Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του broadband στην Ελλάδα, αυτό της εγκατάστασης και λειτουργίας ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας), έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ορισμένων από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς και κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το έργο είναι προϋπολογισμού 161 εκατ.ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και φέρει την ονομασία «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης –Αξιοποίησης των Υποδομών», ή κοινώς… Rural Broadband. Αποσκοπεί στην εξασφάλιση ευρυζωνικών συνδέσεων σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα, στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ περιοχών όπου υπάρχει χαμηλή ή ακόμη και απουσία ευρυζωνικότητας με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως τα μεγάλα αστικά κεντρα.
Ο σχεδιασμός της “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ” (ΚτΠ) χωρίζει το έργο σε τρεις γεωγραφικές ενότητες:
* Τις περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και τμήμα της Ηπείρου.
* Τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς (πλην Βοιωτίας), Κυκλάδων και κομμάτι των Ιονίων.
* Τα Ιόνια Νησιά, τη Βοιωτία, την Πελοπόννησος, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Με την ολοκλήρωσή του θα υπάρχει δυνατότητα παροχής γρήγορου internet σε περίπου 5.500 οικισμούς και άνω των 600.000 κατοίκων σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές με χαμηλές τιμές, συνδέοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σήμερα δεν απολαμβάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είχε οριστεί για τις 31/1, ωστόσο υπήρξε παράταση μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, στο έργο, πέραν του ΟΤΕ, συμμετοχή αναμένεται να εκδηλώσουν η κοινοπραξία της Intrakat με την Hellas on Line, η κοινοπραξία των Cyta Ελλάδος με την πολυεθνική PCCW Global και την κινεζική ZTE, ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Wind, το πλέον πιθανό σε συνεργασία με εταιρεία του κλάδου.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, με την ολοκλήρωση του έργου, οικιακοί χρήστες σε οικισμούς “Rural” θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 8Mbps (download) και τουλάχιστον 1MBps (upload), δηλαδή ταχύτητες ικανές να καλύψουν τις απαιτήσεις για τις υπάρχουσες διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες (e-GOV, όπως π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, TAXISNET, e-paravolo). Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του έργου, οι κάτοικοι στις περιοχές παρέμβασης θα μπορούν να συνδέονται με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps (download) και 4Mbps (upload).
Το έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) χρηματοδοτείται από τα Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Aγροτική Aνάπτυξη της Eλλάδας 2007-2013» και το «ΠEΠ Mακεδονίας Θράκης», στο πλαίσιο του EΣΠA, από το ETΠA και από εθνικούς πόρους καθώς και από ιδιωτική δαπάνη προερχόμενη από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 17ετής (από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμπραξης), εκ των οποίων τα δύο αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών και τα δεκαπέντε την εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους.
Πηγή:www.capital.gr