Την ελαφρώς πιο θετική εκτίμηση που έχουν οι επιστήμονες σήμερα, Τετάρτη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες για την επικινδυνότητα της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, ανέλυσε ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος επέστρεψε μετά τη σημερινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, πίσω στο νησί.
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί. Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη. Υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση, σε κλίμακα μέχρι και 6 Ρίχτερ», αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Action 24.
«Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο μυαλό μας χειρότερα σενάρια, λόγω του μεγέθους του ρήγματος», ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με το εάν η Σαντορίνη θα άντεχε έναν σεισμό της κλίμακας των 6 Ρίχτερ, ο Κώστας Παπαζάχος απάντησε θετικά.
«Είναι προφανές πως ναι. Μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί. Ένας τέτοιος σεισμός σαφώς έχει επιπτώσεις, αλλά πολύ πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις. Συνεπώς, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, ενδεχομένως κάποια πολύ παλιά κτίρια, κάποιο άλλο πρόβλημα σε ετοιμόρροπα κτίρια ή κακές κατασκευές», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Πηγή: protothema.gr