Xαρακτηριστικά τουρισμού δύο ταχυτήτων προσλαμβάνει η φετινή σεζόν για τη χώρα μας με τις κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές να κινούνται αρνητικά, ενώ στους προορισμούς που δεν αντιμετωπίζουν πιέσεις να κινούνται σε θετικό πεδίο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος στοιχεία της Amadeus, ανέφερε ότι οι συνολικές κρατήσεις στη χώρα μας για την προσεχή σεζόν τον Φεβρουάριο κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 4,1% σε συνέχεια της αύξησης κατά 1% τον Ιανουάριο. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι κινούνται αυξητικά οι κρατήσεις για τη χώρα μας από τη Βρετανία, τη Γαλλία τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία προς τη χώρα μας και αρνητικά από την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μεγάλη κερδισμένη τον περασμένο μήνα ήταν η Ισπανία η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 6,6% στις κρατήσεις (7,3% τον Ιανουάριο).
Στον αντίποδα οι κρατήσεις στην Τουρκία για τον Φεβρουάριο σημείωσαν πτώση κατά 26,3% (-25,5% τον Ιανουάριο). Η Τουρκία επιχειρεί με πλέγμα ισχυρών οικονομικών και άλλων μέτρων να περιορίσει τις απώλειες στον τουρισμό της. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών και από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έπειτα από αίτημα της τουρκικής πρεσβείας της Αθήνας για την ενημέρωση των ελληνικών τουριστικών γραφείων που συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργαστούν με αντίστοιχα τουρκικά για τον τουρισμό προς Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των τουρκικών τουριστικών γραφείων, τα οποία μεταφέρουν τουρίστες στη γειτονική χώρα. Ηδη τα ελληνικά γραφεία έχουν ενημερωθεί από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων για την επιδότηση που λαμβάνουν στη συνεργασία τους με τα τουρκικά.
Εξάλλου, σημαντικά συμπεράσματα για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα τη φετινή σεζόν και ειδικότερα από τη Γερμανία αναμένεται να εξαχθούν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διεθνούς τουριστικής έκθεσης, την ΙΤΒ η οποία θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου στο Βερολίνο. Στο περιθώριο της έκθεσης έχουν προγραμματισθεί σειρά διαλέξεων και πάνελ συζητήσεων για την επίδραση της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό. Για παράδειγμα, την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα επιχειρηθεί να απαντηθεί το ερώτημα «Παλαιά Ευρώπη, Νέα Σύνορα;». Επίσης, τη δεύτερη ημέρα θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το θέμα της εισροής των προσφύγων σε ολόκληρη Ευρώπη και οι σημαντικές προκλήσεις για τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, δημοσιοποίησε, χθες, ένα πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, καθώς και για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν δεχθεί πιέσεις από τις προσφυγικές ροές. Το πρόγραμμα στήριξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προώθηση των προορισμών στην ΙΤΒ, τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων και Tour Operators από το υπουργείο και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης σε Κω, Σάμο, Λέσβο και Χίο, την ενίσχυση των προκρατήσεων των νησιών με ειδικό κονδύλι για κοινές δράσεις προβολής του ΕΟΤ και των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Tour Operators, τη συμμετοχή των νησιών στις εκθέσεις του ΕΟΤ χωρίς επιβάρυνση, την υλοποίηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα των ταξιδιών εξοικείωσης στους ξένους «θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης, τα οποία θα είναι αθέατα, απολύτως ελεγχόμενα και μακριά από περιοχές και χώρους τουριστικούς ενδιαφέροντος».
Επιπλέον, η αν. υπουργός ανακοίνωσε για την Αθήνα ότι σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς «θα διασφαλίζεται η ελεγχόμενη κατεύθυνση των προσφυγικών ροών μακριά από τις τουριστικές περιοχές».
Καθημερινή