Στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο αριθμός Γερμανών που πήραν το αεροπλάνο για να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι εμφανίζεται αντίστοιχος με εκείνον του 2017, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,5%. Μια άνοδος που ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της αεροπορικής κίνησης στις γραμμές εσωτερικού της Γερμανίας (-5,7%) σε συνδυασμό με αύξηση 2,4% της επιβατικής κίνησης εξωτερικού.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ανακατατάξεων στην αγορά διακοπών της Μεσογείου, που είχαν διαφανεί ήδη από το δεύτερο μισό του 2017.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σταθερά ανοδικά, καταγράφοντας τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της κίνησης σε σύγκριση με όλους τους ανταγωνιστές της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι ταξιδιώτες που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια με κατεύθυνση την Ελλάδα κατέγραψαν τον Ιανουάριο αύξηση 14,9%, φθάνοντας τις 95 χιλ. έναντι 82 χιλ. επισκεπτών τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Ο αριθμός επισκεπτών, ωστόσο, που ήρθαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του χρόνου, αν και αυξημένος, αντικατοπτρίζει το βασικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού: την έντονη εποχικότητα, με πολύ μεγάλη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αναιμικό ταξιδιωτικό ρεύμα στους πρώτους μήνες της χρονιάς.
Ενδεικτικό της «απουσίας» του ελληνικού τουρισμού από την ευρωπαϊκή αγορά στην αφετηρία της χρονιάς είναι το γεγονός πως η ανταγωνίστρια και «ισοϋψής» (από άποψη μεγέθους χώρας) Πορτογαλία προσέλκυσε 119 χιλ. επισκέπτες (+9,6%).
Δεν προκαλεί έκπληξη, ταυτόχρονα, η άνοδος επισκεπτών 3,6% της Ισπανίας, η οποία συνδυάστηκε με αύξηση 12,2% της κίνησης προς τις Βαλεαρίδες. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν, παρά την υπερφόρτωση δημοφιλών ισπανικών προορισμών, οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ προσθέτουν διαρκώς νέες πτήσεις.
Στην ανοδική τροχιά που κινήθηκαν το 2017 εξακολουθούν να κινούνται και φέτος Αίγυπτος και Μαρόκο, καταγράφοντας αύξηση αεροπορικής κίνησης 53,3% και 35,7% αντίστοιχα από τη Γερμανία τον Ιανουάριο.
Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis αφορά την Τουρκίακαι αποτυπώνουν την ολική επαναφορά που επιχειρεί η γειτονική χώρα στην αγορά διακοπών της Μεσογείου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας, η Τουρκία υποδέχθηκε τον πρώτο μήνα της χρονιάς τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από τη Γερμανία σε σύγκριση με την Ελλάδα, καταγράφοντας άνοδο 16,7%. Ταυτόχρονα, οριακή άνοδο ο,7% σημείωσε η κίνηση προς τον κύριο παραθεριστικό πόλο της Αττάλειας. Μια περιοχή που είδε την τουριστική κίνηση να καταρρέει τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι και πέρυσι κατέγραφε διψήφια ποσοστά απωλειών από τη γερμανική αγορά.