Συνεντεύξεις

Aλ. Πασσάλης: «Τα ξενοδοχεία θα χρειαστούν άμεση ρευστότητα για να λειτουργήσουν»

«Τα ξενοδοχεία θα χρειαστούν άμεση ρευστότητα για να λειτουργήσουν», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο κ. Αλέξανδρος Πασσάλης, εντεταλμένος σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού & Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 στον τουρισμό και στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Σύμφωνα με τον κ. Πασσάλη, απαιτούνται οριζόντια μέτρα, όπως μια γενναία μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή και στην εστίαση για τουλάχιστον τρία χρόνια και ο μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Αλέξανδρου Πασσάλη αναλυτικά:
Κύριε Πασσάλη, προφανώς και κάθε πρόβλεψη για τη φετινή τουριστική περίοδο υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράτολμη… Ποιο είναι όμως το κλίμα που επικρατεί; Πότε πιστεύετε ότι θα ξεκινήσει η σεζόν;
Με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις, περιμένουμε το PEAK στη Μεγάλη Βρετανία σε 10-12 εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία αν και επιστήμονες των πανεπιστημίων Μάιντς και Αμβούργου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία στη χώρα τους δεν θα τελειώσει πριν τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα λοιπόν με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσε να ξεκινήσει η σεζόν στις αρχές Ιουλίου. Μόλις χθες η Jet2Holidays, με γραπτή επικοινωνία του διευθύνοντος συμβούλου της Steve Heapy, έκανε γνωστή την απόφασή της, να αναβάλει τα πακέτα διακοπών της μέχρι τις 17 Ιουνίου. Είναι γεγονός ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ακόμα και επιχειρηματίες ή στελέχη με πείρα δεκαετιών δηλώνουν ότι δεν έχουν βιώσει ξανά τόσο έντονη ανασφάλεια και ανησυχία.
Το πρώτο είναι εάν τα ξενοδοχεία θα έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να λειτουργήσουν. Δεν είναι όμως μόνο οι επαγγελματίες του τουρισμού. Με το 90% της τοπικής οικονομίας να έχει άμεση ή έμμεση εξάρτηση από τον τουρισμό υπάρχει έντονος προβληματισμός για την απώλεια θέσεων εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, πλήττοντας τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
• Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να παραταθεί η αναστολή της δραστηριότητας τουριστικών οργανισμών και πέραν του Ιουλίου, εάν τα κρούσματα του κορωνοϊού- COVID-19 στην Ευρώπη δεν υποχωρήσουν;
Ναι. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό το ενδεχόμενο. Ο τουρισμός εξάλλου είναι μια προαιρετική δραστηριότητα. Ήταν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού και κατά πάσα πιθανότητα θ’ αργήσει ν’ ανακάμψει. Επίσης είναι δύσκολο να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή τις ζημιές που θα έχουν υποστεί έως τότε τα δίκτυα διάθεσης. Από τα μικρά ταξιδιωτικά γραφεία μέχρι τους μεγάλους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες. Και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς αφορά και τις επόμενες σεζόν.
• Μία σεζόν διάρκειας τεσσάρων μηνών σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, θα είναι αρκετή; Κατά πόσο θα είναι διαχειρίσιμες οι απώλειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο και ποια μέτρα στήριξης θα απαιτηθούν;
Αν όντως ξεκινήσει η σεζόν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου ένα από τα βασικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη ρευστότητας. Κατά το μοντέλο λειτουργίας που επικρατεί στη Ρόδο εδώ και χρόνια, αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανέμεναν τις προκαταβολές από τα early bookings για να καλύψουν υποχρεώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Με τις προκαταβολές αυτές να είναι εξαιρετικά μειωμένες (ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται και θέμα επιστροφής των προκαταβολών ακυρωμένων κρατήσεων) αντιλαμβάνεστε ότι το να μετατεθεί η ημερομηνία είσπραξης των επιταγών μας κατά 75 ημέρες δεν λύνει το πρόβλημα αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι τότε δεν θα προκύψουν επιπλέον έσοδα.
Θεωρώ επίσης εξαιρετικά πιθανό οι συναλλαγές με τους προμηθευτές μας να γίνονται με μετρητά ή πολύ κοντινές ημερομηνίες πληρωμής, αφού και αυτοί θα βρίσκονται σε εξίσου δυσχερή κατάσταση. Συνεπώς τα ξενοδοχεία θα χρειαστούν άμεση ρευστότητα για να λειτουργήσουν.
Γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ότι η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση θα διαδεχθεί αυτήν της υγείας. Δημοσιεύματα έγκυρων ινστιτούτων κάνουν λόγο για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, συρρίκνωση της ανάπτυξης ίσως και σε διψήφια ποσοστά. Πέρα από το αρνητικό οικονομικό κλίμα, τίθενται και πολλά άλλα ερωτήματα όπως το αν οι συνταξιούχοι θα θελήσουν να ταξιδέψουν ή αν οι οικογένειες θ’ αναγκαστούν να μείνουν σπίτι λόγω επαναλειτουργίας των σχολείων μέσα στο καλοκαίρι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα κληθούμε (αν δεν χαθεί τελείως η σεζόν) να λειτουργήσουμε με πολύ χαμηλότερες πληρότητες από αυτές των περασμένων ετών.
Για να μπορούμε να διαχειριστούμε λοιπόν αυτές τις απώλειες βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων σε ρευστότητα με τη συμμετοχή των τραπεζών, ώστε να επιβιώσουν και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Απαιτούνται παράλληλα οριζόντια μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, όπως μια γενναία μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή και στην εστίαση για τουλάχιστον τρία χρόνια και ο μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
• Οι βασικές τουριστικές αγορές, η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, έχουν πληγεί από τον COVID-19 σε πολλά επίπεδα… Θα επηρεαστεί η επιθυμία για ταξίδια; Μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα-ακόμη και αν εξαλείψει έγκαιρα κάθε κρούσμα κορωνοϊού-σε ικανοποιητικές ροές τουριστών από αυτές τις χώρες;
Οι Γερμανοί με τους οποίους έχω πιο άμεση επαφή φαίνεται να τηρούν σε μεγάλο ποσοστό στάση αναμονής. Σε συνθήκες εγκλεισμού ονειρεύονται τις διακοπές τους στην Ελλάδα που γι αυτούς αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία. Εκτιμώ λοιπόν ότι η διάθεση των ανθρώπων αυτών για τα ταξίδια θα μπορούσε να αυξηθεί. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, τα ταξίδια αναψυχής θα είναι σε πρώτη φάση σύντομης διάρκειας, κοντινά και μικρότερης δαπάνης. Θα μπορούσαν να στραφούν για παράδειγμα σε ταξίδια με το αυτοκίνητο. Να αποφύγουν δηλαδή αυτά που περιλαμβάνουν πτήση, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα ταξίδια σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, που εκτός των άλλων, επιδεικνύει σοβαρότητα στη διαχείριση της κρίσης και εμπνέει μια επιπλέον ασφάλεια, ως κράτος μέλος της Ε.Ε.
• Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει καταστρώσει κάποιο ειδικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής;
Η ΕΞΡ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή. Είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της και με τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού προτείνοντας αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Τα δεδομένα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, συνεπώς η Ένωση μελετάει όλα τα πιθανά σενάρια. Πιέζει ώστε να παρθούν γενναία μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού όπως αυτά που προανέφερα, αλλά και για τη στήριξη που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Markos    11.04.2020 12:50

    Ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες αρκετά, σχετικά με την τουριστική κίνηση.
    Δυστυχώς και πάλι όλοι ζητούν κάτι από το κράτος, από τους Δήμους κ.ο.κ.χωρίς να αναφέρει κανείς, τι αυτός προτίθεται να προσφέρει,θυσιάσει, όπως νομίζετε ας διατυπωθεί αυτό.Δεν γίνεται χωρίς θυσίες και απώλειες
    από όλους να προχωρήσει κάτι.

Σχολιασμός άρθρου