Ο δήμαρχος Λειψών και υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μπενέτος Σπύρου, μίλησε στους δημοσιογράφους της Κω και ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση της μεταπήδησης από τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στο δεύτερο, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτούργησαν τα κόμματα και το κράτος από την μεταπολίτευση έως σήμερα. «Το ’74 ψηφίσαμε με δημοψήφισμα κοινοβουλευτική δημοκρατία, της οποίας βασικός πυλώνας είναι τα κόμματα. Πείτε μου, πότε έγινε στην Ελλάδα συζήτηση σοβαρή για το κόμμα, τι είναι το κόμμα, ποια η σχέση του με την κυβέρνηση, με το κράτος, με την κοινωνία και τους θεσμούς; Εδώ στην κυριολεξία υπήρξε εισβολή του κόμματος στο κράτος, παρκάρισμα της κομματοκρατίας μέσα στο κράτος και διάλυση του κράτους. Αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι, τα κόμματα έχουν διαλύσει με τις παρεμβάσεις τους ό,τι ζωντανό κύτταρο έχει απομείνει στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση πως, είναι μονόδρομος να στηθούν κόμματα με θεσμικό ρόλο, με αξιακή πλατφόρμα τεράστια, ούτως ώστε να παίξουν το ρόλο που πρέπει να παίξουν στην κοινωνία. «Αυτή είναι η σημερινή μου προσπάθεια» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως,«θέλουμε τη στήριξη των κομμάτων, απλά πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα ότι πρέπει να σεβαστούν την πολιτική αυτονομία των θεσμών της κοινωνίας». Ως θεσμούς της κοινωνίας χαρακτήρισε την αυτοδιοίκηση, τον συνεταιρισμό, το συνδικάτο. «Αυτό το οποίο πήγαμε να οικοδομήσουμε, καταφέραμε να το διαλύσουμε. Ε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή» σημείωσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ουκ ολίγες παρεμβάσεις του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων κεντρικά και περιφερειακά και στις προτάσεις του σε συνέδρια και συνεδριάσεις ανωτάτων οργάνων, όπως λ.χ. η θέση του ότι, έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει να είναι όλο το Αιγαίο μία Περιφέρεια και όχι να αναλωνόμαστε σε μία «τεχνητή σύγκρουση» και «ψευτοδιλήμματα» ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και οι τότε νομαρχίες να είναι παραρτήματα αυτής της ενιαίας περιφερειακής ενότητας,είναι κατατεθειμένη από το ‘88.
«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον «Καποδίστρια» – πριν το ’88, είχα πει το εξής: Για να ξεπεράσουμε το ψευτοδίλημμα της αναγκαστικής ή μη συνένωσης, πριν απ’ όλα πρέπει να μιλήσουμε σ’ αυτή τη χώρα για τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό» είπε, εξηγώντας πως αυτό σήμαινε, ολοκλήρωση του μοντέλου της ισόρροπης ανάπτυξης ανά μικρό ή μεγάλο νησί, τα κενά του ενός να καλύψει διπλανό νησί ή συστάδα νησιών, κ.ο.κ., ενταγμένα όλα σ’ ένα ενιαίο εθνικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, δίνοντας μάλιστα και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, να γίνει το Καστελόριζο πύλη της Ε.Ε., τελωνιακό κέντρο. «Ποτέ δεν έγινε αυτό. Αν είχε γίνει από τότε, σήμερα δεν θα είχαμε ούτε ζητήματα υφαλοκρηπίδας, ούτε γκρίζων ζωνών, ούτε ΑΟΖ. Τόσο πίσω είμαστε στη χάραξη στρατηγικής» σημείωσε.
«Η αυτοδιοίκηση θα φέρει την ανάπτυξη. Αυτό το κράτος είναι ανίκανο, ανήμπορο, αδύναμο και δεν εγγυάται καμία προοπτική για τον τόπο. Άρα, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι η μόνη ελπίδα» είπε, προσθέτοντας πως, «όλα αυτά, σε συνάρτηση με διάφορα άλλα πράγματα, με έκαναν να αντιδράσω και μετά από μία συζήτηση με φίλους, αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία». Όσον αφορά στο κατά πόσο ένας υποψήφιος είναι ανεξάρτητος, («είναι της μόδας να παρουσιάζονται κάποιοι ως ανεξάρτητοι» όπως είπε), θέση του είναι πως, «το ανεξάρτητος ή μη, το καταδεικνύει η πολιτική διαδρομή του καθενός».
Στη συνέχεια, υπενθύμισε θέσεις και απόψεις του από το παρελθόν, όπως λ.χ. ότι, η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα δεν είναι ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. αλλά αθηναϊκό κράτος – ελληνική περιφέρεια, όχι στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού αλλά να τον στηρίξουμε πάνω στην ντόπια παραγωγή και οικονομία και ακόμα πως, πρέπει να οικοδομήσουμε κοινωνίες 365 ημερών και όχι λίγων μηνών. «Ο πολίτης των λίγων μηνών, δεν είναι πολίτης ενεργός αλλά πολίτης μαριονέτα που δεν μπορεί να παράξει ούτε οικονομία, ούτε έχει ταυτότητα. Αυτός ο πολίτης πολλές φορές μπορεί να παράξει κα βαρβαρότητα» τόνισε, προσθέτοντας πως,«εάν δεν έχεις αυτούς τους πολίτες και αυτόν τον τόπο οργανωμένο θεσμικά, λειτουργικά, αυθεντικά σε σχέση με την ταυτότητά του, πώς θα προχωρήσεις μπροστά;».
Ως ένδειξη της κατάστασης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της Περιφέρειας στη Ρόδο σχετικά με το χωροταξικό του τουρισμού, λέγοντας πως «κάποιοι ανακάλυψαν ξαφνικά την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Όταν τους τα λέγαμε από την δεκαετία του ’80, μας αντιμετώπιζαν ειρωνικά», τονίζοντας πως, «η κρίση στον τουρισμό δεν είναι οικονομική αλλά δομικού χαρακτήρα, γιατί είχαμε τραβήξει λάθος δρόμο. Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη, να κάνουν την αυτοκριτική τους. Δεν μπορούν να λένε ότι, παρουσιάζουν το νέο. Δεν είναι το νέο, είναι το πολύ παλιό και επειδή στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας λένε ότι, αυτός που έσφαλε μία, δύο, τρεις φορές δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανατροπή και το νέο, κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν και σιωπηλά να τραβηχτούν στην πάντα, μήπως και βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτή την πατρίδα».
Τα κύρια ζητήματα ανάπτυξης
Ως κύριο ζήτημα για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο κ. Σπύρου ανέφερε τη νησιωτικότητα. Αφού έκανε λόγο για τις εδώ και πολλά χρόνια αναφορές του στο θέμα τονίζοντας πως, «δεν πάει άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε», σημείωσε πως, τα κύρια σημεία της νησιωτικότητας είναι: α) το ακτοπλοϊκό (προσπελασιμότητα – προσβασιμότητα), β) η υγεία και γ) οι Δ.Ο.Υ. (τις διαλύσανε).
«Πρέπει να αναδειχθεί η τοπικότητα με σεβασμό, με αυθεντικότητα, με σωστή οργάνωση και αγάπη για τους τόπους μας» είπε και ως παράδειγμα, ανέφερε το παρελθόν της Κω με τα πολλά εργοστάσια τομάτας ή τον Ιπποκράτη και την περιβόητη ιατρική σχολή που χάθηκε λόγω μη δυναμικής διεκδίκησης…
«Έχουμε δεχτεί τρία δολοφονικά σχεδόν ή αυτοκτονικά χτυπήματα. Το πρώτο αφορά στο χάσιμο της ΔΑΝΕ, το δεύτερο στον εκφυλισμό του ΔΗΦΟΔΩ και το τρίτο στο κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου. Δεν άνοιξε ρουθούνι. Ποια ήταν η αντίδραση του Επιμελητηρίου; Ποιος είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων» αναρωτήθηκε, ενώ δεν άφησε στο απυρόβλητο το ΤΕΕ για το χωροταξικό μπάχαλο, ούτε τον ΠΙΣ (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο) για το διαλυμένο σύστημα υγείας. «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Είναι οι εν δυνάμει σύμβουλοι της πολιτείας απέναντι στις πολιτικές που πρέπει να χαραχτούν σε μία χώρα» τόνισε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταφορικό ισοδύναμο, ξεκαθαρίζοντας πως «το ακτοπλοϊκό ενώ είναι δημόσιο αγαθό, δηλαδή, το πλοίο μπορεί να χαρακτηριστεί έργο υποδομής όπως είναι η γραμμή του τρένου και το βαγόνι, δεν εφαρμόζεται (υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να καθοριστεί ένα ελάχιστο δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο και παράλληλα να διαμορφωθεί ένας φορέας υλοποίησης, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με τον ΟΣΕ ή το ΚΤΕΛ». Κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτά τα θέματα ποτέ δεν ανοίξανε συζήτηση, ποτέ δεν την ήθελαν και ό,τι γινότανε, γινότανε κάτω από το τραπέζι».
Μόνη ελπίδα η αυτοδιοίκηση
Ως «μοναδική ελπίδα για να προχωρήσουμε μπροστά» χαρακτήρισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ο πολίτης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θέλει όσο γίνεται πιο κοντά του τις Υπηρεσίες, διότι, δεν μπορεί κανένα κράτος να λύσει τα όποια προβλήματα».
Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στους αναλυτές της θεωρίας της εξάρτησης και της άμεσης ανάπτυξης, οι οποίοι λέγανε από τη δεκαετία του ’50: Σε μια περιφερειακή χώρα και σε μια πορεία μετάβασης (τότε μιλούσαν για τη μετάβαση στον σοσιαλισμό, ενώ τώρα μιλούν για εκσυγχρονισμό, μεταρρυθμίσεις…), όταν θελήσεις τις αλλαγές να τις κάνεις μέσα από το κράτος, επειδή το κράτος έχει συγκεκριμένες δομές και έχει διαμορφώσει μία αντίληψη γραφειοκρατική και είναι δυσκίνητο και απάνθρωπο πολλές φορές, έχεις δύο φόβους. Ο ένας είναι, αυτό το κράτος να σε αφομοιώσει και να σε κάνει υποχείριό του και τελικά να παίξεις το δικό του ρόλο και όχι το δικό σου (αυτό έχει αποδείξει η ιστορία) και ο άλλος, να σε πετάξει έξω από τους στόχους σου και τα οράματά σου. Άρα, δεν παίζεις με το κράτος, αλλά με τους θεσμούς της κοινωνίας (αυτοδιοίκηση, συνδικάτο, συνεταιρισμοί). «Δυστυχώς, όμως, η κομματοκρατία η οποία εισέβαλε στο κράτος, διέλυσε όλη αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να επανέλθουμε ξανά στο προσκήνιο σαν πολίτες, σαν κοινωνία, διαφορετικά νομίζω ότι, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», είπε, τονίζοντας: «Δρόμος υπάρχει. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε». Θέση και άποψή του είναι πως, «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και λόγο να παρέμβει σε ό,τι συμβαίνει στον τόπο
Ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης
«Ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν είναι να κάνει καταγραφή έργων και να υπόσχεται ότι θα κάνει εργάκι εδώ εργάκι εκεί… Αφού κάθε τοπική κοινωνία διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και τα κενά της καλύπτονται από διπλανές κοινωνίες, όπως προείπα, εκεί ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός. Είναι ο ρόλος που θα ενώσει όλα αυτά τα κομμάτια προς μια συνολική στρατηγική» ξεκαθάρισε.
Σχολιάζοντας τους συνυποψηφίους του Γ. Μαχαιρίδη και Γ. Χατζημάρκο, περιορίστηκε στο εξής: «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί περιφερειάρχες, αλλά καλές ή κακές πολιτικές και απόψεις. Αυτές οι απόψεις είναι χρεωκοπημένες. Κρατιστής ο ένας, ο άλλος από μία θέση που δεν κατάλαβε τον ρόλο του (επιμελητήριο)».
Ο ρόλος του πολίτη
«Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ο πολίτης δυσκολεύεται να πεισθεί. Πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του και να του πούμε ότι, εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας και πρέπει να μπεις μπροστά» η θέση του.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης του κ. Σπύρου «Νησιώτικη Ανατροπή» δεν αναφέρθηκαν (η ανακοίνωση κάποιων πρώτων ονομάτων θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα), παρά το γεγονός ότι, τον συνόδευαν οι κ.κ. Ηλίας Καματερός, Σωτήρης Μπουζιώτας, Αντώνης Ιωάννου και Σαμής Παϊζάνογλου. Ξεκαθάρισε πάντως πως, έχουν τεθεί διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με τα άτομα που θα επιλεγούν, διότι, όπως τόνισε, «δεν θέλουμε την παραμικρή σκιά για κανένα από αυτά τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο. Θέλουμε να κάνουμε πραγματικά μία ανατροπή σε όλα τα επίπεδα».
Να σημειώσουμε ότι, την συγκεκριμένη παράταξη στηρίζουν οι: ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητοι Έλληνες, Οικολόγοι, ΔΗΜΑΡ, Κοινωνική Συμφωνία, κ.α.
Η κατάθεση μήνυσης κατά Γεωργιάδη κ.λ.π.
Αύριο Πέμπτη 6/3/2014 στις 11:00, ο κ. Σπύρου θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Κω μήνυση κατά: α) του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, β) της Β’ ΔΥΠΕ, γ) του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου και δ) του Συλλόγου Ιατρών «για όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στην Υγεία» όπως είπε χαρακτηριστικά (προ ημερών «έχασε» τη μητέρα του -ενώ θα μπορούσε να ζούσε μερικά χρόνια παραπάνω- εξαιτίας των ελλείψεων του συστύματος υγείας στα νησιά μας) τονίζοντας πως, αυτή η ενέργεια δεν γίνεται λόγο προεκλογικής περιόδου, αφού η απόφαση είχε ληφθεί δύο μήνες πριν. «Αυτό το κράτος πρέπει να το αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο που σε αντιμετωπίζει» κατέληξε.
Πηγή: Aegeannews.gr / stathmosnet.gr