Με την υπ΄ αριθμ. 45/2022 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η προσφυγή που άσκησαν κάτοικοι της περιοχής της Φιλερήμου κατά του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη «βιομηχανοποίηση» του λόφου με τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων αλλά και η κύρια παρέμβαση που άσκησε η εταιρεία.
Η προσφυγή ασκήθηκε ειδικότερα από 25 άτομα για την ακύρωση απόφασης για τον καθορισμό πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για τη βιοτεχνία επεξεργασίας και συντήρησης ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων, παραγωγή μη βρώσιμου πάγου, κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας και πλυντήρια ρούχων βιομηχανικού τύπου ιδιοκτησίας της ΛΑΜΑΡ ΑΕ, κατά της χορήγησης έγκρισης εγκατάστασης βιοτεχνίας, κατά της οικοδομικής άδειας και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση και έκανε δεκτή την πρόσθετη παρέμβαση που άσκησε η εταιρεία.
Οι προσφεύγοντες έχουν διαμαρτυρηθεί και με δημόσιο ψήφισμα που απαριθμεί 1200 περίπου υπογραφές στην πλατφόρμα Avaaz και αποσκοπεί στην αποτροπή λειτουργίας βιοτεχνίας ψαριών στον λόφο.
Οπως επισημαίνουν στους πρόποδες της Φιλερήμου 100 μέτρα πριν από την είσοδο στον λόφο και σε επαφή με αυτό το ΤΙΦΚ (Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους), εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή ενός μεταλλικού κτηρίου επιφάνειας 1000 περίπου m2 και όγκου 5000 m3, ακριβώς στη γωνία της οδού Φιλερήμου και του δρόμου που οδηγεί στο κοιμητήριο.
Το κτήριο αυτό, 10 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο υπάρχον στην περιοχή κτίσμα, – εκτός ίσως από το Κλειστό Γυμναστήριο που όμως δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου από οπουδήποτε – θα στεγάζει βιοτεχνία με αντικείμενο “Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων – Κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας – Πλυντήριο βιομηχανικού τύπου – Παραγωγή μη βρώσιμου πάγου”.
Το κτήριο ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τις κατοικίες της περιοχής.
Τόσο ο ίδιος ο λόφος, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός τόπος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α. Φ21/8596/822/10-7-1974), αλλά και ο γύρω δομημένος και μη χώρος, θα υποστούν σημαντική αλλοίωση και αισθητική επιβάρυνση. Αν κρίνουμε από τη δραστηριότητα της βιοτεχνίας υπάρχουν και άλλου είδους αναμενόμενες επιβαρύνσεις (οσμές, θόρυβοι, επιβάρυνση της κυκλοφορίας κλπ).
Ισχυρίστηκαν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (υπ’αριθ. 31255/1987), απαγορεύεται εντός των ορίων οικισμών και σε ακτίνα 500 μέτρων από τα όριά τους η ανέγερση οχλουσών βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ασχέτως από τον βαθμό όχλησης (χαμηλής, μέσης, υψηλής) που προκαλούν στο περιβάλλον.
Η απαγόρευση αυτή αγνοήθηκε γιατί η απόσταση της επένδυσης από τα όρια του οικισμού είναι 510μ.!!
https://www.dimokratiki.gr/05-02-2022/aporrifthike-i-prosfygi-kata-tis-adeiodotisis-monadas-epexergasias-psarion-ston-lofo-filerimoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.