Του Νίκου Τσίτσα |
Αθήνα, 4
Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει λάβει την πολιτική απόφαση – όπως όλα δείχνουν – να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση σκληρών μέτρων όπως είναι η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συνέχιση του προγράμματος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει περάσει στην δεύτερη φάση που είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα.
Στο κοινωνικό επίπεδο, από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, αξιοποιείται το επιχείρημα του μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος καθώς για κάθε ευρώ λιτότητας θα λαμβάνονται μέτρα ενός ευρώ ελαφρύνσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Το τοπίο όμως της τελικής συμφωνίας είναι εξαιρετικά θολό και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που εμφανίζονται στα ΜΜΕ είναι εξαιρετικά μπερδεμένα αφού δεν μπορούν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την περικοπή των συντάξεων με την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ.
Η απώλεια μίας ή δύο συντάξεων τον χρόνο από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να συγκριθεί με την μείωση κάποιων ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που η χώρα πιάσει τους στόχους.
Success story ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ζει στους ρυθμούς του δικού της success story καθώς επικαλείται την υπεραπόδοση των εσόδων αλλά και την προοπτική αύξηση των θέσεων εργασίας ακόμα και με νέο δάνειο από τη Παγκόσμια Τράπεζα. Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται και αποδίδει το πρόγραμμα ενώ ο πρωθυπουργός της Μάλτας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα ενώ οι προκάτοχοί του δεν ήταν συνεπείς.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μ. Μαξίμου με αιχμή του δόρατος τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο οι οποίοι επιτίθενται κατά του ΔΝΤ, προσπαθούν να αναδείξουν την αντιμνημονιακή στόφα της κυβέρνησης λίγο πριν την ψήφιση των σκληρότερων μέτρων της τελευταίας διετίας. Ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και ο κ. Τζανακόπουλος δεν βλέπει καμμία κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Τσακαλώτου για το …τέλος της λιτότητας.
Το πρόβλημα που καλείται για μία ακόμη φορά να διαχειριστεί το Μαξίμου είναι η κατάσταση που υφίσταται στην ΚΟ του κόμματος. Από την μία πλευρά ο Ευ. Τσακαλώτος φαίνεται ότι έχει …απασφαλίσει καθώς υποστηρίζει ότι το πακέτο μέτρων είναι υφεσιακό. Οι κακές γλώσσες στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στα όρια των αντοχών του και η παραμονή του στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την τελική συμφωνία με τους δανειστές.
Όπως εκτιμούν κομματικά στελέχη ο κ. Τσακαλώτος δύσκολα θα συναινέσει με μία συμφωνία χωρίς ισχυρά αντίμετρα και εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ανοίγοντας τον δρόμο για τον Γ. Χουλιαράκη, αν διαπιστώσει ότι δεν κλειδώνει η συμφωνία με τους εταίρους όπως είχε αρχικά δεσμευτεί.
Από την άλλη πλευρά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο…διαχειρίσιμα. Από τους αντιφρονούντες βουλευτές μόνο ο Ν. Μανιός έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την μείωση των συντάξεων και εάν κατατεθεί αντίστοιχη διάταξη στην βουλή, δεν αποκλείεται να παραδώσει την έδρα πριν ψηφίσει στο κοινοβούλιο.
Κ. Μητσοτάκης: Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη
Στις πρώτες 200 μέρες εφόσον γίνει κυβέρνηση η ΝΔ αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξής ενέργειες: “Μείωση των φόρων, ειδικά των εταιρικών, διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιολόγηση στο Δημόσιο, εκκίνηση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και χρειάζεται να ξαναδούμε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Εχει, αυτή τη στιγμή, φθηνό και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν το κράτος λειτουργήσει αποτελεσματικά, τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα θα είναι θεαματικά”
” Γιατί επιμένετε να παραμένετε στην Ευρώπη, ενώ είναι τόσο επώδυνο;» ρώτησε ο κ. Φέργκιουσον για να αναπαντήσει ο κ. Μητσοτάκης: «Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Και, εν τέλει, ανεξάρτητα από το νόμισμα, θα πρέπει να φτιάξουμε μία ανταγωνιστική οικονομία με ανοιχτές αγορές και λειτουργικό δημόσιο τομέα».
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ ακολουθούν:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν καλύτερα σχεδιασμένο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών εισφορών».
Χαρακτήρισε ορόσημο το 2021 γιατί «είναι η επέτειος της ελληνικής επανάστασης» και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δει την Ελλάδα «να πραγματοποιεί ένα άλμα στο κέντρο της Ευρώπης».
«Οι Έλληνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Έχουν φύγει από την Ελλάδα 300.000 νέοι ενώ το 25% του πλούτου χάθηκε».
«Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουμε τους φόρους και να απελευθερώσουμε την αγορά μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια, επισήμανε: «Είμαι περήφανος για την πολιτική μου κληρονομιά. Έχω αποδείξει ότι είμαι συνεπής και αποφασισμένος να κάνω μεταρρυθμίσεις. Έχω αποδείξει ότι έφερα εις πέρας μεταρρυθμίσεις. Κέρδισα τις εσωκομματικές εκλογές ενάντια στις πιθανότητες. Κινητοποίησα πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν στις ιδέες μου».
«Η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι κομβική για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως Κυβέρνηση. Με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης. Άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε αφορούν τη δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Θα πραγματοποιήσουμε τις τομές που απαιτούνται στην Παιδεία, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σημαντικό «να έρθουν ξένες επενδύσεις» ενώ συνέχισε: «Υπήρξαν καθυστερήσεις σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να βρούμε 100 δις επενδύσεων σε πέντε με επτά χρόνια. Θα πρέπει κάποια κεφάλαια να προέρχονται από ξένες επενδύσεις και κάποια από εγχώριες. Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια».
«Όσο το συντομότερο έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.