Ρεπορτάζ

Στα όριά τους βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της Δωδ/σου – Κινητοποιήσεις από σήμερα

Τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης επισήμαναν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι της Α’βάθμιας και της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα –με σημείο αιχμής την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί, χωρίς διορισμούς μόνιμου προσωπικού.
«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της κρίσης και στον χώρο της Παιδείας. Η λύση σε αυτό μπορεί να βρεθεί -αν και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στον χώρο μας, χρειάζονται χρήματα: τόσο για την υλικοτεχνική υποδομή όσο και για την στελέχωση των σχολικών μονάδων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Είμαστε κι εμείς πολίτες αυτού του τόπου και βιώνουμε τα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης.
Η μείωση των δαπανών στην Παιδεία, η αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας, τα τεράστια προβλήματα των αναπληρωτών είναι μερικά από τα συσωρρευμένα προβλήματα που καταγράφονται εδώ και χρόνια:
«Μέσα σε όλα αυτά, θα αναφερθώ και στο πρόβλημα που προέκυψε με την υπουργική απόφαση για την αλλαγή στον θεσμό του ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Ένας θεσμός, όπως αυτός, δυστυχώς όπως έχει διαμορφωθεί τώρα αντί να προσφέρει κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, έχει καταντήσει να αποτελεί μια ‘φύλαξη’. Εμείς διαφωνήσαμε εξ αρχής με αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει πάντα ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες των μαθητών του. Επιπροσθέτως, η στελέχωση των σχολικών μονάδων παραμένει σε εκκρεμότητα την περιοχή μας, καθώς τα σχολεία μας έχουν φτάσει να στελεχώνονται κάθε χρόνο το Νοέμβριο – Δεκέμβριο ή και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα στην διαδικασία με απώλεια χιλιάδων ωρών εκπαίδευσης. Δεν είναι ορθό να γίνονται συνεχώς αλλαγές. Για να καταλάβετε, στα Δωδεκάνησα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αλλάζουν κάθε χρόνο αντιστοιχούν περίπου στο 35% του συνόλου –κάτι που έχει πολλές συνέπειες» όπως τόνισε, ανακοινώνοντας πως από σήμερα, θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις του κλάδου με στόχο την διεκδίκηση λύσεων (με κατάληψη στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου το μεσημέρι στον 4ο όροφο, όπου στεγάζεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, υπογράμμισε το πρόβλημα που καταγράφεται αυτή την στιγμή με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, δηλώνοντας:
«Το υπουργείο Παιδείας, αλλάζει συνεχώς την λογική του για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλάζει και ο αριθμός των εισακτέων. Πριν μερικές μέρες είπαν ότι θα τον μειώσουν, σήμερα το άλλαξαν. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μια μεγάλη αναστάτωση στην ψυχολογία των μαθητών με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανένας τι γίνεται και πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν και να παρατείνεται η αβεβαιότητα και το άγχος. Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται μέσα σε ένα σταθερό κλίμα ώστε να υπάρχει σταθερότητα και να μπορούν να αποδώσουν οι μαθητές. Ακόμη, το άνοιγμα των μηχανογραφικών στο 5ο πεδίο, είναι μεν θετικό αλλά εγείρει ζήτημα καθώς οι μαθητές δεν έχουν χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν κατάλληλα».
Ο κ. Μαρίνος επανέλαβε για πολλοστή φορά το μόνιμο πρόβλημα με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς, αφορά κατ’ επέκταση την ορθή λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση των μαθητών:
«Η απόδοση ενός εκπαιδευτικού που είναι μόνιμος, είναι πολύ καλύτερη από τον αναπληρωτή, διότι μένει στην αβεβαιότητα και στην αστάθεια. Έχουν να γίνουν διορισμοί κοντά στα δέκα χρόνια και πουθενά δεν φαίνεται να δίδεται λύση. Η περιοχή μας στα Δωδεκάνησα, έχει πολύ σοβαρό ζήτημα με τους αναπληρωτές καθώς υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έρχονται μόνον για να συγκεντρώσουν μόρια και φυσικά, να φύγουν. Το υπουργείο, τάζει συνεχώς αλλαγές και διορισμούς, αλλά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Έχουν τάξει επανειλημμένα χιλιάδες διορισμούς και στη συνέχεια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε. Αυτή η πολιτική που ακολουθείται, είναι επικοινωνιακή και δεν αποδίδει καμία λύση. Δήλωσαν πρόσφατα ότι θα διορίσουν χιλιάδες αναπληρωτές. Πώς θα γίνει αυτό όταν καταργούνται μαθήματα από τα γυμνάσια και στα λύκεια; Πέρσι μειώθηκαν οι ώρες μαθημάτων, αφαιρέθηκαν μαθήματα για να μπορέσουν να μην κάνουν διορισμούς. Αυτά είναι όλα κοροϊδία… Γίνεται ένα ‘αλαλούμ’ σε αυτό το θέμα…», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρίνος, αναφέρθηκε ακόμη σε αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που είναι σε εγκυμοσύνη και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους κ.κ. Κώστα Μουτσάκη (Α’ βάθμια), Θεόδωρο Ξάνθη (Β’βάθμια) και Αναστάσιο Γιαρούκογλου (Α’ βάθμια).
Μάλιστα, ο κ. Μουτσάκης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά στην γενικότερη κατάσταση με τις ελλείψεις στην Α’ βάθμια εκπαίδευση καθώς οι διορισμοί σε ειδικότητες γίνονται πολύ αργά με συνέπεια να χάνονται πολλές εκπαιδευτικές ώρες. Παράλληλα, μίλησε για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζονται όσον αφορά τους τίτλους σπουδών που δεν λαμβάνονται υπόψη στους διορισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου