Με θέματα περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, ασχολήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κατά την χτεσινή συνεδρίασή του. Στην τοποέτησή του ο νέος πρόεδρος του Σώματος κ. Κώστας Μπίζας, ευχαρίστησε το σώμα για την εκλογή του και ευχήθηκε μια καλή πορεία.
Στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος πρότεινε την σύσταση 9μελούς επιτροπής του Π.Σ. για το Περιβάλλον και έγκριση ΜΠΕ, θέμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησε αμέσως η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προεξάρχοντος του πρώτου θέματος που ήταν η κατάθεση αιτήματος άμεσης αναστολής των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών των νησιών. Στην τοποθέτησή του, ο εισηγητής ο κ. Παναγιώτης Βενέρης είπε:
«Είναι ένα θέμα στην επικαιρότητα που αφορά όλη την χώρα. Έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας –μεταξύ αυτών και σε ένα μεγάλο μέρος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Η σύνταξη Δασολογίου υπάρχει στο Σύνταγμα. Ο βασικός νόμος 998/79 και σύμφωνα με αυτόν υπάρχει η έννοια του δάσους κ.λπ. η έννοια της δασικής έκτασης και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που θεωρούνται δάσος. Δηλαδή στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά –όπως τα… φρύγανα. Επίσης, και τα άλση των πόλεων. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου και ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να αποδείξει το αντίθετο. Είχαν συνταχθεί μερικοί δασικοί χάρτες αλλά ποτέ δεν θεσμοθετήθηκαν (π.χ. στην Σύμη). Συνεπώς καλούνται εντός λίγων μηνών να καταρτίσουν το δασολόγιο και να το αναρτήσουν, ενώ ο πολίτης μπορεί να κάνει ενστάσεις ηλεκτρονικώς. Αφού υποβληθούν (και είναι ένας αρκετά σύνθετος τρόπος) και αφού πληρώσει το τέλος, θα περάσει από επιτροπή που θα εκδικάσει τις ενστάσεις» κάνοντας λόγο για ‘τρύπες’ που εμφανίζονται στην διαδικασία.
Όπως παρατήρησε, ολόκληρες περιοχές μένουν έξω, καθώς η διαδικασία είναι πολυσύνθετη και ανεπαρκής ενώ το κάθε Δασαρχείο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση (ως ‘ανάγνωση’). «Για τα Δωδεκάνησα –Πάτμο, Σύμη και Αρκιούς- έχουν αναρτηθεί χάρτες, όπου το 80% θεωρείται δασική έκταση. Στις Κυκλάδες μπορεί να είναι 50% ή σε άλλο νησί 60% κ.λπ. Βέβαια, κοινά χαρακτηριστικά τα νησιά αυτά έχουν, αλλά και πάλι ό,τι μπαίνει στο Δασολόγιο τεκμαίρεται ως δασική περιοχή και το δημόσιο έχει αξιώσεις επ’ αυτού». Παράλληλα, εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες και υπουργεία με συνέπεια τα θεσμικά πλαίσια, τα οποία επειδή λειτουργούν παράλληλα, να δημιουργούν σύγχιση. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το νησί της Κω το οποίο ‘μονοκονδυλιά’ είναι αρχαιολογική ζώνη (πάνω από 50%!)
Η διαδικασία παραμένει πολύπλοκη και μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων, καθώς αναμένεται να γίνουν ακυρώσεις όσον αφορά τα λάθη που γίνονται επί του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι δεν υπήρξε συντονισμός και εποπτεία σε κεντρικό επίπεδο, ενώ δεν προηγήθηκαν οι απαιραίτητες αυτοψίες. «Γεγονός είναι πως όλα γίνονται με μεγάλη σπουδή. Εμπλέκονται πολλά θεσμικά πλαίσια με αποτέλεσμα να καλούνται άλλοι να βγάλουν τα ‘κάστανα’ από την φωτιά», είπε ο κ. Βενέρης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να είναι οριοθετημένα όσα έχουν σχέση με τις χρήσεις γης. Σε όλο τον κόσμο αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα χαρακτηριστικά αλλά και τα κριτήρια που υπάρχουν τα τελευταία 40 χρόνια. Συνεπώς το Δασαρχείο οφείλει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Αυτά πρέπει να λυθούν και όχι μόνον με προσφυγές. Για να μην κατηγορηθούμε, οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητοι και πρέπει το κεφάλαιο να κλείσει. Όχι όμως με λάθος τρόπο. Υπάρχουν γεωργικές περιοχές που εγκαταλείφθηκαν και οικιστικές ζώνες. Πρέπει να λυθεί το θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι που γυρίζουν στα χωριά τους και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους».
Ο κ. Μπενέτος Σπύρου επισήμανε την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο κρατικών υπηρεσιών, γραφειοκρατίας κυρίως σε θέματα χρήσεων γης σε νησιά που αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα με μεγάλες διαστάσεις.
Στις τοποθετήσεις τους, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση καθώς από τις εξελίξεις δημιουργούνται πολλά προβλήματα και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, επισημαίνοντας τα εξής: «Είναι γεγονός πως οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητοι. Επιχειρείται ένα έγκλημα τις διαστάσεις του οποίου δεν μπορούμε να περιγράψουμε. Σε κάθε περιοχή της χώρας, όπου γίνεται μια ανάρτηση δασικού χάρτη έρχεται η τοπική κοινωνία και ανεγείρει δεκάδες θέματα. Από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλλάδα. Δεν καταλαβαίνω πώς θα βάλουμε εμείς το χρονοδιάγραμμα. Όταν γίνεται ένα εγκλημα είναι έγκλημα. Καταστρέφονται χιλιάδες Ελληνες. Δεν καταλαβαίνω αυτό το χρονικό περιθώριο. Γι’ αυτό και η ΕΝΠΕ δεν έβαλε χρονικό περιθώριο και ζήτησε την άμεση αναστολή της ανάρτησης. Φυσικά, πρέπει να δούμε τον πρωθυπουργό. Είναι ανοησίες… δεν ανατρέπονται αυτές οι καταστάσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται. Αυτό είναι χειρότερο και από το χάος. Παράδειγμα η Πάτμος, όπου δημιουργούνται απίστευτες καταστάσεις. Το 80% του νησιού είναι…. ρίγανη, συν πόσο είναι δεσμευμένο από την Αρχαιολογία, την Μονή κ.ο.κ. Τι μένει τελικά; Είναι αυτή σοβαρή χώρα;» διερωτήθη ο περιφερειάρχης.
Ο περιφερειάρχης, ανέφερε παραδείγματα περιοχών, ενώ επικεντρώθηκε στην ‘περίπτωση της Πάτμου’ όπου με την πάροδο των αιώνων και σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975 η δασική υπηρεσία, αγνοεί ακόμη και την ακίνητη περιουσία της Ιεράς Μονής. Το κυρίαρχο θέμα, όπως τόνισε, είναι πως σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί κάποιος να αποδείξει το αυτονόητο. «Για τους καταπατητές το ελληνικό κράτος έχει ψηφίσει άλλο νόμο. Με αυτό τον νόμο, εναντίον ποιών στρέφεται; Δεν είμαι της άποψης να ανασταλεί η απόφαση, έχοντας χρονικό περιθώριο. Στην διαδικασία αυτή απαιτείται να προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Δήμους και Περιφέρειες. Πρόκειται περί ‘εγκλήματος’, περί μιας διαδικασίας δήμευσης περιουσιών. Πρέπει να πάμε και δικαστικά εάν χρειαστεί. Στο παράδειγμα της Πάτμου μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό της Μονής. Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που θα γίνει, δεν θεραπεύεται μετά» και δήλωσε έτοιμη η ΠΝΑ να συμπαρασταθεί δικαστικά και δίπλα σε φορείς.
Ύστερα από ψηφοφορία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της ΕΝΠΕ περί άμεσης αναστολής των διαδικασιών ανάρτησης των δασικών χαρτών των νησιών –πλην της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κας Χατζηγιάννη, που εξέφρασε επιφυλάξεις επί της διαδικασίας.
https://www.dimokratiki.gr/05-03-2017/entonos-provlimatismos-sto-periferiako-simvoulio-gia-tous-dasikous-chartes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.