Της Νεκταρίας Μπίλλη
Η συγκυρία και οι συνθήκες που βιώνουμε λαμβάνουν πλέον διαστάσεις ιστορικού μεγέθους. Ο πλανήτης και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις που σηματοδοτούν ότι την επόμενη μέρα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Ο εχθρός είναι αόρατος και ύπουλος. Δεν διαχωρίζει σύνορα, χρώμα, φυλετικές εθνότητες και κοινωνικές τάξεις. Ήλθε να μας διδάξει πόσο αδύναμοι είμαστε και πως μπορεί να αλλάξει άρδην η ζωή μας, η καθημερινότητα μας, σε χρόνο απειροελάχιστο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας που μαστίζει και ταλανίζει την ανθρωπότητα λαμβάνουν εκτενή διάσταση σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου βίου.
Η Δύση πλήττεται θανάσιμα. Μεγάλες οικονομίες με δυνατά συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει, διότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πανδημία τέτοιας εντάσεως που είχε να εμφανιστεί εκατό χρόνια. Η Ιταλία αντιμετωπίζει όλεθρο, η Ισπανία την ακολουθεί κατά πόδας. Εκατόμβες νεκρών, άνθρωποι που κείττονται στα δάπεδα των νοσοκομειακών διαδρόμων, γιατροί που αντί για ποδιές φορούν σακούλες σκουπιδιών, εκκλήσεις για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, είναι οι εικόνες φρίκης που παρακολουθούμε καθημερινά μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες βρίσκεται σε περίοπτη θέση σχετικά με τον τρόπο δράσης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που επήλθε από την πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή δεν υποτίμησε το μέγεθος και τη διάσταση της πανδημίας όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες. Είναι χαρακτηριστική η φράση του όταν ο ικανότατος κ. Τσιόδρας τον ενημέρωσε για τη διάσταση που μπορεί να λάβει η επιδημία: « Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν μ΄ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια. Αυτά θα τα ξαναφτιάξουμε. Τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω.»
Η παραπάνω φράση έχει βαρύτατη αξία, διότι πέρα από την ανθρωπιστική της διάσταση προβάλλει το πολιτικό κύρος του ανδρός που ηγείται. Διότι ο ηγέτης οφείλει να έχει το πολιτικό αισθητήριο, την ικανότητα, να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και σε πρώτο χρόνο να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν σε όλα τα επίπεδα.
Και κατά κοινή παραδοχή, αυτό έπραξε, επιλέγοντας και έχοντας δίπλα του ανθρώπους εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, άξιους, μετριοπαθείς και ικανότατους. Τα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει κλιμακωτά τελούν υπό τις υποδείξεις των έγκυρων και έγκριτων επιστημόνων και αποδεικνύεται ότι αποδίδουν. Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις, που για τους δικούς του λόγους ο καθένας προσπαθεί να ορθώσει ένα αντιπολιτευτικό λόγο ασκώντας κριτική σχετικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων κάνοντας λόγο για ελεθερία. Καταρχάς να τονίσουμε ότι η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση και τη γενίκευση της επιδημίας, είναι συμβατή με τις αρχές του Συντάγματος αλλά και γενικότερα με τις αρχές που διέπουν μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
Προηγείται πολύ πριν κάπου στο 1609 ο Τζον Λοκ όπου στη Δεύτερη Πραγματεία περί κυβερνήσεως, υποστηρίζει οτι ο πρώτιστος και θεμελιώδης νόμος που θα πρέπει να καθοδηγεί την εξουσία, είναι η συντήρηση της κοινωνίας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή, ενός εκάστου ατόμου που συγκροτούν την κοινότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τηρεί πιστά και ευλαβικά τις οδηγίες των αρχών, συμμορφώνεται με τα δεδομένα και συμβάλλει κατ΄αυτόν τον τρόπο στην μη παρεκτροπή της κατάστασης.
Επειδή όμως δεν υπάρχει κανόνας χωρίς εξαιρέσεις και θρησκεία χωρίς αιρέσεις, έτσι και εν προκειμένω υπάρχουν μειοψηφίες οι οποίες με τρόπο απείθαρχο διαμορφώνουν διαφορετικά τις εξελίξεις και υποχρεώνουν τους αρμόδιους φορείς να αυστηροποιούν έτι περαιτέρω τα μέτρα. Αν και λίγοι ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές. Δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε σ΄αυτούς τους λίγους να ακυρώσουν την προσπάθεια των πολλών. Μένουμε σπίτι λοιπόν και σπάμε την αλυσίδα, αφαιρούμε εκείνον τον αδύναμο κρίκο για να μην βρει πρόσφορο έδαφος ο ύπουλος και επιθετικός εχθρός.