Μπορεί η τουριστική σεζόν, υπό κανονικές συνθήκες, να ξεκινούσε στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, ωστόσο, η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού, βάζει φρένο και στη «βαριά» βιομηχανία, όχι μόνο, της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, στον τουρισμό. Η φετινή σεζόν, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα, θα σωθεί, μονάχα και εφόσον, περιοριστεί στο μέγιστο βαθμό η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Μάιος θεωρείται ‘χαμένος’ ενώ στόχος για πολλούς είναι ο Ιούνιος, ακόμη και ο Ιούλιος.
Στη Ρόδο, κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνουν οι επιπτώσεις και τα αδιέξοδα για τα τουλάχιστον 600 ξενοδοχεία του νησιού. «Η σεζόν κανονικά θα ‘άνοιγε’ στις 29 Μαρτίου» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ενώ σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία του Απριλίου, στο νησί καταγράφηκαν 100.000 αφίξεις από τσάρτερ. Αντίστοιχα νούμερα αναμένονταν και για φέτος, εφόσον θα υπήρχε κανονικότητα. Οσο για το εάν σωθεί η φετινή σεζόν, «εξαρτάται πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρόδου προσθέτοντας «εάν τελειώσει στις 30 Απριλίου (σ.σ. ημερομηνία που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση για προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ξενοδοχείων και resort της χώρας) θα σωθεί».
Μέση πτώση του τζίρου κατά 50%
Στη Σαντορίνη, στις αρχές Απριλίου, υπό κανονικές συνθήκες, θα άνοιγαν περί τα 50 ξενοδοχεία. «Ο Μάιος φαίνεται χαμένος, στόχος μας είναι ο Ιούνιος» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ροή ακυρώσεων, δίχως νέες κρατήσεις. Αυτό συνεπάγεται, έναν Μάιο με μειωμένες πληρότητες τουλάχιστον κατά 20% – 25% σε σχέση με πέρυσι, και έναν Ιούνιο – εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση- με τις κρατήσεις, μέχρι στιγμής να κυμαίνονται στο 50% έναντι του 75% πέρυσι, «ποσοστό που μπορεί να φτάσει και στο 30%» συμπληρώνει ο κ. Ηλιόπουλος.
«Η σεζόν θα σωθεί οριακά, εφόσον ανοίξουμε τον Ιούνιο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων του δημοφιλούς νησιού, με τη μέση πτώση του τζίρου τους για τη σεζόν του 2020 να υπολογίζεται στο 50%. Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος βάζει στο τραπέζι και τα χειρότερα σενάρια, δηλαδή την ολική μη λειτουργία των ξενοδοχείων για το 2020. «Κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη καταστροφή» επισημαίνει, λέγοντας ότι οι αγορές με τις οποίες δουλεύει το νησί, Ευρωπαϊκές – Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία-, Αμερική κατά 30% και Κίνα κατά 15%, «δεν ξέρουμε, απ’ αυτούς πόσοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, τι διάθεση θα έχουν, πώς θα είναι η υγεία τους».
Μικρές οικογενειακές μονάδες
«Δεν θα έχουμε φαλιρίσματα, και ο λόγος είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι ατομικές, οικογενειακές μονάδες» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάτμου Ιάκωβος Κουτλάκης επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ‘ανοίγματα’ και δάνεια. Αυτή τη στιγμή στο νησί λειτουργεί ένα ξενοδοχείο σε σύνολο 44, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Κουτλάκης, για τις ημέρες του Πάσχα περιμένανε τουλάχιστον 5.000 κόσμο. «Πιστεύω ότι θα είμαστε οι λιγότερο ‘χαμένοι’ σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ελλάδας» λέει, ενώ σχετικά με το εάν θα σωθεί η φετινή σεζόν προσθέτει «εφόσον έρθει η κανονικότητα, τρεις μήνες – Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο- θα δουλέψουμε αλλά δεν θα έχουμε κέρδη».
Ολικές ακυρώσεις
Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, που αποτελούν παραδοσιακά την υψηλή περίοδο για την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, τη Σπάρτη, έχουν χαθεί. «Τα ξενοδοχεία έχουν χρεοκοπήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. Ο ίδιος φαίνεται απαισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία μπορεί να προοιωνιζόταν ως μια καλή χρονιά, ωστόσο η εξέλιξή της, λόγω πάντα του κορονοϊού, έχει φέρει ολικές ακυρώσεις. «Το παιχνίδι έχει χαθεί, και αν οι παραθαλάσσιες περιοχές δουλέψουν Ιούλιο και Αύγουστο, και πάλι, η περίοδος δεν φτάνει, διότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι 12μηνες» αναφέρει ο κ. Πολλάλης.