Απάντηση στα ζητήματα που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν περί του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατικοποίησης και του εναέριου χώρου δίνουν διπλωματικές πηγές.
«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
«Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν»
Ακολούθως προσθέτουν ότι η Ελλάδα αποδίδει με «έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών».
Τι ανέφερε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι
Υπενθυμίζεται ότι ο Χακάν Φιντάν στη συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι HBR, ανέφερε ότι «με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη μα προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Όλα δεν είναι της δικής μας γενιάς τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρέξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο».
Καταληκτικά, ο Χακάν Φιντάν επισήμανε ότι «από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoυ εναέριου χώρου εδώ αναζητούμε πως μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία. Έχουμε αυτή την προσπάθεια, αυτό μιλάμε συχνά μαζί με τον ομόλογο μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης».