Η μεγάλη έρευνα της Μetron Analysis που άρχισε στις 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου (επομένως περιλαμβάνει και το ξέσπασμα του Μπαλτάκος – γκέιτ) δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με ποσοστό 19,5% έναντι 18,4% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.
Στην τρίτη θέση εμφανίζεται με 10,4% το Ποτάμι και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,8%, ΚΚΕ με 4,5%, η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,7%.
Πριν και μετά το Μπαλτάκος γκέιτ
Εχουν όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον τα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν από στοιχεία της έρευνας προ και μετά της αποκάλυψης του Μπαλτάκος γκέιτ.
Στην 1η φάση της έρευνας που διεξήχθη πριν από τις αποκαλύψεις (ως το Σάββατο 29 Μαρτίου) η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,0, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%, η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 5,8%, οι ΑΝ.ΕΛ 3,9%, η Χρυσή Αυγή 7,3%, η ΔΗΜΑΡ 2,9%, το ΚΚΕ 6,9%, το Ποτάμι 15% .
Η πόλωση που ακολούθησε τις αποκαλύψεις όπως δείχνει η έρευνα ( από τις 30 Μαρτίου) δεν άλλαξε τα πράγματα για την ΝΔ που από το 25% ανέβηκε μόλις στο 25,1%.
Αλλαξε όμως την εικόνα κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που «τσίμπησε» 2,3% και από το 25,4 % ανέβηκε στο 27,7%.
Η Χρυσή Αυγή επίσης κέρδισε 1,2% και η ΔΗΜΑΡ που επίσης κέρδισε 1,6% και από το 2,9% στο 3,5%.
Υποχώρησαν το ΚΚΕ από το 6,9% στο 5,3% , το Ποτάμι από το 15 στο 13,3% , οι ΑΝΕΛ στο 3.5% από το 3,9%.
Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,5% έναντι 25,1% της Ν.Δ. Ακολουθεί το Ποτάμι με 14,2% , η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,1%, η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) με 5,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και ο ΛΑΟΣ με 1,35. «Αλλο» επιλέγει το 6,2%.
Στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει ποσοστό από 35- 45% και η ΝΔ από 33- 35%.
Σε συντηρητική κατεύθυνση η κοινωνία
Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι η κοινωνία έχει υπερβεί το σχήμα «αριστερά- δεξιά» και δεν θεωρεί ότι περιγράφει με ικανοποιητικό τρόπο τις διαφοροποιήσεις του σήμερα.
Ειδικότερα:
Στο ερώτημα «όταν θέλετε να περιγράψετε τον εαυτό σας ποιο σχήμα θα λέγατε ότι σας διευκολύνει περισσότερο αριστερά- δεξιά ή Προοδευτικός – Συντηρητικός», το 52% απαντά το σχήμα προοδευτικός – συντηρητικός και το 32% επιλέγει το σχήμα αριστερά – δεξιά.
Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σχήμα Αριστερά – Δεξιά δεν περιγράφει πλέον ικανοποιητικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και μόλις το 14% θεωρεί ότι τις περιγράφει.
Επίσης στο ερώτημα ποια είναι η ιδεολογική κατεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας : αριστερά κέντρο ή δεξιά
*το 31% λέει δεξιά
*το 29% προς αριστερά
* το 27% προς το κέντρο
Πάντως η ιδεολογική κατεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στο σχήμα Πρόοδος- Συντήρηση κλίνει προς Συντηρητική κατεύθυνση όπως εκτιμά το 50%, σε προοδευτική το 20% και σε πραγματιστική το 19%.
Αρχηγό και σχηματισμό
να την εκφράσει αναζητεί η Κεντροαριστερά
Απαισιόδοξοι ότι οι υφιστάμενες κινήσεις και τα πρόσωπα μπορούν να ανασυντάξουν το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ πλήρη σύγχυση επικρατεί για το πού πρέπει να τοποθετήσουν το Ποτάμι.
Με βάση τα παραπάνω το 66% δεν εμπιστεύεται τις προσπάθειες και τις πολιτικές κινήσεις (Ποτάμι, ΕΛΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Αλλο) για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και του κέντρου και μόλις το 17% πιστεύει ότι κάποια από αυτές μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτού του χώρου.
Πού κινείται ιδεολογικά το Ποτάμι
Στο ερώτημα πού τοποθετείτε το Ποτάμι στην κλίμακα Αριστερά Δεξιά το 30% το εντάσσει στην Κεντροαριστερά, δεν γνωρίζει δεν απάντα το 23%, στο κέντρο 20%, στην Κεντροδεξιά 9%, στην Αριστερά 8%, στη δεξιά 5%, τίποτα από τα παραπάνω 5%.
Καταλληλότερος
πρωθυπουργός ο «Κανένας»
Στο ερώτημα ποιος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται με 29% έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά την «κυριαρχία» έχει η απάντηση «Κανένας» που συγκεντρώνει ποσοστό 40%.
Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Metron Analysis το Φεβρουάριο ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποστεί υποχώρηση των 7 μονάδων ( από το 36 στο 29) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 2 μονάδων (από το 17 στο 15).
Δημοτικότητες Αρχηγών
Στις δημοτικότητες ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται «στήθος με στήθος» σε ότι αφορά τις αρνητικές αλλά και τις θετικές γνώμες που συγκεντρώνουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 63% αρνητικές γνώμες και 37% θετικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας 64% αρνητικές και 35% θετικές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 81% αρνητικές και μόλις 19% θετικές γνώμες , στο 61% οι αρνητικές γνώμες για τον Φώτη Κουβέλη και 37% οι θετικές. Ο Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνει 52% αρνητικές και 26% θετικές.
Ισοζύγιο για τον Σταύρο Θεοδωράκη με 44% αρνητικές και 42% θετικές γνώμες.
Πολιτική και πολιτικοί
θεσμοί σε κρίση
Το 94% των πολιτών εκτιμά ότι η πολιτική βρίσκεται σε κρίση και μόλις το 5% δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στην λειτουργία των κομμάτων (25%) στην λειτουργία της κυβέρνησης (22%), στη λειτουργία της Βουλής (21%), στην Τ.Α (5%), σε όλα (22%).
Πού πάει η χώρα
Την εικόνα αισιοδοξίας που καλλιεργείται ποικιλοτρόπως δεν την συμμερίζεται η πλειοψηφία των πολιτών που αισθάνονται ότι η χώρα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 63% απαντά ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Και μόλις το 32% προς τη σωστή ενώ ένα 5% επιλέγει να απαντήσει «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Μetron Analysis το Φεβρουάριο υπάρχει υποχώρηση του ποσοστού αυτών που θεωρούν ότι πάμε λάθος (από το 70% έπεσε στο 63%) και αύξηση εκείνων που θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση (από το 26% ανέβηκε στο 32,2%)
Πώς θα είναι η οικονομία τους επόμενους 12 μήνες
Τον επόμενο χρόνο το 48% θεωρεί ότι θα είναι σε χειρότερη κατάσταση, το 24% σε καλύτερη και το 26% στα ίδια.