«Οταν έρθει η ώρα θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου για τη συμμετοχή μου στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην παράταξη έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Παρατηρώ πως δεν έχουν εκδηλωθεί οι υποψηφιότητες και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και δεν προτάσσουν το ζήτημα των εκλογών».
Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφορά έκανε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και στο γεγονός ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μικρός. Τόνισε επίσης πως οι πολίτες δεν δείχνουν ότι έχουν τώρα ως προτεραιότητα το ζήτημα αυτό αλλά την ανεργία και τα βαριά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.
Ανακοίνωσε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης πως μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα παραδοθεί το πόρισμα του ΤΕΕ για τις μελέτες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε σε αρκετές περιοχές του νησιού μας η σφοδρή κακοκαιρία τον περασμένο Νοέμβριο.
«Εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε το πόρισμα του ΤΕΕ για την ιεράρχηση και αξιολόγηση των μελετών που υπάρχουν. Θα χρειαστεί να γίνει και επικαιροποίησή τους προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα. Για την υλοποίηση των έργων έχουν εξασφαλιστεί 8.000.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των μελετών που ήδη έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο νησί, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε, πως έχουν βρεθεί μέχρι τώρα τέσσερις.
«Υπάρχει μια μελέτη για την αντιμετώπιση της απορροής των υδάτων στη λεκάνη της Ιαλυσού, μια για τον Αρχάγγελο, μια για τ’ Αφάντου και μια για τον πρώην Δήμο Καμείρου. Να μην ξεχνάμε πως υπήρχαν και οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί για τις παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν στην περιοχή της Λάρδου. Ζητήσαμε να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή από το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν οι μελέτες προκειμένου να προσδιοριστούν οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος νερού.
«Επιβάλλεται να θωρακιστεί το νησί όσο γίνεται καλύτερα από τα φυσικά φαινόμενα που έχουν πάψει να είναι έκτακτα», τόνισε ο κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τους καθαρισμούς των ρεμάτων ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως μετά τα όσα συνέβησαν στο νησί τον περασμένο Νοέμβριο δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εντολή στον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να υλοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες. Για το λόγο αυτό δόθηκε και το ποσό των 150.000 ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Από δω και πέρα θα περιμένω να υποβληθεί αίτημα από το Δήμο Ρόδου προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και να γίνουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων που έχουν μείνει ακάθαρτα. Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ η οριοθέτησή τους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχουν ανεγερθεί ακίνητα στα ρέματα.
Σε ερώτηση αν η ανέγερση ακινήτων στα ρέματα σημαίνει πως κάποιοι έχουν κάνει παράβαση καθήκοντος, ο κ.Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Το θέμα είναι ποιοι μελετητές και ποιες υπηρεσίες έδωσαν τις σχετικές άδειες για να γίνει αυτό».
Με αφορμή όσα αναφέρθηκαν στην λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Παστίδας, που έγινε την περασμένη Κυριακή, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος θέλησε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που αφορά την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων.
«Η Παστίδα επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από την σφοδρή κακοκαιρία. Δεν αναπληρώνονται, πρέπει να τονίσω, οι ανθρώπινες απώλειες που υπήρξαν», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Διαπιστώσαμε πως η Παστίδα έχει τα περισσότερα ρέματα. Συγκλίνουν εκεί πολλοί χείμαρροι που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον οικισμό. Είναι σοβαρό θέμα η ανέγερση αρκετών οικιών στις άκρες των χειμάρρων. Πρέπει να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο και οι υποδομές και να καθαριστούν τα ρέματα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως στη λαϊκή συνέλευση ετέθη και το θέμα της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη γνωμοδότηση του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Θεόδωρου Παπαγεωργίου που δημοσίευσε η «δ» και στην οποία αναφέρεται πως η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων ανήκει στην Περιφέρεια.
«Ήθελα να δώσω απάντηση για το θέμα αυτό. Στον Καλλικράτη και ειδικά στο άρθρο 86 αναφέρεται πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια. Επισημαίνεται πως οι ορεινοί ή μειονεκτικοί Δήμοι ασκούν αυτοτελώς ή με τη βοήθεια της Περιφέρειας τις αρμοδιότητες της αστυνόμευσης και του καθαρισμού των ρεμάτων. Αυτό αναφέρονταν και σε Κοινοτική Οδηγία. Με νέα Κοινοτική Οδηγία όμως καθορίστηκε πως αυτό το χαρακτηρισμό έχουν οι κοινότητες Αφάντου, Δαματριάς, Θεολόγου, Καλαβαρδών, Καλυθιών, Κοσκινού, Κρεμαστής, Μαριτσών, Παραδεισίου, Παστίδας, Σορωνής, Τριαντών και Φανών», εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως με νόμο από τον Απρίλιο του 2012 καθορίστηκε πως την αρμοδιότητα για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων έχουν οι Δήμοι αυτοτελώς ή σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
«Το θέμα είχε απασχολήσει την Περιφέρεια από το καλοκαίρι, που παρουσιάστηκε πρόβλημα στη Σύρο. Στείλαμε ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μας ξεκαθαρίσει ποιός έχει την αρμοδιότητα. Η απάντηση ήρθε στις 3 Δεκεμβρίου του 2013. Αναφέρεται στο σχετικό κείμενο πως με βάση τη νέα οδηγία (2009/50/ΕΚ) που εκδόθηκε το 2012 η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως οι γνωμοδοτήσεις και τα νομικά ερμηνεύονται πολλαπλώς.
«Ορισμένες φορές στα δικαστήρια αναφέρουμε πως ανάλογα ποιος ζητά τη γνωμοδότηση μπορεί να εκμαιεύσει και το αποτέλεσμα. Δεν θέλω να πω ότι είναι κατά παραγγελία. Η διοίκηση καλείται να λειτουργεί με βάση τις οδηγίες που λαμβάνει από τα αρμόδια υπουργεία. Οπου μπορούν οι Δήμοι προβαίνουν στην αστυνόμευση και στον καθαρισμό των ρεμάτων. Όπου αδυνατούν στέλνουν αίτημα στην Περιφέρεια για υποστήριξη», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως μπορεί και μόνη της η Περιφέρεια να αστυνομεύσει ή να καθαρίσει τα ρέματα.
«Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται ποιος έχει τις αρμοδιότητες αλλά να γίνεται σωστή δουλειά. Υπάρχουν διαδικασίες που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που αναφέρηκε και στις ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια για την κατασκευή γέφυρας στην Παστίδα και πλακοσκεπούς αγωγού στον Αρχάγγελο.
«Αν πάμε με τις συνήθεις διαδικασίες θα απαιτηθούν ένα ή δύο χρόνια για να προχωρήσουν τα έργα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην επέμβαση που έγινε από την Περιφέρεια προκειμένου να καθαρίσει ένας χώρος στο Τσαΐρι που είχε καταληφθεί από τσιγγάνους.
«Ο χώρος είχε καταληφθεί από αθίγγανους και ατόνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία προπονητηρίου. Φροντίσαμε τώρα ώστε να γίνει ο καθαρισμός της έκτασης. Στόχος μας είναι να αθλούνται εκεί οι μικτές ομάδες της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ομάδα ΡΟΔΟΣ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.