Η Ελλάδα είναι, απλώς, η κορυφή του παγόβουνου, σε μία διαδικασία συσσώρευσης χρεών παγκοσμίως, που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις. Τελευταία μελέτη της McKinsey, η οποία μετρά το ύψος των ροών χρήματος , είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας συμβούλων, το χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα, αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 200 τρισ. δολαρίων, αύξηση 57 τρισ δολαρίων από το 2007. Το Κινεζικό χρέος ξεπέρασε τα επίπεδα του αμερικανικού.
Η έρευνα της McKinsey για το χρέος 47 χωρών δείχνει ότι οι ελπίδες για μείωση του χρέους σε επίπεδα ασφαλείας, εξανεμίζονται. Η έκθεση της εταιρείας συμβούλων απευθύνει έκκληση για «νέα προσέγγιση» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Συνολικά η αναλογία χρέους-ΑΕΟ είναι σήμερα υψηλότερη στις περισσότερες χώρες σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα αναφέρει η McKinsey και επισημαίνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θέτουν ερωτήματα για την οικονομική σταθερότητα.
Η McKinsey προειδοποιεί ότι οι χώρες που εν δυνάμει κινδυνεύουν εξαιτίας του υψηλού χρέους νοικοκυριών είναι η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Αυστρία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη. «Είναι σαν μπαλόνι. Εάν πιέσεις το μπαλόνι του χρέους στην μια πλευρά θα σκάσει από την άλλη» λέει ο Ρίτσαρντ Ντόμπς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
thetoc.gr