Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του γηπέδου γκολφ στην παραλία Αφάντου, στη Ρόδο, για λογαριασμό της AFANDOU REAL ESTATE Μ. ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ της οικογένειας Μήτση.
Όπως αναφέρεται, η ΜΠΕ εκπονείται για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία του ήδη υφιστάμενου γηπέδου Γκολφ. Η έκταση σήμερα περιλαμβάνει υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις, χώρο parking και φυτεμένη περιοχή.
Το γήπεδο γκολφ του Αφάντου, που αποτελεί ήδη σημαντικό μέρος της τοπικής τουριστικής υποδομής, αναμένεται να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης. Με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του, το γήπεδο γκολφ θα προσελκύσει τόσο τουρίστες, όσο και επαγγελματίες παίκτες γκολφ, συμβάλλοντας στη συνολική ελκυστικότητα του τουριστικού τομέα της Ρόδου. Είναι σημαντικό ότι θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο, καθώς το γήπεδο θα μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο, προσφέροντας πιο σταθερή ροή επισκεπτών.
Η περιοχή του ακινήτου εμπίπτει στην περιοχή έντονης τουριστικής ανάπτυξης, με συνεχή αύξηση του κεφαλαίου σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιάστηκε από τον Donald Haradine, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό γηπέδων golf (580 περίπου) στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά το Golf Αφάντου επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο.
Σημαντικό πλεονέκτημα του ακινήτου αποτελεί η εξαιρετική θέση του σε περιοχή που παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Όλη η παραλιακή περιοχή από Ρόδο μέχρι και νοτιότερα της Αφάντου παρουσιάζει συγκέντρωση πληθυσμού, στους οικισμούς κατά μήκος της Εθνικής οδού προς Λίνδο.
Το ακίνητο, αποτελείται από το γήπεδο Γκολφ και τις συνοδές αυτού εγκαταστάσεις και χωροθετείται στην περιοχή της Παραλίας Αφάντου. Αρχικά, ήταν ιδιοκτησία του δημοσίου και συγκεκριμένα, το Γκολφ Αφάντου θεμελιώθηκε επί χούντας, με την έκταση να έχει παραχωρηθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού το 1970, ενώ οι απαλλοτριώσεις εκ μέρους του Δημοσίου είχαν αρχίσει από το 1962. To γήπεδο Γκολφ, 18 οπών, λειτουργεί από το 1973.
Επιπλέον, μέσα στα επόμενα χρόνια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές, για την αγορά της έκτασης της παραλίας Αφάντου, στην οποία ανήκει και το υφιστάμενο γήπεδο Γκολφ, χωρίς όμως να υλοποιηθεί καμία. Ωστόσο, από το 1973 που ξεκίνησε να λειτουργεί, προκηρύσσονταν διαγωνισμοί για την απόκτηση της έκτασης, οι οποίοι κατέληξαν και κηρύχθηκαν άγονοι, από το ελληνικό κράτος το 1998.
Από το 2011 και μετά, όπου ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η έκταση και το υφιστάμενο γήπεδο Γκολφ ανήκει σε αυτό, με την απόφαση 202/2012 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια αλληλουχία εκδηλώσεων ενδιαφέροντος όπου, κηρύχθηκαν διαγωνισμοί έως ότου εμφανιστεί ενδιαφέρον για την αγορά του γηπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Mitsis.
Πηγή: capital.gr