Σε χαμηλότερα επίπεδα διατηρούν οι Ελληνες ξενοδόχοι τις τιμές τους τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις ξενοδοχειακές τιμές όπως διαμορφώνονται στους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Τουρκία.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των online ξενοδοχειακών τιμών που επεξεργάστηκε η Τrivago για τον τρέχοντα μήνα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» των κρατήσεων από τους μεσογειακούς προορισμούς στις βασικές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ρωσία, που τους τροφοδοτούν με τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 11,3% φθάνοντας σε 79 ευρώ από 71 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση έπειτα από 4 χρόνια πτωτικής πορείας που ακολούθησαν οι τιμές τον συγκεκριμένο μήνα. Σε σχέση με τις 24 χώρες στις οποίες εξετάζονται οι ξενοδοχειακές τιμές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ως φθηνότερος προορισμός για διαμονή. Η μέση τιμή στην Ισπανία και στην Τουρκία διαμορφώνεται στα 90 ευρώ. Φθηνότερη ξενοδοχειακή τιμή διαθέτει η Πολωνία με 54 ευρώ και ακριβότερη η Ελβετία με 216 ευρώ.
Εξάλλου, η μέση online τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας αυξήθηκε κατά 7,1% φθάνοντας σε 75 ευρώ έναντι 70 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2014. Σε σχέση με τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες εξετάζονται οι ξενοδοχειακές τιμές, η Αθήνα κατατάσσεται στη 10η θέση ως φθηνότερος προορισμός. Η χαμηλότερη τιμή γι’ αυτό τον μήνα συναντάται στην Αγία Πετρούπολη και στην Κρακοβία με 52 ευρώ και η ακριβότερη στη Γενεύη με 249 ευρώ.
Οι μεγάλοι tour operators γερμανικών συμφερόντων αισιοδοξούν ότι οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα θα κινηθούν ανοδικά τη φετινή σεζόν. O επικεφαλής του Alltours Willi Verhuven δήλωσε στον γερμανικό εκδοτικό τουριστικό οργανισμό Fvw ότι οι κρατήσεις προς τη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό, ενώ επαίνεσε τους Ελληνες ξενοδόχους για τις ανακαινίσεις που έχουν κάνει στις μονάδες τους τα τελευταία δύο χρόνια. Από την πλευρά της η Τui, αναμένοντας μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, έχει αυξήσει κατά 10% τη διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων στις πτήσεις προς τη χώρα μας.
Επίσης, αυξημένη είναι η διαθεσιμότητα των θέσεων και από την Thomas Cook. Ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις για την Ελλάδα και από τη βρετανική αγορά. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει παίξει η διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών των πακέτων διακοπών για Ελλάδα αλλά και η υποτίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας.
Στο μεταξύ, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαφαινόμενες απώλειες για τη φετινή σεζόν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του συνδέσμου tοur operator της Ρωσίας, φέτος αναμένεται να ταξιδέψουν περί τα 10 εκατ. Ρώσοι στο εξωτερικό, δηλαδή κατά 8 εκατ. λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η πτωτική τάση αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου έναντι των βασικών νομισμάτων. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι περισσότεροι Ελληνες ξενοδόχοι προκειμένου να τονώσουν τις κρατήσεις τους ανακοίνωσαν προσφορές με εκπτώσεις από 30% έως 40% στις τιμές των πακέτων για τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι θα κλείσουν νωρίς τις διακοπές τους (Early Booking). Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση -σε μια προσπάθεια να υπερισχύσει του ανταγωνισμού- κατήρτισε ένα ειδικό σχέδιο με οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσει τους Ρώσους τουρίστες τη φετινή σεζόν στη γειτονική χώρα. Οπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ανέφερε χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες ότι θα υποστηριχθούν οι εταιρείες οργάνωσης ταξιδίων που διακινούν τουρίστες προς την Τουρκία με 6.000 δολάρια ανά ρωσικό αεροπλάνο
Καθημερινή