Tην 5η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα στον τουρισμό με βάση τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων για το 2024 που συγκεντρώνει η Eurostat από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία προηγούνται σε μία χρονιά, η οποία όπως εξελίχθηκε, ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά που έχει καταγραφεί για την Ε.Ε. αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,2% σε σύγκριση με το 2023 (+65,4 εκατ.).
Οσον αφορά ειδικά τις επιδόσεις της Ελλάδας για το σύνολο του 2024 είχε 152,24 εκατ. διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα κάθε είδους, ξενοδοχεία, βραχυχρόνια μίσθωση και κάμπινγκ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2023, ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη η άνοδος του ελληνικού τουρισμού αποδίδεται περισσότερο στην εισερχόμενη κίνηση από το εξωτερικό, παρά στον εσωτερικό τουρισμό: Ειδικότερα, από τα 152 και πλέον εκατομμύρια των διανυκτερεύσεων στους ελληνικούς προορισμούς η αναλογία για τους διεθνείς επισκέπτες αντιστοιχεί σε 127,73 εκατ. με αύξηση κατά 3,8%, ενώ στους Ελληνες τα 24,6 εκατ. με αύξηση κατά 2,1%.
Οι Έλληνες πάντως ταξίδεψαν περισσότερο στη χώρα τους το 2024 σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. ο εσωτερικός τουρισμός με 1,56 δισ. διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκε σε σταθερά επίπεδα με οριακή μείωση κατά 0,1%, ενώ οι διεθνείς επισκέπτες κατέγραψαν αύξηση κατά 4,9% έναντι του 2023 με πάνω από 1,44 δισ. διανυκτερεύσεις στο σύνολο της περασμένης χρονιάς.
Οι ευρωπαϊκές αγορές
Η Ισπανία (500 εκατ.), η Ιταλία (458 εκατ.), η Γαλλία (451 εκατ.) και η Γερμανία (441 εκατ.) κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων σε κάθε είδους τουριστικά καταλύματα την περασμένη χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 61,6% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ. Στον αντίποδα, το Λουξεμβούργο (3,4 εκατ.), η Λετονία (4,7 εκατ.) και η Εσθονία (6,6 εκατ.) κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων. Ανά κατηγορία καταλύματος, με βάση τα στοιχεία της Εurostat, στα ξενοδοχεία αντιστοιχεί ποσοστό 63% επί του συνόλου, στα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων ένα 24% κι ένα 13% σε κάμπινγκ και συναφείς χώρους.
Σε 23 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι διανυκτερεύσεις το 2024 υπερέβησαν τα επίπεδα του 2023, μόνο στη Σουηδία (-0,1%), στο Βέλγιο (-0,2%), στη Γαλλία (-0,6 %) και στο Λουξεμβούργο (-2,7 %) υπήρξε μείωση. Η Μάλτα κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης (+14,4%) και ακολουθούν με Λετονία (+7,4%) και Πολωνία (+5,2%).
Το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου παραμένει το… θερμότερο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό δεδομένου ότι σε αυτήν ακριβώς την περίοδο καταγράφηκαν 942 εκατ. διανυκτερεύσεις ή αλλιώς το 31,4% επί του συνόλου, ελαφρά χαμηλότερα ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2023 που ήταν το 31,7% επί του συνόλου. Ένα σημαντικό στοιχείο που κατέγραψε η Eurostat για την περασμένη χρονιά και παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα ήταν η άνοδος στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που είχε πολύ καλές επιδόσεις. Ειδικότερα σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν πάνω από μισό δισεκατομμύριο διανυκτερεύσεις (522 εκατ.) με αύξηση κατά 5,1%.
Για τη χώρα μας, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στα 15,4 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 4,1% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, άνοδος η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις περί ανόδου του τουρισμού στο τέλος της θερινής σεζόν, μέσα στον Οκτώβριο.
Η χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Επισημαίνεται εδώ ότι ειδικά η Ελλάδα καταγράφει ανοδικά νούμερα και στο σύνολο της εφετινής χειμερινής σεζόν: Σύμφωνα με το Air Data Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τη χειμερινή σεζόν (27/10/ 2024 – 29/03/ 2025) ανέρχεται σε 5,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +16 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (29/10/2023-30/03/2024).
Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (16%) σε σχέση με τους ανταγωνιστές (Ισπανία +9,8%, Γαλλία 4,2%, Ιταλία 6,9%, Τουρκία 11,6%, Πορτογαλία 3,3%, Κύπρος 8,2%, Μάλτα 14,8%, Κροατία 13,7%).
Σε απόλυτα νούμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση με 5,6 εκατ. διαθέσιμες θέσεις πίσω από την Ισπανία με 41,8 εκατ., την Γαλλία με 31,7 εκατ., την Ιταλία με 29,8 εκατ., την Τουρκία με 26,2 εκατ. και την Πορτογαλία με 11,5 εκατ.. Η Ελλάδα προηγείται της Κύπρου (2,2 εκατ.), της Μάλτας (1,9 εκατ.) και της Κροατίας (1 εκατ.). Στις κύριες αγορές, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται από τη Γαλλία (+27%), την Ολλανδία (+ 20%) και τις ΗΠΑ (+11%) ενώ για τις υπόλοιπες σημαντικές αγορές , Ην. Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία, οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ +5% και +8%.
Η πλειονότητα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων αφορούν σε διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τη δυναμική της χώρας για ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη χειμερινή περίοδο», αναφέρει το ΙΝΣΕΤΕ. Η τάση άλλωστε για ταξίδια εκτός περιόδου αιχμής επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. «Η ενίσχυση αυτής της δυναμικής όμως, απαιτεί στοχευμένη στρατηγική, επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και διαμόρφωση ανταγωνιστικών τουριστικών προϊόντων», παρατηρεί το ΙΝΣΕΤΕ.
Πηγή: newmoney.gr