Ειδήσεις

F.T.: Οι Ευρωπαίοι ζητούν από τον Τσίπρα να απομονώσει τους ακροαριστερούς

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν ο Αλέξης Τσίπρας να… ξεφορτωθεί τους ακροαριστερούς από την κυβέρνησή του, προκειμένου το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας να έρθει λίγο πιο κοντά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σε κοινό τους άρθρο στους «FT» οι Peter Spiegel και Kerin Hope.

Μάλιστα φαίνεται ότι προτείνουν – ή ακόμη και πιέζουν – τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας με Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, με κορυφαίο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης να προχωρά ένα (ή μάλλον αρκετά) βήμα περισσότερο και να προβλέπει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει»!

Σύμφωνα με τους δύο αρθρογράφους των «FT» υπάρχουν και ορισμένα – περισσότερο μετριοπαθή – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει αρκετούς βουλευτές ώστε να μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ήμασταν περισσότερο ένας χώρος κοινωνικού προβληματισμού και λιγότερο πολιτικό κόμμα… ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχουμε ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες στην κυβέρνηση», δηλώνει με τη σειρά του – φυσικά ανώνυμα – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι τόσο δημοφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει τέτοια δύναμη ώστε να ασκήσει βέτο σε δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν από την κυβέρνηση οι πιστωτές της Ελλάδας.

Όμως, ακόμη και εάν ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση έναντι Βερολίνου και Βρυξελλών, είναι δύσκολο – συνεχίζουν οι «FT» – να περιμένει κάποιος ότι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσει σε ανοικτή σύγκρουση με τους επιθετικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, προκειμένου να τον στηρίξει είτε το Το Ποτάμι είτε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, πρώτα, να διώξει και τον νυν κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

«Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μία περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας σε σύγκριση με την απρεπή συμμαχία μεταξύ ριζοσπαστών αριστερών και λαϊκιστών δεξιών», υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μία τέτοια αλλαγή.

Αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρνούνται ότι ασκούν πιέσεις στον κ. Τσίπρα να αλλάξει την κυβέρνηση, ταυτόχρονα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει απρόθυμος να επιλέξει ξεκάθαρα μεταξύ των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας που αρνείται πλήρως το πρόγραμμα στήριξης και της πιο ρεαλιστικής προσέγγισης των περισσότερο κεντρώων δυνάμεων που είναι πιθανοί υποστηρικτές του στο κοινοβούλιο.

«Στέλνει αλληλοσυγκρουόμενα σήματα, αλλά ορισμένες κινήσεις δείχνουν μεγάλη στροφή στην πολιτική του», δηλώνει ο Άρης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσθέτει ότι «υπάρχει μία ρητορική στο εσωτερικό και μία άλλη πιο συνεργάσιμη ρητορική στο εξωτερικό».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι;
Πάντως, τονίζεται στο άρθρο, η συνεργασία είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με Το Ποτάμι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της παλιού, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο γονάτισε την ελληνική οικονομία και κατόπιν απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ «βλέπει» τη δύναμή του να μειώνεται, ενώ βρίσκεται σε αναταραχή μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει δηλώσει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο, όμως, εφ’ όσον ο δεύτερος συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός κοινού προγράμματος.

Ο παράγοντας Βαρουφάκης
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα και για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη ο οποίος «είναι χαρισματικός αλλά μοιάζει πολύ χαλαρός σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη», όπως υποστηρίζεται στο άρθρο. Μάλιστα παραπονιούνται ότι συχνά «κάνει μαθήματα» στους ομολόγους του στο Eurogroup, κάτι το οποίο έχει απομονώσει ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας.

Αρκετές φορές ακόμη και δημόσια έχουν υπάρξει προσπάθειες να απομονωθεί ο κ. Βαρουφάκης. Παράδειγμα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, ο οποίος υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνονται με τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Η αντιπολίτευση
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα στο εσωτερικό, η ελληνική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό θα μειωθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνείσει να υποχωρεί στους θεσμούς της Ευρωζώνης και η ρευστότητα της χώρας μειώνεται. Μάλιστα ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι θα αλλάξουν στάση σε διάστημα ενός ή δύο μηνών.

 

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου