• Αποκαλυπτικό έγγραφο της Διυπουργικής Επιτροπής της 6ης Ιουνίου 2024 για τα ΣΔΙΤ • Επιβάλλεται αναθεώρηση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση των 41,7 εκατ. ευρώ για τα 11 σχολεία και τα 2 κλειστά γυμναστήρια
Στα αζήτητα θα παραμείνουν τα 41,7 εκατομμύρια ευρώ από τα ΣΔΙΤ για την κατασκευή 11 σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μετά τη σχετική τοποθέτηση του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη στο πρόσφατο Δ.Σ, εκτός κι αν ο δήμαρχος επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την παραίτηση του ειδικού συμβούλου, που ο ίδιος είχε ορίσει και να μην εισέλθει ενδελεχώς στο θέμα.
Ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανώλης Σαββής μιλώντας στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου, «TvΚόσμος», υποστήριξε ότι βρέθηκε προ αρνητικής εκπλήξεως όταν άκουσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον κ. Κολιάδη να λέει για τα ΣΔΙΤ: «Να μας δείξουν πού είναι αυτά τα λεφτά, γιατί δεν υπάρχουν. Πρόκειται για ίδιους πόρους. Με τι λεφτά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία; Δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει σήμερα υπό τις παρούσες συνθήκες» ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου, που βεβαίως δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Σαββή για τη συνεργασία τους.
Και όμως λεφτά υπάρχουν. Ενδεικτικό το αποκαλυπτικό έγγραφο της συνεδρίασης της Διυπουργικής της 4ης Ιουνίου 2024, όπου αναφέρεται η σχετική απόφαση του αρ. 38/25.10.2018 (ΑΔΑ: Ω1ΤΟ465ΧΙ8-Ε1Μ) επί θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου για «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ» με βάση τις διατάξεις του ν. 3389/2005, αλλά και η αντίστοιχη απόφαση (η αρμοδιότητα πέρασε πλέον στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) για την αρ. 39/09.11.2018 (ΑΔΑ: ΩΗΛΣ465ΧΙ8-5ΜΠ) απόφασης περί υπαγωγής του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου» στις διατάξεις του ν. 3389/2005.
«Αν αυτή είναι η θέση του δημάρχου -ότι δεν υπάρχουν λεφτά- αρνούμαι να καταλάβω γιατί με όρισε σύμβουλό του και μου ανέθεσε την εξέλιξη των ΣΔΙΤ εδώ και 15 μήνες!», διερωτήθηκε ο κ. Σαββής. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, από τη θέση που κατείχε είχε τρέξει όλες τις διαδικασίες, ωστόσο ως ειδικός σύμβουλος δεν είχε αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, ούτε δικαίωμα υπογραφής, ως εκ τούτου τις αποφάσεις πρέπει να τις λάβει η δημοτική αρχή και τα αρμόδια όργανα όπως το δημοτικό συμβούλιο. «Ο τεχνικός σύμβουλος, ο κ. Ν. Στρατηγέας, με τον οποίο βρισκόμουν σε επαφή έτρεχε τον φάκελο και είχαμε ουσιαστικά επιλύσει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο μεγαλύτερο μέρος των οικοπέδων προκειμένου να λάβουμε τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Η αναγκαιότητα των έργων αυτών είναι τόσο μεγάλη που δεν δικαιολογεί καμία αδράνεια».
Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ
Συνεδρίασε σήμερα, την 04.06.2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την επιχειρησιακή υποστήριξη του Πρωθυπουργού κατά τον εφαρμοσμένο προγραμματισμό των δημοσίων πολιτικών, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών (για την τροποποίηση των με αρ. 38/25-10-2018, 39/09.11.2018, 44/17.04.2019, 45/17.04.2019, 47/16.09.2019 Αποφάσεων ΔΕΣΔΙΤ) και Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (για την τροποποίηση των με αρ. 42/17.04.2019, 46/21.05.2019, 48/13.02.2020 και 50/03.04.2020 Αποφάσεων ΔΕΣΔΙΤ), ως μέλη, με θέμα ημερησίας διάταξης: «Τροποποίηση των αποφάσεων της ΔΕΣΔΙΤ:
1. Της με αρ. 38/25.10.2018 (ΑΔΑ: Ω1ΤΟ465ΧΙ8-Ε1Μ) απόφασης περί υπαγωγής του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ» στις διατάξεις του ν. 3389/2005.
6. Της με αρ. 39/09.11.2018 (ΑΔΑ: ΩΗΛΣ465ΧΙ8-5ΜΠ) απόφασης περί υπαγωγής του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου» στις διατάξεις του ν. 3389/2005.
Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κατόπιν της εισήγησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αφού έλαβε υπόψη της:
– Το ν. 3389/2005 (Α΄ 232), όπως ισχύει,
– Τη σχετική από 04.06.2024 Αιτιολογική Έκθεση της Μονάδας ΣΔΙΤ,
– Την ανάγκη επανασχεδιασμού του πλαισίου της ένταξης των ανωτέρω έργων ΣΔΙΤ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το βέλτιστο σχεδιασμό και απόδοση των έργων,
– Το γεγονός ότι δεν μεταβάλλεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή των ανωτέρω έργων, ομόφωνα αποφασίζει:
Ι. Την αποδοχή της συναφούς από 04.06.2024 Αιτιολογικής Έκθεσης της Μονάδας ΣΔΙΤ.
ΙΙ. Την τροποποίηση των ανωτέρω αποφάσεων της ΔΕΣΔΙΤ και ειδικότερα:
1. Την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών του καταβλητέου στους Ιδιωτικούς Φορείς συμβατικού ανταλλάγματος του έργου: -«Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ».
3. Την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων:-«Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου»,
Αθήνα, 04 Ιουνίου 2024
Λειτουργία ΣΔΙΤ
Στα ΣΔΙΤ περιλαμβάνονται τα ανταποδοτικά έργα που αφορούν αυτοκινητόδρομους, χώρους στάθμευσης κ.α. και ως μη ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ νοούνται εκείνα τα έργα ή οι υπηρεσίες στις οποίες δεν υπάρχει το στοιχείο της εκμετάλλευσης για τους ιδιωτικούς φορείς. Πρόκειται ουσιαστικά για κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές ή υπηρεσίες, τις οποίες λειτουργεί το κράτος και απολαμβάνουν δωρεάν οι πολίτες. Σε τέτοια έργα, όπως για παράδειγμα τα σχολεία, οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους αποπληρώνονται απευθείας από το κράτος, ενώ αναλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και την κατασκευή, όχι όμως και τον κίνδυνο της ζήτησης. Αντ’ αυτού αναλαμβάνουν τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας, δηλαδή τη διαχείριση και συντήρηση της υποδομής ή της υπηρεσίας, ώστε να την καθιστούν διαθέσιμη, να διατηρούν δηλαδή τη λειτουργικότητά της σε σαφώς καθορισμένα από το δημόσιο επίπεδα ποιότητας για όσο χρόνο ορίζει η σύμβαση σύμπραξης.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την προκήρυξη ενός έργου ΣΔΙΤ;
Ο χρόνος που απαιτείται για την προκήρυξη ενός έργου ΣΔΙΤ εξαρτάται από την ωριμότητά του και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί o Δημόσιος Φορέας προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες επιτυχούς υλοποίησής του. Κύριο στοιχείο της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική αλλά και λόγω της έλλειψης των φορέων σε στελεχιακό δυναμικό εξειδικευμένο στα έργα ΣΔΙΤ, είναι η πρόσληψη από τους φορείς του δημοσίου εξειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων, χρηματοοικονομικών, τεχνικών, νομικών και άλλων. Οι σύμβουλοι αυτοί υποβοηθούν τους φορείς στην ωρίμανση των έργων και την προκήρυξή τους ως έργα ΣΔΙΤ, προκήρυξη που διαφέρει από την παραδοσιακή προκήρυξη δημοσίων έργων.