• Κατσιδώνης: Δεν αξίζουμε τέτοια αντιμετώπιση • Έτοιμοι ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις
Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, κ. Κώστα Χαλκιά σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να κλείσει -εάν απαιτηθεί- το συγκρότημα της Νέας Αγοράς, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα ακόμη και κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, που επίκειται να ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο μήνες.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του προς την ‘δ’, ο κ. Κατσιδώνης:
«Καλύτερα να κλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο άμεσα. Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Χαλκιάς ότι δεν μπορεί παίζει με την ψυχολογία και με την βιοπάλη των 55 καταστηματαρχών που έχουμε απομείνει στη Νέα Αγορά. Δεν είμαστε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμεθα για λίγους μήνες. Εμείς κάνουμε σχεδιασμό και δεν μπορεί να έρχεται κάποιος, έτσι εντελώς ξαφνικά να μας λέει ότι τα εμπορεύματα που έχουμε ήδη παραλάβει –οι περισσότεροι- ή έχουμε προβεί σε παραγγελίες, και τι θα κάνουμε με τους εργαζόμενους με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει να προσλάβουμε. Έτσι, δεν μπορεί να αντέξει μια επιχείρηση σε τέτοιες συνθήκες. Έχουμε αγανακτήσει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Ο ίδιος, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, για το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής από τα ΜΜΕ χωρίς καμία προηγούμενη συνάντηση, ή ειδοποίηση για διάλογο.
Για τον αντιδήμαρχο, είπε ακόμη: «Αφού ψάχνει υπόλογους και μας κουνά το δάχτυλο, μπορεί να μας πει τι έκανε επί τέσσερις μήνες για να αδειάσει τα γραφεία του 1ου ορόφου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες; Είναι δυνατόν να μας καταστήσει εμάς, υπόλογους για το κλείσιμο της Νέας Αγοράς; Τι έκανε τόσο καιρό; Ο Σύλλογος μας, δουλεύει για το καλό του μνημείου, έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες και βρισκόμαστε ακόμη στην αναμονή. Ό,τι κάνουμε είναι αθόρυβα και με διάθεση εθελοντισμού. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ με γνώμονα το προσωπικό μας συμφέρον. Όταν κάποιοι πετούσαν χαρταετό, ο Σύλλογος έβαλε πλάτη, εθελοντικά για να προχωρήσουν οι εργασίες γρηγορότερα. Όταν ο εργολάβος αναγκάστηκε να σταματήσει το έργο, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών. Έπρεπε να είχε κλείσει ο όροφος αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και τα γραφεία λειτουργούσαν κανονικά».
Σε ερώτηση ποια ήταν η συμφωνία για να κλείσουν οι επιχειρήσεις ανά πτέρυγα, ο ίδιος απάντησε τα εξής: «Είχαμε συμφωνήσει να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας, ανά πτέρυγα αλλά από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σήμερα, έχουμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου και δεν έχουν γίνει εργασίες. Τώρα έρχονται να μας πουν ότι θα πρέπει να κλείσουν τον κάτω όροφο με την έναρξη της σεζόν; Το θέμα είχε τεθεί ξανά. Είχαμε συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα με τον εργολάβο, με τους υπηρεσιακούς και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ότι θα πρέπει να κλείσει το μνημείο για να γίνουν οι εργασίες. Αλλά είχαμε βάλει χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσουν όλα από τον Ιούλιο έως τέλη Οκτωβρίου στον όροφο και την 1η Νοέμβρη να γίνουν εργασίες κάτω -από την είσοδο στα δύο περίπτερα μέχρι τον σταθμό της ΡΟΔΑ. Ενημερώθηκαν οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές τους χειμερινούς μήνες και δεν έκαναν παραγγελίες για τις γιορτές, αφού περίμεναν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Ο εργολάβος, όμως, δεν ερχόταν. Εμείς βοηθήσαμε ακόμη και στην μεταφορά των γραφείων ενώ πληρώσαμε εργάτες και γερανοφόρα φορτηγά… Βοηθήσαμε να μεταφερθούν οι σύλλογοι και όσοι έχουν γραφεία, με δικά μας έξοδα του Συλλόγου Καταστηματαρχών. Ήμασταν σε επικοινωνία με τον τότε αντιδήμαρχο κ. Παυλούς τον οποίο ενημερώναμε καθημερινά και κρατούσαμε αναλυτικά στοιχεία. Να μην μας κουνάει το δάχτυλο ότι θα είμαστε εμείς οι υπόλογοι αν τιναχτεί το έργο στον αέρα. Ο ίδιος ο κ Χαλκιάς είναι υπόλογος. Σαν αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν θα μπορούσε να μας καλέσει για να μας ενημερώσει ότι θα κλείσουμε; Αν μας κλείσουν μετά από όσα έχουμε κάνει, θα καταστραφούμε ολοσχερώς. Δεν αξίζουμε τέτοια αντιμετώπιση από τη δημοτική αρχή, μετά από τόσα χρόνια και μετά από όσα έχουμε κάνει για το μνημείο αυτό».
Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να απενταχθεί το έργο, ενώ στο κόστος της μελέτης συμμετέχουν και οι επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς ύψους περί των 1,8εκ ευρώ στο πλαίσιο του business plan που είχε συμφωνηθεί (από 20.000 – 40.000 ευρώ ανά επιχείρηση).
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατσιδώνης, τόνισε πως εάν προχωρήσει σε κλείσιμο η Νέα Αγορά, οι επιχειρηματίες δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.