Επιβεβλημένη θεωρεί το Ελεγκτικό Συνέδριο την πρόσληψη ακτινοφυσικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με μια άκρως ενδιαφέρουσα απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα.
Πιο συγκεκριμένα το ΙV τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών) με την υπ’ αρίθμ. 2/2017 πράξη του αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ένταλμα πληρωμής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, λόγω λήξης του οικονομικού έτους 2015, που αφορά στην καταβολή ποσού 24.700 ευρώ σε ετερόρρυθμη εταιρεία, ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών ακτινοπροστασίας, κατά το χρονικό διάστημα από 1.12.2013 έως 30.11.2014.
Ως αιτιολογία της άρνησής του, ο Επίτροπος προέβαλε ότι δεν τηρήθηκε η ειδική διαδικασία για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου σε υπηρεσίες ακτινοφυσικού, με την πρόσληψη του απαιτούμενου επικουρικού προσωπικού κλάδου ΠΕ Ακτινοφυσικών και στη διακήρυξη του διενεργηθέντος πρόχειρου διαγωνισμού δεν καθορίστηκε η προϋπολογιζόμενη δαπάνη και οι ποσότητες στις οποίες αυτή αφορά, με αποτέλεσμα τόσο η υποβληθείσα προσφορά όσο και η ανατεθείσα σύμβαση να έχουν αόριστο περιεχόμενο, κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 2286/1995 και του κατ΄εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντος π.δ. 118/2007 «Κανονισμός Προμηθειών του Δημοσίου».
Πιο συγκεκριμένα, το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την απόφαση έχει συνοπτικά ως εξής:
Με την 31/24.10.2013 (Θέμα 6ο) απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές καθώς και η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών ακτινοπροστασίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) Αρχαγγέλου, Έμπωνα και Καρπάθου και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Π.Ι.) Σύμης, Καστελόριζου, Κάσου και Λίνδου για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, προϋπολογισθείσας δαπάνης 25.000 ευρώ.
Κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού (19.11.2013) προσήλθε και κατέθεσε μοναδική προσφορά η φερόμενη ως δικαιούχος εταιρεία και στην πορεία της ανετέθη το έργο.
Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα ενώπιον του Κλιμακίου στοιχεία, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα (1.12.2013 έως 30.11.2014) ήταν σε εξέλιξη διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου ακτινοβολιών, κατηγορίας Χ-3 του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, καθώς η πενταετούς διάρκειας άδεια λειτουργίας αυτού είχε λήξει και εκκρεμούσε η υλοποίηση – με τη συνδρομή και της φερόμενης ως δικαιούχου εταιρείας – παρατηρήσεων, που είχαν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Μετά δε τη συμμόρφωση του Νοσοκομείου στις συστάσεις και υποδείξεις της Επιτροπής εκδόθηκε πιστοποιητικό καταλληλότητας. Ακολούθως, με βάση το πιστοποιητικό αυτό εκδόθηκε από την Ε.Ε.Α.Ε. η υπ΄αριθμ. Α/435/2309/09.7.2015 ειδική άδεια λειτουργίας του ίδιου εργαστηρίου (με ισχύ έως τις 8.7.2020), η οποία πιστοποιεί ότι πληρούνται οι όροι και οι απαιτήσεις ακτινοπροστασίας των εργαζομένων, εξεταζομένων και του κοινού.
Τέλος, όπως προκύπτει από το υπ΄αρ. 23540/30.9.2016 έγγραφο του Γ.Ν. Ρόδου σε αυτό δεν υπηρετεί ακτινοφυσικός, στον δε Οργανισμό του Νοσοκομείου (Β΄ 3474/31.12.2012) δεν προβλέπεται θέση ακτινοφυσικού.
Μετά την άρνηση του Επιτρόπου να θεωρήσει το εν λόγω χρηματικό ένταλμα το Νοσοκομείο, με το έγγραφο επανυποβολής, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πλήρη απασχόληση ακτινοφυσικού στο Γ.Ν. Ρόδου, δηλαδή για επικουρικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης, διότι ο αριθμός των μηχανημάτων είναι σχετικά μικρός και ο έλεγχός τους διεκπεραιώνεται σε μερικές ημέρες με περιοδικότητα τέσσερις φορές το χρόνο.
Ότι επίσης εάν κατέφευγε στο θεσμό του επικουρικού προσωπικού θα ετίθετο σε αμφισβήτηση η ακτινοπροστασία και ασφάλεια των εργαζομένων και εξεταζομένων, διότι το Νοσοκομείο δεν διαθέτει τον κατάλληλο επιστημονικό εξοπλισμό και ομοιώματα για τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων, το δε κόστος προμήθειας, συντήρησης και βαθμονόμησης αυτού είναι πολύ υψηλό. Ότι η σχετική διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού δεν λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι αρκετά χρονοβόρα, ότι κατά τη χρονική στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση (29.11.2013) δεν υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και ότι ενδεικτική του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, ως προς την κάλυψη των σχετικών αναγκών των Νοσοκομείων σε υπηρεσίες Ακτινοφυσικού, είναι οδηγία, που δόθηκε από τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας προς τα εποπτευόμενα από αυτή Νοσοκομεία.
Επιπροσθέτως, υποστηρίζει το Νοσοκομείο, ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), που είναι αρμόδια για θέματα ακτινοπροστασίας από τους κινδύνους, που προκύπτουν από τις ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες καθώς και αδειοδοτούσα Αρχή για τα ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών, με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. Α/435/2309/ 9.7.2015 έγγραφό της χορήγησε την ειδική άδεια λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου, κατηγορίας Χ-3.
Το Κλιμάκιο έκρινε ότι ο ισχυρισμός περί του ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πλήρη απασχόληση ακτινοφυσικού στο Γ.Ν. Ρόδου, προβάλλεται αλυσιτελώς, καθώς δεν ασκεί επιρροή στην εκ του νόμου επιβαλλόμενη διαδικασία κάλυψης των αναγκών του Νοσοκομείου σε υπηρεσίες ακτινοφυσικού, αλλά αφορά διαφορετικό ζήτημα που ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης της Διοίκησης και συνίσταται στον τρόπο ορθολογικής αξιοποίησης και κατανομής των υπηρεσιών του προσλαμβανόμενου επικουρικού προσωπικού μεταξύ των φορέων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, προς το σκοπό της τήρησης των όρων ασφαλείας των οικείων εργαστηρίων.
Η σχετική δε κρίση περί του αν απαιτείται να απασχολείται Ακτινοφυσικός Ιατρικής σε ορισμένο ακτινολογικό εργαστήριο και με τι είδους απασχόληση (μερική ή πλήρη) συναρτάται με την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το εργαστήριο αυτό, σε αυτήν δε την κρίση προβαίνει, κατά περίπτωση, ως αρμόδιο όργανο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, εφαρμόζοντας τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη δραστηριότητα του εργαστηρίου, τις επικρατούσες συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή και την εμπειρία του Ακτινοφυσικού).
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδοθείσα από την Ε.Ε.Α.Α. άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών του Γ.Ν. Ρόδου δεν ασκεί ουδεμία επιρροή στη διαπιστωθείσα μη νομιμότητα της ως άνω επιλεγείσας από το Νοσοκομείο διαδικασίας κάλυψης των αναγκών του σε υπηρεσίες ακτινοφυσικού, καθώς η άδεια αυτή, η έκδοση της οποίας προβλέπεται από τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας, αφορά το διαφορετικό ζήτημα της πιστοποίησης της τήρησης των όρων ασφαλούς λειτουργίας του εν λόγω εργαστηρίου, από τη σκοπιά της πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων, που τίθενται στους ως άνω Κανονισμούς.
Επίσης, έκρινε ότι οι επικαλούμενες ελλείψεις του Νοσοκομείου σε κατάλληλο επιστημονικό εξοπλισμό και ομοιώματα για τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων ακτινοπροστασίας προβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, αλυσιτελώς, καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν παράκαμψη από την ως άνω, από το νόμο προβλεπόμενη, ειδική διαδικασία κάλυψης των συγκεκριμένων αναγκών του νοσοκομείου, πέραν του ότι δεν προκύπτει ότι πάντως το Νοσοκομείο, στο οποίο λειτουργεί εργαστήριο κατηγορίας Χ-3, προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις αυτές, συμμορφούμενο έτσι στη σχετική υποχρέωση που προβλέπεται στους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας να φέρει όλα τα απαραίτητα όργανα και ομοιώματα για τους ελέγχους ποιότητας και ακτινοπροστασίας των ακτινολογικών συστημάτων (άρθρο 3.17.5 Κανονισμών Ακτινοπροστασίας). Ομοίως, όπως κρίθηκε, αλυσιτελώς προβάλλονται οι επικαλούμενες δυσχέρειες σε επίπεδο συντονισμού και έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, δοθέντος ότι πρόκειται για ζήτημα που ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης της Διοίκησης και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να δικαιολογήσει την παρέκκλιση από τη νόμιμη διαδικασία πρόσληψης του ως άνω προσωπικού, πέραν του ότι από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει πάντως ότι τέτοιου είδους προσλήψεις έγιναν τον Μάιο 2013 (ΦΕΚ 1122/10.5.2013), ενώ δεν προκύπτουν τυχόν ενέργειες του Νοσοκομείου προς τη 2η ΔΥΠΕ αναφορικά με την κάλυψη των σχετικών αναγκών του σε υπηρεσίες ακτινοφυσικού.
Τέλος, κρίθηκε ότι αβασίμως γίνεται επίκληση από το Νοσοκομείο του ως άνω εγγράφου της 6ης ΔΥΠΕ, καθώς, πέραν του ότι το έγγραφο αυτό δεν αφορά το Γ.Ν. Ρόδου, αλλά τα εποπτευόμενα από αυτή Νοσοκομεία της 6ης ΔΥΠΕ, σε κάθε περίπτωση με το έγγραφο αυτό δεν δύναται να τεθεί κανόνας, που τελεί σε αντίθεση με το ως άνω εκτεθέν νομοθετικό πλαίσιο. Εντούτοις, το Κλιμάκιο, συνεκτιμώντας τις επικαλούμενες από το Νοσοκομείο ως άνω περιστάσεις, έκρινε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η συνδρομή συγγνωστής πλάνης υπέρ των αρμοδίων οργάνων του Νοσοκομείου, τα οποία ενήργησαν με σκοπό την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του σε υπηρεσίες ακτινοφυσικού και όχι με πρόθεση καταστρατήγησης των οικείων διατάξεων. Το Κλιμάκιο έκρινε ότι, σε κάθε περίπτωση, αβασίμως προβάλλεται ότι στη διακήρυξη του διενεργηθέντος πρόχειρου διαγωνισμού δεν καθορίστηκε η προϋπολογιζόμενη δαπάνη και οι ποσότητες, στις οποίες αυτή αφορά.
https://www.dimokratiki.gr/05-04-2017/theorite-epivevlimeni-proslipsi-aktinofysikou-sto-geniko-nosokomio-rodou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.