«Η Μεγάλη Σαρακοστή και το Πάσχα, είναι μια ευκαιρία να ξαναβρούμε τον εαυτό μας με τον Θεό» δηλώνει σήμερα στην «δ» ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ενόψει της μεγαλύτερης εορτής της χριστιανοσύνης και κυρίως των Ορθοδόξων Χριστιανών.
«Αυτή η περίοδος αποτελεί τον πυρήνα του ετησίου λειτουργικού χρόνου της Εκκλησίας. Το Πάσχα, αποτελεί την κεντρική εορτή της Εκκλησίας μας, συνοδεύεται από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ο σκοπός είναι να επαναπροσδιορίσει, ο χριστιανός την πορεία του διά της μετανοίας και διά της καθάρσεως εκ των παθών και να συναντήσει τον Αναστημένο Χριστό, την Κυριακή του Πάσχα –καθαρός από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος. Είναι η περίοδος που μας δίδεται η ευκαιρία να φτιάξουμε την σχέση μας με τον Θεό. Το ζητούμενο, πάντα είναι, τελικά πόσο σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη μας αυτή την περίοδο. Κι αυτό γιατί ο επαναπροσδιορισμός της πορείας, είναι πάντα αναγκαίος. Είναι όπως όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο και κάποια στιγμή θα βρούμε στροφή. Αν δεν κρατάμε καλά το τιμόνι, τότε δεν μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς στο οδόστρωμα. Έτσι είναι και η ζωή του χριστιανού. Οδηγούμε το όχημα της υπάρξεώς μας, με τελικό στόχο τον Αναστημένο Χριστό. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η περίοδος για τους χριστιανούς και δη τους ορθοδόξους» τόνισε ο μητροπολίτης μας.
Σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί και με βάση πάντα τις ανάγκες στην κοινωνία μας, δήλωσε:
«Δεν μπορώ να σας δώσω μια εύκολη απάντηση. Ο χρόνος λειτουργεί σήμερα παράξενα όσον αφορά τις κοινωνίες μας. Δεν μπορούμε ίσως να τον κατανοήσουμε επαρκώς. Η Εκκλησία όμως, επιμένει στο να καλεί τους χριστιανούς προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω πως οι πιστοί ανταποκρίνονται. Ίσως αυτό το βλέπουμε εντονότερο την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω, είναι πως θα πρέπει πιο συνειδητά να λαμβάνουμε υπόψη μας, την Πίστη μας –αυτό δηλαδή, που μας έχουν κληροδοτήσει οι πατέρες μας. Και θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, το πώς η Πίστη μας, θα μπορέσει να λειτουργήσει στην αυτοσυνειδησία μας, όχι μόνον προσωπικά αλλά και συλλογικά. Αυτό το λέω και για την ηγεσία μας. Αυτό το οποίο λείπει σήμερα και ευρύτερα είναι οι σαφείς προτάσεις. Όταν λείπουν οι προτάσεις ζωής και δεν υπάρχουν, είναι επικίνδυνο» σημείωσε.
Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΚΑΙ
ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ
ΤΟ «ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΠΑΣΧΑ» 1919
Με αφορμή την μεταφορά, σήμερα, στην πόλη της Ρόδου και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της τίμιας Κάρας του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, από την Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε τα εξής:
«Η τίμια Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος φυλάσσεται σε ένα μοναστήρι της Άνδρου, του 10ου αιώνος, την Μονή της Παναχράντου που το έχτισε ο Νικηφόρος Φωκάς. Όπως ξέρετε συνηθίζουμε την Μεγάλη Σαρακοστή να φέρνουμε ένα λείψανο με στόχο να τονωθεί το αίσθημα των πιστών μας και να πάρουν πνευματική δύναμη. Όταν είχα πάει στην Τήνο για την γιορτή της Παναγίας συνάντησα τον ηγούμενο, πατέρα Ευδόκιμο ο οποίος μετέφερε την τιμία Κάρα στην Αθήνα. Του πρότεινα να έρθει στην Ρόδο και το συνδυάσαμε να έρθει για να συμπέσει με την Γιορτή των Εν Ρόδω Αγίων που φέτος θα γίνουν στο Παραδείσι επειδή θα συμπέσουν με την επέτειο για τα 100 χρόνια από το Αιματηρό Πάσχα του 1919. Οι εορτασμοί θα είναι λαμπροί και πλούσιοι και θα γίνουν στο Παραδείσι με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Λέρου –Καλύμνου, Αστυπλαίας κ. Παϊσίου και του βοηθού Επισκόπου Στρατονικείας Στεφάνου. Επιπλέον θα είναι καλεσμένες όλες οι αρχές, θα τελεσθεί Μνημόσυνο στη μνήμη του Παπαλουκά και της Ανθούλας Ζερβού και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση στο παλιό δημοτικό σχολείο. Εκεί θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα αυτοπτών μαρτύρων, θα γίνει μια θεατρική παράσταση και την Δευτέρα 8 Απριλίου, θα γίνει μια Εσπερίδα με ομιλίες για το Αιματηρό Πάσχα από τους κ.κ. Νίκο Νικολάου, Ευαγ. Παναή και Μανόλη Μακρή».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ
Θυμίζουμε ότι η υποδοχή της τίμιας Κάρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα 5 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα έμπροσθεν του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού, θα τελεσθεί Δοξολογία και θα ψαλεί η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.
Η τίμια Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος θα παραμείνει στη Ρόδο μέχρι και την Τετάρτη 10 Απριλίου, σύμφωνα και με το παρακάτω πρόγραμμα.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2019
Ώρα 18.00. Υποδοχή έμπροσθεν Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού. Είσοδος στον Ιερό Ναό, Δοξολογία και στη συνέχεια η Δ΄ στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Σάββατο 6 Απριλίου 2019
Καθεδρικός Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου
Ώρα 7.00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 17.00. Ακολουθία Παρακλήσεως Αγίου Παντελεήμονος.
Ώρα 18.00. Η Ακολουθία του Παναγυρικού Εσπερινού της Εορτής της Συνάξεως Πάντων των εν Ρόδῳ Διαλαμψάντων Αγίων.
(Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 21.00)
Κυριακή 7 Απριλίου 2019
Ώρα 7.00. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Εορτής της Συνάξεως Πάντων των εν Ρόδῳ Διαλαμψάντων Αγίων στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παραδεισίου.
Ώρα 10.30. Επετειακές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το Αιματηρό Πάσχα του έτους 1919.
(Η τιμία κάρα του Αγ. Παντελεήμονος θα παραμείνει στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Παραδεισίου μέχρι τις 14.00).
Ώρα 17.00 μ.μ. Επιστροφή Κάρας Αγ. Παντελεήμονος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού και τέλεση Κατανυκτικού Εσπερινού.
(Ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις 21.00).
Δευτέρα 8 Απριλίου 2019
Ώρα 7.30. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού.
Ώρα 18.00. Ακολουθία Μεγάλου Αποδείπνου.
(Ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις 22.00).
Τρίτη 9 Απριλίου 2019
Αναχώρηση της τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος για επίσκεψη σε χωριά της Ρόδου.
Τετάρτη 10 Απριλίου 2019
Ώρα 7.30. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού.
Ώρα 14.00. Αναχώρηση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού για τον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος Παλαιάς Πόλεως.
Ώρα 14.30. Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος Παλαιάς Πόλεως.
Ώρα 15.30. Αναχώρηση τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος από τη Ρόδο.
SEBASMIOTATE, EINAI POLY SOSTA OLA AYTA, ALLA PREPH OMOS KAI ESEIS NA SYMPOREYTITAI ME THN NEA EPOXH, OLA TA XRYSA POY SAS SYNODEYOYN STIS KATHIMERINES LEITOYRGIES STH EKLHSIA PREPH NA EKLIPSOYN DIOTI O XRISTOS MAS DEN EIXE OYTE PAPOYTSIA, LIGH APLOTHTA DEN BLAPTH , SE AYTH TH PERIPTOSH AN DHTE TIS STOLES TOY PAPA THA KATALABETAI ME TH APLOTHTA KANH LEITOYRGIA ME DIXOS XRYSES RABDOYS H XRYSES MHTRES ME AKRIBA PETRADIA. AN EINAI KALO FYSIKA H ANTIGRAFH DEN BLAPTH ALLA OFELH.