Ρεπορτάζ

Οι επαγγελματίες αγρότες της Ρόδου αναζητούν λύσεις για τα προϊόντα τους

Με τα χέρια «δεμένα» βρίσκονται οι επαγγελματίες αγρότες της Ρόδου, καθώς, ενώ καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες ώστε ν’ αυξήσουν την παραγωγή των προϊόντων τους, να τυποποιήσουν την συσκευασία τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να βρουν σταθερούς συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους. Την ίδια στιγμή, ακόμα περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν από τα καιρικά φαινόμενα των προηγουμένων ετών.
Εκείνο που θέλουν οι ροδίτες αγρότες είναι να βελτιώσουν τη ζωή τους. Μάλιστα έχουν εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί. Εχουν εντοπίσει ότι ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να περιορίσουν το αριθμό των μεσαζόντων εμπόρων μεταξύ παραγωγής και καταναλωτή. Το αυτονόητο αυτό βήμα δεν έχει γίνει, όμως, εφικτό. Ούτε οι γηραιότεροι αγρότες που δεν είχαν τα μέσα, αλλά ούτε και οι νεότεροι παραγωγοί το έχουν καταφέρει αυτό το βήμα.
«Υπάρχει θέληση, υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με αγάπη για τη γη και την αγροτική παραγωγή, όμως θέλουμε υποστήριξη, θέλουμε καθοδήγηση για την εμπορική μας ανάπτυξη», δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο γεωπόνος και επαγγελματίας αγρότης Παναγιώτης Σταμάτης. Ο ίδιος κληθείς να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, εξήγησε ότι «εκείνο που θέλουμε είναι την υποστήριξη από ένα θεσμοθετημένο όργανο. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε μέσω του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να έχουμε την κατάρτιση και την καθοδήγηση που θα θέλαμε».
Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε το ΕΒΕΔ να δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και της απαγκίστρωσης των επαγγελματιών αγροτών από το ισχύον απαρχαιωμένο σύστημα διάθεσης των γεωργικών προϊόντων. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως ότι δεν βρέθηκε φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου και επαγγελματιών αγροτών. «Θα προσπαθήσουμε και πάλι, γιατί θεωρούμε ότι ο κ. Γιάννης Πάππου ως πρόεδρος του ΕΒΕΔ, αλλά και ως παλαιός έμπορος, ίσως μπορέσει να μας δώσει τις λύσεις που θέλουμε ή έστω την οδό που πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης.

Μεγάλη καθυστέρηση
στις αγροτικές αποζημιώσεις
Είναι γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που έγιναν οι μεγάλες πλημμύρες στη Ρόδο και κατέστρεψαν καλλιέργειες και θερμοκηπιακές υποδομές. Από τότε μέχρι σήμερα τα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει κι άλλες ζημιές και για όλες έχουν γίνει καταγραφές από την πολιτεία. Ωστόσο, πέραν των καταγραφών, οι αγρότες δεν είδαν οποιαδήποτε άλλη κίνηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα που δικαιούνται.
Επιπρόσθετα, παρά την «προεκλογική» ανακοίνωση για πληρωμή της β΄ δόσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου του 2014, μεγάλη μερίδα των αγροτών ακόμα δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα που δικαιούνται.
Για το συγκεκριμένο θέμα, χθες δόθηκαν πληροφορίες στη δημοσιότητα σύμφωνα με τις οποίες έχουν σταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία των δικαιούχων. Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται σταδιακά και αφού προηγουμένως αναζητηθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΟΓΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, από την αποζημίωση θα αφαιρείται το οφειλόμενο ποσό και ό,τι απομείνει, εάν απομείνει, θα δοθεί προς τον δικαιούχο.
Τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου κι όχι τις αποζημιώσεις για τις παλαιές καταστροφές.

Υποδομές και επιπτώσεις
από τις διαρκείς
βροχοπτώσεις
Εχει καταγγελθεί προς τη «δημοκρατική» ότι η περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές του Φαληρακίου τα τελευταία χρόνια τελεί συνεχώς υπό το έλεος των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με τα όσα περιεγράφησαν «τα χωράφια που βρίσκονται κοντά στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου, στο ύψος της στροφής για την παραλία Αντονι Κουίν, γεμίζουν νερό κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση».
Εκείνοι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη συγκεκριμένη περιοχή αναφέρουν ότι ο δρόμος στερείται αντιπλημμυρικών υποδομών. Ετσι, όλο το νερό της περιοχής διοχετεύεται σε συγκεκριμένα οικόπεδα με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαρκώς καταστροφές. Εκείνο που ζητούν οι επαγγελματίες αγρότες της περιοχής είναι η δημοτική αρχή Ρόδου να δει το όλο θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα και να δώσει μια οριστική λύση.
Πέραν του προβλήματος αυτού, δεν έχει περιγραφεί προς τη «δημοκρατική» άλλο ζήτημα που να αφορά ή να προκλήθηκε από τις φετινές βροχοπτώσεις στη Ρόδο. Το μόνο που επισημαίνεται από τους ίδιους τους γεωπόνους είναι οι παραγωγοί πατάτας της Ρόδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καλλιέργειές τους. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σάπισμα του καρπού, γι’ αυτό και θα πρέπει οι επαγγελματίες αγρότες να συμβουλευτούν τους ειδικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το όλο φαινόμενο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου