Ειδήσεις

Σήμερα τα σπουδαία για το πρόγραμμα του 1,1 τρισ. ευρώ

Στη Λευκωσία όπου συνέρχεται το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που κάθε χρόνο πραγματοποιεί δυο συνεδριάσεις εκτός έδρας.) στρέφονται τα μάτια των αγορών: Σήμερα αναμένονται «τα σπουδαία» για το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος του 1,1 τρισ. ευρώ που προανήγγειλε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι στις 22 Ιανουαρίου, με αγορές κρατικών (κυρίως) και εταιρικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Κατά πρώτον, οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, εντός του μήνα: Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την προσεχή Δευτέρα, 9 Μαρτίου. Υπάρχει όμως και και ένα ενδεχόμενο οι αγορές να ξεκινήσουν μετά την άτυπη συνεδρίαση του Δ.Σ.) στις 18 Μαρτίου, καθώς υπάρχουν ορισμένες νομικές εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, όπως η διαχείριση των ζημιών σε περίπτωση χρεοστασίου στα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αλλά και η κατανομή των κερδών που ενδεχομένως θα προκύψουν από το πρόγραμμα.

Αρνητικές αποδόσεις
Κρίσιμης σημασίας είναι ακόμα ποια κρατικά ομόλογα θα αγοραστούν και σε ποιες τιμές, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης: Ο Ντράγκι είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους με διάρκεια από 2 έως 30 χρόνια και υπάρχουν τα «πλαφόν» του 25% για κάθε έκδοση και 33% για κάθε εκδότη. Αναμένονται ακόμα απαντήσεις για το πώς θα τοποθετηθεί η Φρανκφούρτη απέναντι στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις (κάτι που αφορά κυρίως τα γερμανικά Bunds), όπου ο αγοραστής καλείται να πληρώσει περισσότερα για τους τίτλους από ό,τι θα λάμβανε εάν τους διατηρούσε έως τη λήξη του, με αποτέλεσμα το κόστος των αγορών να αυξάνεται.

Ταχύτερη ανάπτυξη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ιδίως μετά τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι «η οικονομία της περιοχής εκπλήσσει ευχάριστα για πρώτη φορά μετά από χρόνια», όπως τιτλοφορείται και σχετική ανάλυση του Reuters: Τελευταίοι κρίκοι στην αλυσίδα των θετικών στοιχείων ήταν χθες το άλμα των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο κατά 3,7% σε ετήσια βάση (μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2005) και κατά 1,9% σε μηνιαία και η αύξηση του Σύνθετου Δείκτη PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη στις 53,3 μονάδες τον Φεβρουάριο (υψηλό 7 μηνών) από 52,6 τον Ιανουάριο, με την οικονομική δραστηριότητα να επιταχύνεται και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Βουτιά του ευρώ
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει ανοδικά την εκτίμηση του Δεκεμβρίου για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, ενώ είναι πιθανό να χαμηλώσει τον πήχυ για τον πληθωρισμό σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για μέσα επίπεδα 0,7%, η οποία δεν είχε ενσωματώσει πλήρως τις επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα κατορθώσει να αυξήσει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδά του «κοντά, αλλά κάτω από το 2%» (από το -0,3% του Φεβρουαρίου), χάρη όχι μόνο στο «άναμμα των πιεστηρίων» αλλά και στην εξασθένηση του ευρώ, το οποίο χθες υποχώρησε σε νέο χαμηλό 11,5 ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,1060 δολ./ευρώ (από 1,1098 στα τέλη Ιανουαρίου), με ημερήσιες απώλειες 1%. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου από τα υψηλά του Μαΐου 2014 (όταν είχε προσεγγίσει το 1,40 δολ./ευρώ) και κατά 8% από τις αρχές του έτους.

 

imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου