Τοπικές Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί την κυριότητα δύο ακινήτων στη Ρόδο

Νέα δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο • Τι υποστηρίζεται σε δύο προσφυγές ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου

Σε μία σημαντική δικαστική διαμάχη, που ενδέχεται να επηρεάσει τη διαχείριση δημόσιων ακινήτων στη Ρόδο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην υποβολή δύο προσφυγών ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, διεκδικώντας την κυριότητα δύο ακινήτων που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες.
Η υπόθεση περιλαμβάνει αντιπαράθεση με το Ελληνικό Δημόσιο και τον Κτηματολογικό Δικαστή, καθώς οι απορριπτικές διατάξεις που εκδόθηκαν αρνούνται την καταχώριση των ακινήτων στο όνομα της Περιφέρειας.


Το ακίνητο  της ΔΟΥ Ρόδου
Η πρώτη προσφυγή αφορά ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος 43, Φύλλο 13, Μερίδα V-1486, Φάκελος 6087 Οικοδομών Ρόδου, συνολικής έκτασης 9.960 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Το εν λόγω ακίνητο χρησιμοποιείται για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η ΔΟΥ Ρόδου, και μέρος αυτού είχε παραχωρηθεί για χρήση σε στρατιωτικές υπηρεσίες.
Το 1995, ο τότε Οργανισμός Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου υπέβαλε αίτημα για την αναγνώριση της κυριότητάς του στο ακίνητο, επικαλούμενος ότι στέγαζε υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες καταργήθηκαν με την εφαρμογή του νόμου 2218/1994. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε το 1997, με το σκεπτικό ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από υπηρεσίες της Νομαρχίας.
Το 2015, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέβαλε εκ νέου αίτημα στο Κτηματολόγιο, ζητώντας την ενημέρωση του φακέλου του ακινήτου όσον αφορά στα κτίσματα που είχαν ανεγερθεί. Η απόρριψη του αιτήματος από τον Κτηματολογικό Δικαστή το 2024, στηρίχθηκε στο ό,τι η Περιφέρεια δεν είχε τίτλο κυριότητας.

Ακίνητο πλησίον του δημαρχείου Ρόδου
Η δεύτερη προσφυγή αφορά ακίνητο με κτηματολογικά στοιχεία Τόμος 30, Φύλλο 91, Μερίδα Ι-33, Φάκελος 6103 Οικοδομών Ρόδου, έκτασης 1.775 τ.μ., το οποίο βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου Ρόδου. Στο εν λόγω ακίνητο στεγάζεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το ακίνητο είχε αιτηθεί να μεταγραφεί υπέρ του Οργανισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου το 1995. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε το 1997 με το αιτιολογικό ότι δεν αποδεικνυόταν η αποκλειστική χρήση του από υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Οι νομικές βάσεις των προσφυγών
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζει ότι οι απορριπτικές διατάξεις είναι αναιτιολόγητες και εσφαλμένες. Βάσει του άρθρου 39 του νόμου 2218/1994, καθώς και του άρθρου 3 του νόμου 3852/2010, η Περιφέρεια, ως καθολική διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, έχει δικαίωμα κυριότητας στα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν από υπηρεσίες της Νομαρχίας.
Η απορριπτική διάταξη 4502/1995 για το ακίνητο πλησίον του Δημαρχείου, σύμφωνα με την Περιφέρεια, δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το κτήριο στεγαζόταν από υπηρεσίες που καταργήθηκαν με τη μεταρρύθμιση.
Όσον αφορά στο ακίνητο της ΔΟΥ Ρόδου, η απόρριψη της 4510/1995 και η μεταγενέστερη 4776/2015 κρίνονται επίσης αβάσιμες, καθώς το ακίνητο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επιπλέον, η Περιφέρεια ζητά να αναγνωριστεί και η υπάρχουσα οικοδομή επί του ακινήτου.

Τα αιτήματα της Περιφέρειας
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της κ. Γεωργίου Μαυρομμάτη, ζητά:
• Την ακύρωση των απορριπτικών διατάξεων.
• Την αναγνώριση της κυριότητάς της στα δύο ακίνητα.
• Τη μεταγραφή των ακινήτων στο Κτηματολόγιο Ρόδου στο όνομά της.
• Την ενημέρωση του φακέλου του ακινήτου της Μερίδας V-1486 σχετικά με τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί.
Οι δύο προσφυγές έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν στις 13 Φεβρουαρίου 2025, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (εκούσια δικαιοδοσία).
Η δικαστική αυτή διαμάχη έχει ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς αφορά στη διαχείριση ακινήτων που χρησιμοποιούνταν από δημόσιες υπηρεσίες και μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου θα διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο για παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον, επηρεάζοντας τη νομολογία περί κυριότητας δημόσιων ακινήτων.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη διεκδίκηση, εξαντλώντας όλα τα νομικά μέσα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ακίνητα αυτά θα παραμείνουν υπό την κυριότητα και διαχείρισή της, προς όφελος των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου