13 εκ. ευρώ εισέπραξε την τελευταία διετία από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και δεν επέστρεψε τίποτα, υπό τη μορφή έργων ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων του νησιού».
Σημαντικές αποκαλύψεις έγιναν χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα στον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, και το Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με την Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής για το ζήτημα της ανταποδοτικότητας των πόρων που εισπράττει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Αποκαλύφθηκε ότι το ΤΑΠΑ εισέπραξε την τελευταία μόνο διετία 13 εκ. Ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου. Όπως επισήμανε ο κ. Κόνσολας, δεν υπήρξε ούτε καν η ελάχιστη ανταποδοτικότητα και η επιστροφή μέρους αυτών των χρημάτων με έργα ανάδειξης και συντήρησης στη Μεσαιωνική Πόλη αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Ο Μάνος Κόνσολας αποκάλυψε, επίσης, ότι οι εισπράξεις από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου υπερβαίνουν το 1 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση και τα έσοδα από το Αρχαιολογικό Μουσείο τις 400.000 ευρώ.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου μίλησε, επίσης, για χαμηλά ή χαριστικά μισθώματα στα 241 ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ.
Με βάση στοιχεία του 2013, που αποκάλυψε ο Βουλευτής, το ΤΑΠΑ εισέπραξε από τη διαχείριση αυτών των ακινήτων μόλις 363.371 ευρώ για 241 ακίνητα.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, επιβεβαίωσε τα σχετικά στοιχεία, αντιτείνοντας ότι το 2015 τα έσοδα αυξήθηκαν στα 450.000 ευρώ, ποσό, όμως, που θεωρείται πολύ μικρό αν σκεφθεί κανείς ότι μιλάμε για 241 ακίνητα.
Ο Μάνος Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί άμεσα τη Ρόδο, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την εικόνα εγκατάλειψης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων αλλά και την κατάσταση φθοράς στην οποία έχει παραδοθεί η Μεσαιωνική Πόλη.
Κατέθεσε, επίσης, πρόταση για τη διαμόρφωση μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για τη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του ζωντανού μνημείου.
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς δεν τοποθετήθηκε στην πρόταση του κ. Κόνσολα, δεσμεύθηκε, όμως, να επισκεφθεί άμεσα τη Ρόδο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη και στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας, αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή επισημαίνει:
«Η Πολιτεία, διαχρονικά, χρησιμοποιεί τη Ρόδο για να την «αρμέγει», εισπράττει τεράστια έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και δεν διαθέτει ούτε τα ελάχιστα από αυτά για τη συντήρηση των μνημείων.
Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια εισέπραξε 13 εκατομμύρια ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου.
Αν μόνο ένα μέρος από αυτά είχε διατεθεί για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του νησιού, θα είχαμε μια άλλη εικόνα.
Αν μόνο ένα μέρος από αυτά είχε διατεθεί για να χρηματοδοτηθεί μια προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, θα είχαμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φθοράς του χρόνου σε αυτό το ζωντανό μνημείο.
Ανοίγει, όμως, και ένα τεράστιο θέμα για τα ακίνητα, που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Δεν είναι δυνατόν 241 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Αν το διαιρέσουμε προκύπτει ένας μέσος όρος 1867 ευρώ το χρόνο από κάθε ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη, δηλαδή 155 ευρώ το μήνα.
Το ζήτημα δεν έκλεισε για μένα. Θα επανέλθω ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα μισθωτήρια συμβόλαια αλλά και για το χαμηλό δείκτη αξιοποίησης αυτών των ακινήτων.
Και θα επαναφέρω την πρότασή μου για τριμερή προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια».