Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τελικά στην Άγκυρα το Μάρτιο, αφού πρώτα επισκεφθεί το Κάιρο και ενώ η Τουρκία επαναφέρει τη “γαλάζια πατρίδα” και ετοιμάζει deal για ΑΟΖ με Συρία.
Το 2025 μπήκε με ψυχρό καιρό στα ελληνοτουρκικά. Τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο φαίνεται να έχουν παγώσει. Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να ναρκοθετεί το διάλογο, για τον οποίο υπήρχαν ούτως ή άλλως βέβαια χαμηλές προσδοκίες.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί Μάρτιο και όχι στα τέλη Ιανουαρίου, με αφορμή το γεγονός ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για Πρόεδρο Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινωθεί μετά΄τις 13 Ιανουαρίου και από τις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή.
Στο περιθώριο της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αυτή τη φορά στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σε κάθε περίπτωση να έχει νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, στις 7 με 16 Ιανουαρίου η Τουρκία θα βγάλει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα σχεδόν 100 πολεμικά σκάφη στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”. Άσκηση η οποία θα διεξαχθεί ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, κατά τα οποία η Άγκυρα κρατούσε τα προσχήματα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Η μάχη για την ΑΟΖ από Συρία μέχρι Αίγυπτο
Η Τουρκία βεβαίως ουδέποτε εγκατέλειψε το αφήγημα της “γαλάζιας πατρίδας” και κατα το διάλογο έθετε και συνεχίζει να θέτει τις αναθεωρητικές της απόψεις και παράλογες απαιτήσεις. Το κρίσιμο ερώτημα δε είναι εάν θα έχει προχωρήσει το σχέδιο για συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για την ΑΟΖ πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Κάτι που θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αυτό, για το οποίο είχε γράψει το NEWS24/7 αμέσως μετά την πτώση Άσαντ έχει ως στόχο την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία θέλει να συμφωνήσει με το νέο καθεστώς στη Συρία για να “αποκτήσει” μία “γλώσσα” που θα επεκτείνει τη δική της κυριαρχία ανατολικά της Κύπρου. Και ναι μεν όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο μία τέτοια συμφωνία θα είναι τυπικά παράνομη, αλλά η Άγκυρα θα τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα στο πλαίσιο του αφηγήματος της “γαλάζιας πατρίδας”.
Την υπογραφή συμφωνίας με Συρία για ΑΟΖ είχε προαναγγείλει την παραμονή των Χριστουγέννων ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.
Είχε επίσης αποκαλύψει την προσπάθεια της Άγκυρας να προσεγγίσει και την Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, από την οποία όμως έχει εξαιρεθεί η περιοχή κυριαρχίας του Καστελλόριζου, που αποτελεί “αγκάθι” στις τουρκικές ηγεμονικές βλέψεις για την ανατολική Μεσόγειο.
«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη και τη Συρία, αναμένεται να συνεχίσουμε με την Αίγυπτο. Όταν υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν στην Ελλάδα μεγαλύτερο προβληματισμό», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.
Οι προληπτικές κινήσεις της Αθήνας
Η Αθήνα έχει ήδη θέσει το ζήτημα μίας παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για την ΑΟΖ στην ΕΕ και έχει ζητήσει τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου με τη Συρία είναι θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.
Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου τη Δαμασκό επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμποκ, και της Γαλλίας, Ζαν- Νοέλ Μπαρό.
Η Ευρώπη όμως κινείται -ως συνήθως- με αργούς ρυθμούς, ενώ ο γαλλογερμανικός άξονας έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Και αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το Παρίσι και το Βερολίνο είναι να αποφύγουν πάση θυσία νέες προσφυγικές ροές. Ιδανικά δε, να καταστούν δυνατές και επιστροφές Σύρων προσφύγων από την Ευρώπη στην πατρίδα τους. Εφόσον οι Βρυξέλλες αναγνωρίσουν το νέο συριακό καθεστώς, το οποίο είναι εμμέσως υπό τουρκικό έλεγχο, τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα σε περίπτωση deal με την Τουρκία για την ΑΟΖ.
Σημειωτέον ότι στο βορρά της Συρίας συνεχίζονται οι συγκρούσεις υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων με τους Κούρδους. Ενώ στο νότο της πολύπαθης χώρας εξακολουθεί τις επιχειρήσεις το Ισραήλ.
Η έμμεση σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ στη Συρία φέρνει σε δύσκολη θέση και την Αθήνα, η οποία από τη μία δεν θέλει να διαταραχθεί το “καλό κλίμα” με την Άγκυρα, από την άλλη έχει ορίσει ως στρατηγικό σύμμαχο το Τέλ Αβίβ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σααρ, φέρεται να έχει εκφράσει την ενόχληση του για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος κρατά αποστάσεις από τους Ισραηλινούς όσον αφορά στην Τουρκία.
Πρώτα από όλα πάντως, η Αθήνα θέλει να διατηρήσει την κρίσιμη συμμαχία της με την Αίγυπτο, την οποία όπως αναφέρθηκε φλερτάρει και η Τουρκία με το βλέμμα στο Καστελόριζο. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στο Κάιρο.
Σημειωτέον ότι κανονικά η σύνοδος αυτή επρόκειτο να συγκληθεί στην Αθήνα, ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, δεν θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή. Επιθυμία την οποία φυσικά σεβάστηκαν η ελληνική και κυπριακή πλευρά, που ενδιαφέρονται πάνω από όλα να κρατήσουν την Αίγυπτο κοντά.
Πηγή: news247.gr