Ειδήσεις

Γ. Βαρουφάκης: Υπάρχουν εναλλακτικές αν δεν πάρουμε τις δόσεις

«Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο ο ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι ευελπιστεί για πρόσβαση σε ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε δέσμευση προώθησης αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι από την Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Για την έκδοση εντόκων, είπε ότι είναι η πληροφόρησή μου ότι για πρώτη φορά είχαμε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό είναι καλό δείγμα. Ανέφερε επίσης ότι ο κος Ντάισελμπλουμ ορθά ποιών διάψευσε 3ο δάνειο.

Ομιλία προέδρου Επιμελητηρίου

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο κρατών και είπε ότι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, στην βελτίωση του φορολογικού και νομικού τομέα και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν μετά την ομιλία ο ΥΠΟΙΚ είπε:

• Σε ερώτημα για τις αποκρατικοποιήσεις είπε θα συνεχίσουμε όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να ξέρω όρους και εναλλακτικές. Θεωρώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συνσυμμετοχής με το δημόσιο που φέρουν σημαντικές επενδύσεις σε χώρο που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει και εξυπηρετούν τα συμφέρονται καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων για το κράτος είμαι απολύτως σύμφωνος,

• Αλλά σε περιπτώσεις που αξίες πάνε προς πώληση όσο όσο με την αξία να έχει φτάσει στο πάτωμα λόγω της κρίσης χρέος θα είμαι κάθετα αντίθετος.

• Χρηματοδοτικές ανάγκες Η κυβέρνησή μας έχει πρόγραμμα για τους επόμενους 4 μήνες που συνδυάζει την διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και άλλα funds Μέρος του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

• Από την Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σύμφωνα με την συμφωνία της 10ης Φεβρουαρίου και παράλληλα δρομολογείται η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στο τέλος του 4μηνου σε μία νέα συμφωνία με τους εταίρους με 2 πράγματα: τον υπερκερασμό του προβλήματος ροής κεφαλαίων που ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε με τον γενικότερο προσανατολισμό για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από διακρατικά δάνεια.

• Προϋπόθεση για νέα δάνεια είπε είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Δυστυχώς το 2010 σφάλαμε ως κυβέρνηση, ως ΔΝΤ.

• Θεωρώ ότι η κα Μέρκελ είναι ιδιαίτερα σταθεροποιητικός παράγοντας ανέφερε και εκτίμησε ότι η ρήση τρόικα από το στόμα της είναι θέμα αδράνειας. Επανέλαβε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και την τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι δεν υπήρχε πριν το 2010 χωρίς εξουσιοδότηση για την μακροοικονομική πολιτική, για τους στόχου του προγράμματος για το αν βοηθά το πρόγραμμα στην έξοδο από την κρίση ή αν την εντείνει. Αυτή ήταν η τρόικα, αυτό τελείωσε. Αν κάποιοι αναφέρονται, αυτό είναι αποτέλεσμα των νεολογισμών. Δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι τελείωσε η τρόικα γιατί έχει τελειώσει το μνημόνιο. Αυτό που απομένει και δεν είναι λίγο βεβαίως είναι να συνεχίσει η συγγραφή ώστε να κριθούμε τον Απρίλιο αλλά το θέμα είναι με τι κριτήρια. Θέλουμε να κριθούμε αλλά το μνημόνιο ήταν τοξικό.

• Σε ερώτηση για τον θα υπάρχουν ισοδύναμα, ότι το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης είναι και κοστολογημένο όσο και έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και άλλα κοινοτικά προγράμματα.

• Εκταμίευση δόσης Σε ερώτημα αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός είπε όταν πηγαίνεις για την μάχη δεν συζητάς την ήττα. Αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύομε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη. «Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο

• Τα έσοδα του Φεβρουαρίου δεν τα ξέρουμε είπε, αλλά είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο τύπος, ανέφερε

• Δεν χρειάζεται αν με ρωτήσετε αλλά να δείτε τι είπε ο Ντράγκι, δηλαδή ότι όταν η τεχνική πρόοδος των διαπραγματεύσεων γίνει πιο συγκεκριμένη, η ΕΚΤ θα ανοίξει ξανά την πρόσβαση. Στις 20 Φεβρουαρίου δέχτηκαν οι θεσμοί ως επαρκείς τις προτάσεις και θα ολοκληρώσουμε τη λίστα στο τέλος Απριλίου.

• Για την έκδοση ομολόγων είπε ότι είναι η πληροφόρησή μου ότι για πρώτη φορά είχαμε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό είναι καλό δείγμα. Οι θεσμοί είχαν αποφασίσει ότι η κυβέρνηση αυτή θα αντιμετωπισθεί λιγότερο επιεικώς από άλλες κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε στην λείανση θέσεων Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην επόμενη συνάντηση θα υπάρχει διάθεση για να μπούμε στον δρόμο της σταθερότητας.

• Ο κος Ντάισελμπλουμ ορθά ποιών διάψευσε 3ο δάνειο. Κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης.

Προς μία νέα αρχιτεκτονική για την Ευρώπη

Στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «προσπάθησα να πείσω ότι ακόμη και η διαπραγματευτική μας στρατηγική όπου πηγαίνουμε έχει ένα στόχο την μεγιστοποίηση οφέλους του μέσου Ευρωπαίου πολίτη».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δούμε το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε ανάπτυξη, σε δυναμική αλλά και στις ομοιότητες, πολιτιστικές και άλλες που τώρα επεκτείνονται: στην κοινή διαπίστωση επιχειρηματιών και πολιτών ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που έχουμε δομήσει το νομισματικά κοινό μας σπίτι, την ευρωζώνη.

Έφερε ως παράδειγμα – διανοητικό πείραμα τις ΗΠΑ, το 2008. Είπε ότι έστω να ήταν δομημένες σαν τη ζώνη του ευρώ, και για παράδειγμα η Νεβάδα την στιγμή που κατέρρεαν οι τράπεζες και αυξανόταν η ανεργία να έπρεπε να πληρώνει τα επιδόματα ανεργίας και να βρει χρήματα από τις αγορές. Είπε ότι μαζί με την κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα θα κατέρρεε και η πολιτεία ως δημοσιονομική οντότητα, δημιουργώντας ντόμινο.

Είναι προφανές – είπε – ότι όταν δομήσεις μία ΕΕ η πρώτη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση οδηγεί στην αποδόμησή της. Αυτό το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι, το γνώριζε ο Ζισκάρ Ντ Εστέν από το 1964 όταν είχε προτείνει την ενοποίηση. Αν δεν υπάρχει πολιτική ένωση, εξήγησε, οι ενώσεις είναι ευάλωτες.

Είπε ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε πρώτη το 2008 με την κρίση του ευρώ ως η πλέον ευάλωτη. Δυστυχώς είπε από το 2010 οι νέοι θεσμοί που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη, μπορεί να λειτούργησαν πυροσβεστικά, να περιορίσουν την κρίση σε περιοχές όπως αυτή των ομολόγων αλλά έγινε μία μετάσταση, για παράδειγμα στις επενδύσεις.

Ασπιρίνη

Οι νέοι θεσμοί λειτούργησαν ως ασπιρίνη και δεν έγιναν τροχοπέδη για την κεκαλυμμένη αποδόμηση, ανέφερε.

Τα πραγματικά επιτόκια αντί να συγκλίνουν αποκλίνουν. Η Ευρώπη δεν έχει βρει τον βηματισμό της. Προφανώς αν είχαμε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πολιτική ενοποίηση το πρόβλημα δεν θα υπήρχε.

Όμως δεν προκύπτει ότι η λύση είναι η ομοσπονδιοποίηση. Βλέπουμε λαούς που απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Μίλησε για απαξίωση μεταξύ Βορά και Νότου. Δεν έχουν μάθει το μάθημα της 10ετίας του 30. Πρέπει να το πετύχουμε, έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε. Αλλά στόχος πρέπει να είναι η ομοσπονδιοποίηση.
Πρώτα όμως πρέπει να πετύχεις σταθεροποίηση. Η λύση είναι η χρήση θεσμών, χωρίς αλλαγή συνθηκών,

Για το σχέδιο Γιούνγκερ είπε ότι χρειάζεται πολύ πιο φιλόδοξη πολιτική, μιλώντας για τη χρήση της ΕΤΕπ ως μέσο έκδοσης ομολόγων. Και για ρόλο της ΕΚΤ με αποτέλεσμα οι 2 πυλώνες της Ευρώπης να συνεργάζονται για το καλό της Ευρώπης.

Πρότεινε επίσης όταν μία τράπεζα έχει πρόβλημα να εξευρωπαϊζεται με τις μετοχές της να περνούν στον ESM. Τι ίδιο μπορεί να γίνει – είπε – και με το χρέος.

Κάποιοι μου λένε ότι δεν έχω διπλωματία, είμαι νέος πολιτικός θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου