Ο μοχλός πίεσης προς την Αθήνα για να επιταχύνει, τόσο στο πεδίο των τραπεζών και του “διαδόχου” του Νόμου Κατσέλη, όσο και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, ενισχύεται. Και τούτο έγινε φανερό όλες τις προηγούμενες ημέρες μετά τη διαπίστωση στο Euroworking Group ότι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη και ο χρόνος τελειώνει.
Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα ναι μεν τυπικά θα κριθεί για τα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς μία διπλή πολιτική απόφαση σε δύο διαφορετικά “τερέν”: σε αυτό του Eurogroup (σ.σ. η πρώτη απόφαση θα ληφθεί στο Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου και η τελική στην υπουργική σύνοδο της 11ης Μαρτίου) αλλά και σε αυτό της γερμανικής Βουλής και άλλων κοινοβουλίων, τα οποία θα κληθούν να επικυρώσουν την εν λόγω αξιολόγηση (σ.σ. καθώς αυτή τη φορά συνδέεται με χρήμα, με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος).
Έτσι, όπως φάνηκε και στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδος, πέρα από τις τράπεζες που παραμένουν το κορυφαίο ζήτημα, με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει εξ αναβολής απαντήσεις αυτήν την εβδομάδα, και τα 16 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων ειδική σημασία έχει το θέμα της Εγνατίας Οδού, η συγκράτηση των δαπανών υγείας, η στελέχωσης της ΑΑΔΕ και άλλες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις), ρόλο θα παίξουν και άλλα πεδία. Η δε τελική πολιτική απόφαση θα είναι “συνολική” προσμετρώντας, βεβαίως, και τον πολιτικό κύκλο.
· Στο θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από τη Γερμανία φέρεται να έγινε σαφές την προηγούμενη Πέμπτη ότι συνεχίζει να εκφράζει ενστάσεις και μάλιστα έντονες. Αυτό που φέρεται να μεταφέρθηκε στην ελληνική πλευρά είναι ότι ναι μεν υπάρχει τρόπος να “περάσει” πολιτικά το θέμα από το γερμανικό κοινοβούλιο (σ.σ. λόγω προσφυγικού), αλλά μόνο στην περίπτωση που η συνολική εικόνα είναι καλή και δεν υπάρχουν και άλλα αγκάθια. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο καλοκαίρι εγκρίθηκε το τελικό πακέτο δόσεων μετά από ένα θρίλερ στη γερμανική Βουλή δίνοντας προθεσμία στην κυβέρνηση ως το τέλος του 2018 να καταργήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
· Υπάρχει επίσης ο παράγοντας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η θέση του έχει ειδική σημασία για τον γερμανικό άξονα. Γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται η ανακοίνωση της δικής του εξαμηνιαίας έκθεσης για την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει όμως ειδική σημασία στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων. Ο κατώτατος μισθός ενόχλησε και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ανέμεναν, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση πολύ 5%-6%. Το ζήτημα λοιπόν είναι, εξηγούν αρμόδιες πηγές, αν μπορεί πλέον η Ελλάδα να καλυφθεί πίσω από τη θέση της Κομισιόν σε αυτό το ζήτημα. Και τούτο δεδομένης της ενόχλησης που φέρεται να εκδήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής την επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων για κατώτατο και υποκατώτατο.
· Το Eurogroup από την άλλη πλευρά ενδιαφέρεται για μία σειρά από εκκρεμότητες όπως είναι το θέμα των διώξεων ενάντια στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, ανησυχεί για το ζήτημα των αναδρομικών διεκδικήσεων μέσω δικαστικών αποφάσεων για συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, ένα ζήτημα που κλιμακώνεται…
Της Δήμητρας Καδδά