Ειδήσεις

Ογκολογικοί ασθενείς: Σύντομα θα έχουν τον φάκελο υγείας στο κινητό τους – Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή

Στο κινητό τους θα έχουν οι ογκολογικοί ασθενείς ό,τι χρειάζονται για την ασθένειά τους σε περίπου τρεις μήνες. Η ΗΔΙΚΑ με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σχεδιάζει ένα καινοτόμο application στο οποίο ο κάθε ασθενής θα μπορεί να έχει συγκεντρωμένες και οργανωμένες όλες τις πληροφορίες που του χρειάζονται: Θεραπευτικό πλάνο, δοσολογία φαρμάκου, εξετάσεις, προγραμματισμένα ραντεβού, απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, οδηγούν σε αλλαγή σελίδας στη διαχείριση του καρκίνου στην Ελλάδα και τα «εργαλεία» που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα να εφαρμόζονται φέρνουν την επανάσταση για την κοινότητα των ογκολογικών ασθενών. Έως σήμερα οι ασθενείς σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται «χαμένοι» ανάμεσα σε ραντεβού, οδηγίες για θεραπεία, εξετάσεις σε διάφορες δομές Υγείας, χαρτιά με παραπομπές ή οδηγίες τα οποία πρέπει να θυμούνται να έχουν μαζί τους στις διάφορες ιατρικές ειδικότητες που επισκέπτονται. Πολλές οδηγίες, πληροφορίες και ολόκληρη ομάδα από διάφορους γιατρούς.

Η ψηφιακή εφαρμογή των ασθενών που έρχεται στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, αποτελεί μια επαναστατική ψηφιακή λύση ειδικά σχεδιασμένη για τους ογκολογικούς ασθενείς, προσφέροντας ενιαία, προσωποποιημένη και ασφαλή διαχείριση της υγείας τους. Θα είναι ο προσωπικός ψηφιακός τους σύμμαχος, ενισχύοντας τον έλεγχο της θεραπείας τους, τη σύνδεση με την ιατρική του ομάδα και την πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στον τύπο καρκίνου από τον οποίο πάσχει ο καθένας.

Μέσα στην εφαρμογή, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε διάφορες κατηγορίες. Ενδεικτικά μέσα από την «Υγεία μου» θα είναι διαθέσιμη μια επισκόπηση της προόδου της υγείας και ευεξίας τους. Άλλη κατηγορία θα είναι τα πλάνα θεραπείας, όπου θα μπορούν να δουν και να διαχειριστούν τα εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, η εφαρμογή θα αναφέρει αναλυτικά το θεραπευτικό σχήμα, την περίοδο λήψης, τη δοσολογία του φαρμάκου, έτσι ώστε εάν ξεχάσει κάποιος πότε, για πόσο και σε τι δόση λαμβάνει το φάρμακό του να μπορεί να ανατρέχει.

Επίσης, η εφαρμογή προβλέπει ειδικό χώρο για αρχεία, όπως για παράδειγμα χρήσιμες εξετάσεις ή γνωματεύσεις. Το application θα περιλαμβάνει και ειδική κατηγορία με εκπαιδευτικό υλικό, όπως είναι εξειδικευμένες πληροφορίες για την κάθε νεοπλασία, ειδική διατροφή, παροχές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μέσα στην εφαρμογή θα υπάρχει καθημερινό ημερολόγιο συμπτωμάτων και θεραπείας. Οι ογκολογικοί ασθενείς, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν συμπτώματα και παρενέργειες σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων και την καλύτερη προσαρμογή της θεραπείας. Επίσης, θα μπορούν να διαμοιράζονται το ημερολόγιό τους με τους θεράποντες ιατρούς.

Η mobile εφαρμογή θα συνδέεται με το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα που ξεκινά να εγκαθίσταται σε 12 νοσοκομεία. Έτσι οι ιατρικές ομάδες των ασθενών που παρακολουθούνται σε αυτά τα νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν όλες τις πληροφορίες από τα ατομικά applications.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς μέσα από την εφαρμογή θα μπορούν να συμμετέχουν σε κοινότητα ασθενών και να επικοινωνούν με τα σωματεία. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις μονάδες κατ’οίκον νοσηλείας και των ιατρείων πόνου.

Εθνικό Μητρώο Ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Τα παραπάνω ψηφιακά «εργαλεία» για τους ασθενείς είναι στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων και θεραπευτικά πρωτόκολλα τίθενται – επιτέλους – σε εφαρμογή μετά από χρόνια αιτημάτων της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για τη διαχείριση του καρκίνου έχει ως εξής:

– Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο.
– Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο.
– Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
– Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών ασθενών πιλοτικά σε 3 Νοσοκομεία. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει:

α) Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών.
β) Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων.
γ) End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά ασθενή θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον θεράποντα ιατρό μέχρι και την χορήγηση στον ασθενή.
δ) Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία χορήγηση και αποθήκευση
των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου