Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάταξη της Ρόδου όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των ψηφιακών νομάδων παρουσιάζει σήμερα στη «δ» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων κ. Ραφαήλ Κουδούνης, όπως προκύπτουν μέσα από το Nomadlist.
Το Nomadlist περιέχει πληροφορίες για πολλούς προορισμούς ωστόσο όσον αφορά στην κατάταξη της Ρόδου, μπορεί κανείς να βρει πολύ χρήσιμα στοιχεία για την αξιολόγησή της από τους ψηφιακούς νομάδες. Με βάση τις κριτικές, υπάρχει γενικότερα μια πολύ καλή εικόνα όσον αφορά διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως το κόστος διαβίωσης, η ασφάλεια και η διασκέδαση.
Η τάση της μετακίνησης και εγκατάστασης σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, με μόνη σταθερά την τηλεργασία, συνεχώς επεκτείνεται και η Ρόδος συγκαταλέγεται στους προορισμούς που από πολύ νωρίς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στην προσέλκυση αυτού του κοινού. Το γεγονός πως οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν το μέλλον της εργασίας είναι πλέον μια κοινή παραδοχή και η Ρόδος διεκδικεί με αξιώσεις μεγάλο μερίδιο από την πίτα.
Όπως δήλωσε στη «δ», ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων Ραφαήλ Κουδούνης, στόχος του είναι να βοηθήσει προορισμούς, όπως η Ρόδος, να κατανοήσουν τις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων και των remote workers, ώστε, με τη χρήση καλών πρακτικών, να προσαρμόσουν τις υποδομές και την πολιτική τους ώστε να προσελκύσουν πιο εύκολα τέτοια κοινά.
«Η σπουδαιότητα αυτής της προσαρμογής έγκειται σε τρεις λόγους. Πρώτον, διότι αυτά τα κοινά είναι υψηλού οικονομικού εισοδήματος, άρα και καταναλωτικής δύναμης. Δεύτερον, διότι η διαμονή τους σε έναν προορισμό δε σχετίζεται με την τουριστική εποχικότητα, και τρίτον διότι στα επόμενα χρόνια προβλέπεται εκθετική αύξηση αυτού του κοινού. Μάλιστα, η αύξηση θα είναι τέτοιας έντασης, ώστε η πρακτική του να εργάζεται κανείς εξ αποστάσεως και παράλληλα να ταξιδεύει, θα αποτελεί για την αμέσως επόμενη γενιά (Generation Alpha) πρακτική της καθημερινότητας», λέει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.
Η Ρόδος σύμφωνα
με το Nomadlist
Σ’ ένα κλίμα ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των ψηφιακών νομάδων, η δημιουργία ενός διαδικτυακού hub για τη μεταξύ τους επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών ήταν απαραίτητη. Έτσι, το Nomadlist όπως λέει ο κ. Ρ. Κουδούνης, κάλυψε την ανάγκη αυτή, αποτελώντας μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το επίπεδο ζωής διαφόρων περιοχών με βάση βαθμολογίες από άλλους χρήστες. Η κατάταξη κάθε προορισμού προκύπτει από ποικίλους παράγοντες, όπως το κόστος ζωής, το κλίμα, την ταχύτητα ίντερνετ, τη διαμονή κ.α. Μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί με άλλα μέλη, ώστε να τον βοηθήσουν και να του λύσουν απορίες.
Το Nomadlist διαθέτει αρκετές πληροφορίες ανοιχτές προς το κοινό, ωστόσο, όσοι γίνουν συνδρομητές έχουν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα στοιχεία και υπηρεσίες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην κατάταξη της Ρόδου, μπορεί κανείς να βρει πολύ χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το κλίμα που επικρατεί για τους ψηφιακούς νομάδες. Με βάση τις κριτικές, υπάρχει γενικότερα μια πολύ καλή εικόνα όσον αφορά διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως το κόστος διαβίωσης, την ασφάλεια και τη διασκέδαση.
Εξετάζοντας τα στοιχεία με μεγαλύτερη προσοχή, όπως τα αναλύει ο πρόεδρος Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων στη «δ», βλέπει κανείς πως από άποψη ψυχαγωγίας και νυχτερινής ζωής, η Ρόδος κρίνεται εξαιρετική, καθώς διαθέτει πολλά μαγαζιά που λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ αναρίθμητα είναι και τα αξιοθέατα του νησιού. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού είναι και το γεγονός πως ενδείκνυται για περιπάτους και βόλτες. Στη θετική εικόνα συμβάλλει και η υψηλή αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει, μαζί με τα πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Παράλληλα, καλές είναι και οι κριτικές που υπάρχουν σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράγοντες πολύ σημαντικοί για κάποιον που εγκαθίστανται σε μια ξένη και ανεξερεύνητη περιοχή.
Οσον αφορά ειδικότερα στο κόστος διαβίωσης, υπολογίζεται σε 2.738 δολάρια το μήνα κατά μέσο όρο, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ, κάτι που με βάση τους χρήστες είναι εντός φυσιολογικών ορίων με βάση τον τρόπο ζωής και το εισόδημά τους, παρότι υπάρχουν και αρκετά φθηνότεροι προορισμοί.
«Ανάμεσα στις πολλές θετικές πλευρές της Ρόδου που αποτελούν κίνητρο για την έλευση και εγκατάσταση ψηφιακών νομάδων είναι ο ζεστός καιρός -χαρακτηριστικό με ιδιαίτερη αξία για όσους προέρχονται από κρύες χώρες- η άνεση και η ησυχία, μακριά από την ένταση και τη συχνά αποπνικτική πυκνότητα της πόλης. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, επομένως και η Ρόδος, γι’ αυτό και οι ψηφιακοί νομάδες που πέρασαν από το νησί αναφέρουν στα πλεονεκτήματα την Ελευθερία του Λόγου. Η συνεννόηση με τους ντόπιους είναι σχετικά εύκολη, όπως και η δυνατότητα να κοινωνικοποιηθεί κανείς. Η σύνδεση στο διαδίκτυο, εργαλείο ζωτικής σημασίας για τη δουλειά τους, κρίνεται ως “καλή”, με εμφανιζόμενο μέσο όρο για τον προορισμό τα 10Μbps. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές πτυχές του νησιού που έχουν περιθώρια βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαβίωσης, καθώς πολλές παροχές είναι ακριβές. Σημαντικό μειονέκτημα όμως, είναι η έλλειψη ανεκτικότητας ως προς τη διαφορετικότητα και συγκεκριμένα προς την LGBTQ+ κοινότητα. Η ελευθερία έκφρασης και η αποδοχή ιεραρχείται ψηλά από τους ψηφιακούς νομάδες και λαμβάνοντας υπόψη πως οι περισσότεροι ανήκουν στις νεότερες γενιές, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον σεβασμό της διαφορετικότητας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων.
Ακόμα, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, με βάση τα γενικότερα στοιχεία που παρουσιάζονται, προκύπτει ότι η Ρόδος βρίσκεται σε μέτριο επίπεδο όσον αφορά στην φιλικότητα προς τις «οικογένειες νομάδων», ενώ μέτρια κρίνεται επίσης και η κυκλοφοριακή ασφάλεια. Τέλος, στα αρνητικά του προορισμού συγκαταλέγεται και η έλλειψη χώρων εργασίας για ψηφιακούς νομάδες όπως κοινόχρηστοι χώροι εργασίας, καφετέριες που μπορεί εύκολα κάποιος να εργαστεί, ανοιχτές βιβλιοθήκες, κ.λπ.
«Η Ρόδος (όπως και άλλοι διεθνείς προορισμοί) έχει ξεκάθαρο στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο φιλικό και προσαρμοσμένο στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των ψηφιακών νομάδων. Η δε, Ελληνική Κυβέρνηση, εκδήλωσε ανοιχτά το έντονο ενδιαφέρον της προς αυτό το κοινό, όντας από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θέσπισε τη «digital nomad visa», ένα αίτημα που το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων είχε καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, η υιοθέτηση πολιτικών είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι από μόνες τους επαρκείς. Είναι πολύ σημαντικό, τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) του προορισμού αφενός να κατανοήσουν το φαινόμενο και το σχετικό κοινό και να προσαρμόσουν ή να δημιουργούν νέες υπηρεσίες που απευθύνονται προς αυτούς», καταλήγει ο κ. Ρ. Κουδούνης.