα να σπουδάσω. Η παθολογία με τον επαγωγικό τρόπο σκέψης που απαιτεί με «τράβηξε» αμέσως, επιπλέον μόνο η παθολογία αντιμετωπίζει ολιστικά τον άρρωστο που είναι και ηπεμπτουσία της θεραπείας.
• Ένας παθολόγος κ. Παπανικήτα, ποιες απαιτήσεις και προκλήσεις αντιμετωπίζει;
Κυρία Παμπρή, ο παθολόγος, (όπως και όλες οι ειδικότητες) οφείλει να είναι ενήμερος όλων των σύγχρόονων εξελίξεων που αφορούν την ειδικότητά του (συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, webinar). Λόγω των μεταναστευτικών ροών, αλλά και ταξιδιών από και προς την Ασία, την Αφρική κλπ, έχουν εμφανιστεί λοιμώδη νοσήματα, άγνωστα στον ελλαδικό χώρο μέχρι πρόσφατα. Αυτό είναι μία πρόκληση για να τα αντιμετωπίσει ο παθολόγος. Είτε σε πρωτοβάθμια είτε σε δευτεροβάθμια περίθαλψη.
• Κύριε Παπανικήτα, η έλλειψη παθολόγων αποτελεί τη μεγάλη πληγή του ΕΣΥ. Ένα μεγάλο ποσοστό θέσεων στο ΕΣΥ -στις Παθολογικές κλινικές- είναι κενό, αφού μόλις το 6% των νέων γιατρών επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία. Πού το αποδίδετε;
Η έλλειψη παθολόγων αφορά τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, όσο και στα νοσοκομεία, οι λόγοι είναι πολλοί.
Η παθολογία δεν «πουλάει» σήμερα. Σχεδόν όλοι προτιμούν την υπό ειδικότητα, που έχει καλύτερες απολαβές. Το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να καθορίσει πόσους παθολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους, έχει ανάγκη ανά περιοχή η χώρα μας. Επιπλέον να προηγούνται εξετάσεις προτού αρχίσει η ειδικότητα και φυσικά και με το πέρας της ειδικότητος. Έτσι θα μπορούσε να αυξηθεί η δεξαμενή των νοσοκομειακών παθολόγων, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
• Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις ή καινοτομίες που πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την παθολογία;
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως και στην ιατρική γνώση είναι καταιγιστικές. Η τεχνική νοημοσύνη θα επηρεάσει κυρίως απεικονιστικές ειδικότητες (ακτινολογία, ρομποτική χειρουργική, μοριακή βιολογία). Η παθολογία θα επηρεαστεί λιγότερο από την τεχνική νοημοσύνη. • Πώς η τεχνολογία αλλάζει την πρακτική της παθολογίας; Είστε υπέρ ή σας «φοβίζει» η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική επιστήμη;
Προσωπικά έχω έναν σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά το AI διότι η παθολογία είναι ανθρωποκεντρική ειδικότητα με τον γιατρό να είναι παρά την κλίνη του ασθενούς.
Αυτό το δέσιμο δεν πρόκειται να το επηρεάσει η τεχνική νοημοσύνη.
• Ισχύει ότι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον; Και πού βασίζεται αυτό;
Το αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (Α.Ε.Ε) είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 35.000 Α.Ε.Ε ετήσιος. Grosso modo το ένα τρίτο θα επανέλθει πλήρως, το ένα τρίτο θα πεθάνει τον πρώτο χρόνο και ένα τρίτο θα έχει μόνιμη αναπηρία. Και τότε αρχίζει ένα γολγοθάς για την οικογένεια του ασθενούς (οικονομικό κόστος, σωματική και ψυχική καταπόνηση). Ποια είναι η παρέμβαση; 1) Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραγόντων κίνδυνου, δηλαδή της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής, του σακχάρου, της δυσλιπιδαιμίας και του καπνίσματος. 2) εξειδίκευση των εμπλεκομένων γιατρών παθολόγων – νευρολόγων. 3) δημιουργία μονάδων Α.Ε.Ε (που έχουν μειώσει την θνητότητα)
• Πιστεύετε ότι η τηλεϊατρική είναι μία βιώσιμη λύση για την πρωτοβάθμια φροντίδα ειδικά στα μικρά νησιά ή σε δυσπρόσιτες περιοχές;
Η τηλεϊατρική είναι μία κάποια λύση. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας, καθιστά προβληματική την ασφαλή ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτα νησιά. Ο αγροτικός ιατρός προτού τοποθετηθεί, πρέπει να έχει εξάμηνη νοσοκομειακή εμπειρία για να ανταποκριθεί στο έργο του.
• Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για έναν επιστήμονα που υπηρετεί το λειτούργημα του γιατρού, ώστε να μην παραβαίνει τον όρκο του Ιπποκράτη;
Σεμνότητα, ταπεινότητα, ειλικρινή αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
• Έχοντας περάσει από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου (επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου), θα σας ενδιέφερε κάποια στιγμή να ξανασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση. Φαντάζομαι ότι προτάσεις θα έχετε δεχθεί άπειρες όλα αυτά τα χρόνια;
Συνεργάστηκα με έναν τίμιο και ακέραιο άνθρωπο, τον κύριο Χατζή. Δεν νομίζω στην παρούσα φάση να ασχοληθώ με τα κοινά.