Τους στόχους της ΔΕΥΑΡ για το επόμενο διάστημα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ανέλυσαν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο νέος πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καρατζιάς και το μέλος του δ.σ. της επιχείρησης (και αντιδήμαρχος) κ. Αγαπητός Πάλλας.
Ο δήμαρχος επισήμανε μεταξύ άλλων το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει το νησί από πέρσι, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα με την ύδρευση από το Φράγμα Γαδουρά που έχει διακοπεί από τον περασμένο Ιανουάριο: «Σήμερα είχαμε συνεργασία στην ΔΕΥΑΡ με το νέο δ.σ. και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για ενημέρωση στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν και με βάση τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει την περασμένη χρονιά. Σύντομα θα γίνει στην ΔΕΥΑΡ η καθιερωμένη μηναία συνάντηση με τους διευθυντές, προϊσταμένους κ.λπ. προκειμένου να εξετάσουμε την πορεία καθενός έργου. Η ΔΕΥΑΡ ίσως είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο Αιγαίο με πολλές ευθύνες και αντικείμενο. Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το συνεχιζόμενο πρόβλημα της έλλειψης νερού λόγω ανομβρίας. Ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τα υγρά απόβλητα (βιολογικός) και βέβαια, τις τρέχουσες αποκαταστάσεις των ζημιών, που είναι πάρα πολλές –όπως π.χ. στον Αρχάγγελο, που σημειώνονται 10 βλάβες κάθε μέρα (!) ενώ στην πόλη εμφανίσθηκε μία βλάβη χτες το βράδυ» είπε ο δήμαρχος, ευχόμενος «καλή δύναμη σε όλους».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες χρηματοδότησης του έργου του Βιολογικού της Λάρδου που εδώ και μήνες οι υπηρεσίες προσπαθούν να επικαιροποιήσουν την σχετική μελέτη, ενώ στην ατζέντα, υπάρχει η αποκατάσταση των γεωτρήσεων και η ανόρυξη νέων –όπου απαιτείται. Παράλληλα, είπε ότι από εδώ και στο εξής θα γίνεται ‘κατανομή της δουλειάς’ ώστε να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και φυσικά, του σχεδιασμού για την κατάσταση σε όλο το νησί.
«Με την αύξηση του τουρισμού, δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς προβλήματα με την ύδρευση και άρδευση στο νησί. Υπάρχει ένας σχεδιασμός έργων που πρέπει να ‘τρέξουν’ εκ παραλλήλου. Θυμάστε ότι με τον Νόμο 4412/16 δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτε. Υπάρχουν μελέτες αφ ενός για να ξεκινήσουν τα έργα στην Καταβιά –που χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος από την ΔΕΗ- ενώ θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο για την λιμνοδεξαμενή του Σκολονίτη (πηγή μεγάλης αρδευτικής ποσότητας ύδατος, που καλύπτει όλες τις ανάγκες της περιοχής της Νότιας Ρόδου). Μεγάλο στοίχημα παραμένει η κοινή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αφού λυθεί το ζήτημα με το νερό από το Φράγμα του Γαδουρά, καθώς έχει σταματήσει η ύδρευση. Και η ΔΕΥΑΡ έχει στείλει υπόμνημα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσουν οι συνδέσεις σε περιοχές, όπως στα Κολύμπια και στα Στεγνά. Απομένει να δούμε τι θα γίνει με το μεγάλο έργο του αποχετευτικού. Προς το παρόν, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα για την φετινή σεζόν –έχουμε προχωρήσει στην σύσταση κλιμακίων για την αποκατάσταση των βλαβών στην πόλη και σε άλλες περιοχές. Μην ξεχνάτε ότι είναι σε εξέλιξη και το MasterPlan για τους βιολογικούς, ενώ θα προχωρήσουμε και σε ανάλογο σχέδιο (Master Plan) για τις γεωτρήσεις καθώς θέλουμε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός», τόνισε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε πως στις προθέσεις της ΔΕΥΑΡ είναι η μείωση του κόστους στα τιμολόγια της επιχείρησης για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, τρίτεκνοι, συνταξιούχοι κ.ά.)
Ο νέος πρόεδρος κ. Μανωλάκης, αφού ευχαρίστησε δημοσίως τον δήμαρχο για την επιλογή του, υπογράμμισε: «Βρίσκομαι ακόμη στο σημείο της ενημέρωσης. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία που έχω με τους κ.κ. Καρατζιά, Πάλλα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι πολύ καλή. Σεβόμενοι πάντα την αρχή της συνέχισης του έργου των προηγούμενων δ.σ. εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τον σχεδιασμό και να μπουν όλα σε εφαρμογή. Ωστόσο, το έργο με το Φράγμα Γαδουρά πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ώστε να μπορέσει και η ΔΕΥΑΡ να κάνει τον σχεδιασμό της για όλο το νησί». Είπε ακόμη ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο γι αυτό και υπάρχουν προβλήματα και βλάβες.
Οι κ.κ. Πάλλας και Καρατζιάς, έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια και η συνεργασία: «Τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες. Προχωράμε στην προσπάθεια ανόρυξης γεωτρήσεων αν και παρουσιάζονται προβλήματα. Βρήκαμε νερό στα Λάερμα, ακολούθησε η γεώτρηση στον Άγιο Ισίδωρο και προχωράμε στον Έμπωνα, στις Πεταλούδες και στη Νότια Ρόδο, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Προς το παρόν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τις γεωτρήσεις….», είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε πως ο Δήμος Ρόδου στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Περιφέρειας για κοινή συνεργασία στο θέμα του νερού και στην διαχείριση του Φράγματος και ανέφερε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει η β’ φάση του έργου για να ολοκληρωθεί.
«Εν αναμονή»
για τις παραλίες
Με αφορμή την πιο ορθολογική διαχείριση του νερού, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην υπόθεση με την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους, ένα θέμα που συζητήθηκε την Δευτέρα στην ΚΕΔΕ.
«Ο υπουργός δεν εννοεί να καταλάβει το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο, με την καθυστέρηση της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ούτε διαγωνισμούς, ούτε καθαρισμούς, ούτε διαμορφώσεις αισθητικής αναβάθμισης –ακόμη και στην παροχή νερού στις ντουζιέρες. Το λέμε κάθε χρόνο, δεν βρίσκουμε όμως ανταπόκριση. Μας είπαν ότι θα μας τις δώσουν για 3 – 5 χρόνια, ακόμη δεν έχει βρεθεί ένα μοντέλο, μια φόρμουλα παραχώρησης και με τα ποσοστά που πρέπει να βγουν (50-50%, 30-70% ή άλλο). Μας είπαν να περιμένουμε μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Να δούμε τι θα γίνει…» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του, μήπως και βρεθεί ο Δήμος Ρόδου και πάλι προ εκπλήξεων πριν την έναρξη της σεζόν.