Κατέβασε ‘ρολά’ η αγορά της Ρόδου καθώς από χτες ισχύουν τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού, που έφεραν στο νησί στο ‘βαθύ κόκκινο’. Τα καταστήματα του λιανεμπορίου έκλεισαν (δεν λειτουργούν ούτε με click away κ.λπ.) ενώ ανοιχτά είναι τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα καφέ με take away & delivery, όπως και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.
Το λιανεμπόριο παραμένει από τους κλάδους που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδο κ. Νίκος Μπόνης, η κίνηση δεν ήταν καθόλου καλή τις τελευταίες εβδομάδες:
«Ο μήνας Μάρτιος είναι μία περίοδος η οποία, παραδοσιακά ήταν ‘νεκρή’ για το λιανεμπόριο. Συνεπώς, το ό,τι έκλεισαν τα καταστήματα δεν ήταν πολύ σοβαρό. Ο λόγος είναι να μπορέσουμε να δουλέψουμε το Πάσχα αλλά και να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων –όπως τώρα με την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού. Είναι ένα… αναγκαίο κακό αλλά κατά κάποιο τρόπο το περιμέναμε».
Αναφερόμενος στην παράταση των εκπτώσεων, ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε πως έχει εκδοθεί η αντίστοιχη υπουργική απόφαση και ισχύει για εκπτωτική περίοδο έως τις 31 Μαρτίου 2021:
«Δεν σας κρύβω ότι ήταν κάτι αχρείαστο. Εμείς, ως τριτοβάθμιο όργανο είχαμε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για το θέμα –αν και δεν διαφωνήσαμε, αφού η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη για όλους».
Η κατάσταση βέβαια, παραμένει ασφυκτική λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και στο λιανεμπόριο. Οι επαγγελματίες, γνωρίζοντας τα αδιέξοδα έχουν περιορίσει τις προμήθειές τους, ενώ το πρόβλημα με τις επιταγές παραμένει μια… πονεμένη ιστορία. «Είναι πάρα δύσκολη η εξίσωση για τις επιταγές επειδή υπάρχουν οι κομιστές, οι εκδότες κ.λπ. και με τις δυσκολίες που υπάρχουν, σίγουρα κάποιοι θα αδικηθούν. Είναι ανέφικτο πολλές φορές να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα και παρά τις καλές προθέσεις, στην πράξη δεν είναι εύκολο αφού εμπλέκεται και ο τραπεζικός τομέας που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις» -ανέφερε.
Όσον αφορά στις τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές (νούμερο 5 και 6) ο κ. Μπόνης είπε ότι ‘δεν ευνοούν τους εμπόρους καθώς, σύμφωνα με τον αλγόριθμο δεν βοηθούνται όλες οι επιχειρήσεις’.
Μείζον θέμα παραμένει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους την πρώτη περίοδο που επαναλειτούργησε το λιανεμπόριο. Από εκεί και πέρα, έπεσε η κίνηση λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των μέτρων που έχουν επιβληθεί.