Μειωμένες είναι το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα νησιά Κω, Λέρο και Καστελόριζο οι μεγαλύτερες ροές καταγράφονται τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ από τα μέσα Μαρτίου του 2015 μέχρι και την 1η Απριλίου του 2016 είναι μειωμένες οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.
Τα στοιχεία, αφορούν τους μήνες από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι και την 1η Απριλίου του 2016.
Επίσης, η εικόνα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στα νησιά μας την 31η Μαρτίου, ημέρα η οποία ολοκληρώθηκε η καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά από την Υπατη Αρμοστεία, εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με άλλες περιόδους.
Όπως αποτυπώνεται στον σχετικό πίνακα, την 31η Μαρτίου του 2016 η αντιστοιχία φιλοξενούμενων μεταναστών και προσφύγων στα Δωδεκάνησα, σε σχέση με τη χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας, εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη.
Ειδικότερα, στην Κω παρέμεναν 50 μετανάστες και πρόσφυγες με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 1.000 άτομα, στην Λέρο κανένας πρόσφυγας ή μετανάστες με τις δομές να έχουν διαμορφωθεί για την φιλοξενία μέχρι 1.000 ατόμων, στο Καστελόριζο 102 μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να έχει διαμορφωθεί καμία υποδομή στο νησί, ενώ στη Ρόδο στις δομές που έχει διαμορφώσει ο Δήμος Ρόδου, παρέμεναν 102 μετανάστες.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης
και στα Δωδεκάνησα
Τα νησιά της Δωδεκανήσου που εμφανίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών το οποίο συντονίζει το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου από την οποία στο πρόγραμμα συμμετέχει ο υποδιοικητής της κ. Χαράλαμπος Πλάτσης.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται γενικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών και καθημερινή συμπλήρωση δελτίου επιδημιολογικής επιτήρησης.
Τα σύνδρομα ή οι καταστάσεις που θα επιτηρούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΕΠΥ είναι:
-Λοίμωξη αναπνευστικού
-Γαστρεντερίτιδα
-Αιμορραγική διάρροια
-Εξάνθημα με πυρετό
-Λεμφαδενίτιδα με πυρετό
-Δερματική παρασιτική λοίμωξη
-Υποψία Πνευμονικής Φυματίωσης
-Ελονοσία
-Ικτερος
-Νευρολογικές εκδηλώσεις
-Μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή εγκεφαλοπάθεια
-Αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό
-Σήψη ή σοκ
Αναλυτικά, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε όλο το εύρος του θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.