Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην κρίση στα Ιμια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος δεν υπήρξε κρίση καθώς δεν συνέβη τίποτα από ελληνικής πλευράς».
Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στις δηλώσεις του: «Φέτος δεν υπήρξε η κρίση του “Kardak” (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια). Γιατί; Με τις αντιλήψεις που διατυπώσαμε, είπαμε: «Κοιτάξτε, αν υπάρξει η παραμικρή κίνηση στο Kardak, όπως παλαιότερα, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική, αλλά αν δεν συμβεί τίποτα στον Kardak από ελληνικής πλευράς, θα δείτε ότι δεν υπάρξει τίποτα ούτε από την πλευρά μας. Σήμερα ο υπουργός ‘Αμυνάς μας, πιθανότατα θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Αμυνας, θα τον ευχαριστούσε, όπως φέτος, έτσι και εφεξής, να συνεχιστεί αυτό, τόσο στo Kardak, όσο και στα άλλα νησιά».
Αναφερόμενος στο σκίσιμο της τουρκικής σημαίας από τον Ιω. Λαγό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «ανηθικότητα του συγκεκριμένου προσώπου και όχι ως μια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας».
Αναλυτικά η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:
«Το χρώμα της σημαίας μας είναι στο χρώμα του αίματος των μαρτύρων μας.
Αυτό (το σχίσιμο της σημαίας) είναι κάτι που δείχνει την αναιμία του (Λαγού). Εμείς δεν σχίζουμε σαν τον πολιτικό τη σημαία ενός κράτους, ενός έθνους. Δεν είμαστε από αυτούς που επιδιώκουν ένα αποτέλεσμα με μια τέτοια ανηθικότητα, τέτοια αγένεια. Εμείς απαντούμε πολύ διαφορετικά. Δίνουμε την απάντηση μέσω πολιτικής, μέσω του στρατιωτικού μας αγώνα, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού. Καταρχάς, για παράδειγμα, φέτος δεν υπήρξε η κρίση του “Kardak”. Γιατί; Με τις αντιλήψεις που διατυπώσαμε, είπαμε: “Κοιτάξτε, αν υπάρξει η παραμικρή κίνηση στο Kardak, όπως παλαιότερα, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική, αλλά αν δεν συμβεί τίποτα στον Kardak από ελληνικής πλευράς, θα δείτε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα ούτε από την πλευρά μας”. Σήμερα ο υπουργός ‘Αμυνάς μας, πιθανότατα θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Αμυνας, θα τον ευχαριστούσε, όπως φέτος, έτσι και εφεξής, να συνεχιστεί αυτό, τόσο στo Kardak, όσο και στα άλλα νησιά. Αυτό είναι το δέον, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε κάτι πολύ αγενές, ανήθικο. Δεν το βλέπω ως κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Το βλέπω μόνο ως ανηθικότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Έτσι δεν χρειάζεται να χάνουμε και πολύ χρόνο γι’ αυτό το γεγονός».
Σημειώνεται ότι σήμερα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου 2020, καθώς επίσης και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.