Ειδήσεις

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα στις προτεραιότητες της ΕΕ στη Σύνοδο, λέει ο Τουσκ

Τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

Για το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28.

Η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Η δεύτερη, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

«Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Τέλος, η τρίτη προτεραιότητα, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα. «Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα “μια αποθήκη ψυχών”.

Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλείνει με αισιόδοξο τόνο την επιστολή του, λέγοντας πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης», μπορεί να δει μια «ευρωπαϊκή συναίνεση». «Πρόκειται για μια συναίνεση γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και στην αντιμετώπιση της κρίσης», καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου