Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη γέμισε θλίψη και τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο καθώς με την παρουσία του σφράγισε την πολιτική ζωή της χώρας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρα τον αποχαιρετά.
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Από το 1971 έως το 1975 δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα
Πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Ο «Όμιλος Παπαναστασίου», είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα».
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974). Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό. Καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στη διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Οι θέσεις στις κυβερνήσεις Παπανδρέου
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Υπουργείο Γεωργίας. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας μέχρι το 1985. Εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των κοινοτικών ενισχύσεων. Το 1985 ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 1987 εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Νοέμβριο του 1987 διαφώνησε με την χαλάρωση των μέτρων ανόρθωσης της οικονομίας και παραιτήθηκε. Διετέλεσε για μικρό διάστημα Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης, του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Από το 1993 ως το 1995 ήταν Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και Υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Η ανάδειξη του σε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό
Το 1996 ανέλαβε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε Πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως Πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχή χρόνια πρωθυπουργίας.
Εκλέγεται βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, συνεχώς από το 1985. Μετά τις Κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, μετέχει σε διεθνή fora και οργανώσεις όπως στην Action Committee on European Democracy (ACED), στην Clinton Global Initiative, στο Interaction Council.
Κατά την περίοδο που ακολούθησε την αποχώρησή του από το Υπ. Εθν. Οικονομίας το 1987, ο Κώστας Σημίτης προσδιόρισε το στίγμα της συνολικής πολιτικής του σκέψης με τη δημοσίευση άρθρων και μελετών. Με την ίδρυση του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ), δημιούργησε ένα βήμα για τη συζήτηση των θεμάτων του εκσυγχρονισμού. Επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της.
Ο εκσυγχρονισμός και η ένταξη την ευρωζώνη
H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 με την πολιτική αυτή στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο. Μετά την αντικατάσταση της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ακολούθησε η επιτάχυνση των πολιτικών για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση. Έγινε πράξη η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με την εκτέλεση εκατοντάδων μικρών και μεγάλων έργων υποδομής σε όλη την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στην ιστορία της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία Οδός.
Ανάλογου μεγέθους ήταν και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους που εφαρμόστηκε με έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών υγείας και πρόνοιας, ιδίως με την κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, σημαντικός σταθμός ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, η δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το Πρόγραμμα Καποδιστρίας και η αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας, η εξάρθρωση της Οργάνωσης «17 Νοέμβρη»,οι νέες ρυθμίσεις για τις ταυτότητες, οι υποδομές στον πολιτισμό. Παράλληλα, προετοιμάστηκε η χώρα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Επιτεύχθηκε η βαλκανική συνεργασία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν για πρώτη φορά σε μια περίοδο συνεννόησης με προοπτική την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι.
Ως Πρωθυπουργός, προήδρευσε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2003. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στις 14 Απριλίου 2003 στη στοά του Αττάλου στην Αθήνα, συνετελέσθη η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δέκα νέων μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Προωθήθηκε η στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Κατέστη εφικτή μια ενιαία στάση των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση που προέκυψε με τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνεχίζει να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία υπηρετώντας τον πάγιο στόχο του την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία, τον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.
Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στην σύζυγο του αποβιώσαντος πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, Δάφνη.
Χάρης Δούκας
«Ο Κώστας Σημίτης μας δίδαξε πολλά. Με το παράδειγμα και το ήθος του. Ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας. Ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής. Ένας μεγάλος Ευρωπαϊστής. Ένας σπουδαίος καθηγητής, αλλά και άνθρωπος. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αντίο Πρόεδρε» έγραψε ο Χάρης Δούκας.
Άννα Διαμαντοπούλου
«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων», σημειώνει η ‘Αννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτησή της στο Facebook για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
«Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. ‘Αφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. ‘Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. ‘Αφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος! Αιωνία του η μνήμη», προσθέτει.
Παύλος Γερουλάνος
Με ανάρτησή του στα social media ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος κάνει λόγο για «μέγιστη εθνική απώλεια» συλλυπούμενος τους οικείους του πρώην πρωθυπουργού.
Η ανάρτησή του:
«Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».
Χρήστος Πρωτόπαπας
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός των μεγάλων έργων, ο πρωθυπουργός του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κώστα Σημίτη και πρόσθεσε: «Ο Κώστας Σημίτης ήταν πολύ μεγάλη προσωπικότητα για τη χώρα και όχι μόνο. Είχα συνεργαστεί πολύ στενά με τον Κώστα Σημίτη. Είμαι υπερήφανος που συνεργάστηκα με τον Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε όραμα και στόχο. Ο Κώστας Σημίτης αναβάθμισε την Ελλάδα».
Μιλένα Αποστολάκη
Ο Κώστας Σημίτης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Οραματίστηκε, σχεδίασε και προώθησε τον εκσυγχρονισμό της χώρας στο επίπεδο των θεσμών, των υποδομών, της διοίκησης. Υπό την ηγεσία του η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ και πέτυχε, κάτι που μέχρι τότε φαινόταν ακατόρθωτο, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Είχα την τιμή να υπηρετήσω την Κυβέρνησή του ως Υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ευγενής, συνεπής με τις ιδέες του, ένας πολιτικός διανοούμενος, ανοιχτός σε νέα ρεύματα και σκέψεις, ανοιχτός στους νέους ανθρώπους στους οποίους έδινε ευκαιρίες. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και σε ιδεολογικούς αντιπάλους, διασφάλισε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και τον χαρακτήρα του ως η μεγάλη ευρύχωρη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη. Ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Τον αποχαιρετώ με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Άδωνις Γεωργιάδης
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του Κώστα Σημίτη εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού. Με ανάρτησή του στο X αναφέρει:
Όποια πολιτική άποψη και να έχει κάποιος για τον Κώστα Σημίτη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε δύο θητείες Πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του € και της Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την απώλεια τους.
Δημήτρης Αβραμόπουλος
«Αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό ένα δημόσιο άνδρα και πολιτικό ηγέτη με αναγνωρισμένη προσφορά στην χώρα και την κοινωνία. Ο Κώστας Σημίτης υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση και υπευθυνότητα, αφιερώνοντας τη ζωή του στην πρόοδο και την ευημερία της», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Ως Πρωθυπουργός στάθηκε σταθερός μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις και προώθησε πολιτικές που άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων πολιτών όπως είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου ως Δήμαρχος Αθηναίων συνεργασθήκαμε αγαστά και εγκάρδια.
Η συνεισφορά του στον δημόσιο διάλογο, με σοβαρότητα και ευθύνη και η επιμονή του για την προάσπιση της δημοκρατίας είναι στοιχεία που τον χαρακτήριζαν.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και την πολιτική του παράταξη. Η απώλεια του συνοδεύεται από την ανάμνηση και αναγνώριση του έργου του», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.
Στοιχεία και από το Έθνος
Φωτογραφίες και από το in.gr
Πηγή: protothema.gr