Είστε ο μακροβιότερος δήμαρχος, ποιο έργο πιστεύετε ότι έχετε να επιδείξετε στους Λειψούς;
Πρόκειται για μία γκάμα έργων που τα διέκρινε μια φιλοσοφία, που ανέφερα στους συμπατριώτες μου στην πρώτη ομιλία μου το ’86, και τους είπα πως η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα είναι το αθηναϊκό κράτος με την ελληνική περιφέρεια. Προσπάθησα να μην έχουμε τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Αν ο τουρισμός θεωρείται το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών, πρέπει να στηριχθεί πάνω στη ντόπια παραγωγή και οικονομία, δεν θα εισάγουμε προϊόντα και θα εξάγουμε υπηρεσίες. Ο στόχος και ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι να οικοδομήσουμε κοινωνίες 365 ημερών και όχι δύο και τριών μηνών. Σε αυτήν τη λογική, πρώτον, προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τον κόσμο στο νησί. Ο πληθυσμός διπλασιάστηκε αναπτύσσοντας τα σχολεία. Έχουμε ολοήμερο σχολείο, πριν θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Συστήθηκε εταιρεία προώθησης τοπικών προϊόντων από τα παιδιά του Λυκείου, για να συνδεθεί η γνώση με την παραγωγή. Έχουμε σύστημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων από το 91’, όπως και στερεών αποβλήτων, με κάθε σπίτι να τα ξεχωρίζει σε πέντε είδη, τα οποία συλλέγει ο δήμος σε συνεργασία με τις δημόσιες εταιρείες ανακύκλωσης. Φέραμε τα αμπέλια στην επιφάνεια, το κρασί, τα τυροκομικά και τα αγροτικά προϊόντα.
Πώς εννοείτε ακριβώς ότι η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση είναι αυτή του αθηναϊκού κράτους με την περιφέρεια;
Μια πόλη κυβερνά όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχουμε ανάγκη από περιφερειακή συγκρότηση και δομές για να προωθήσουμε τις παραγωγικές, πολιτικές και πολιτιστικές δυνάμεις της. Τα πρώτα μέτρα που αποδομήθηκαν με τα μνημόνια είναι τα ελάχιστα μέτρα νησιωτικότητας, που είχαν παρθεί. Θεωρούν τα νησιά σαν παραθεριστικές κατοικίες της πρωτεύουσας. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση των υποδομών παιδείας, υγείας κτλ. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως το ακτοπλοϊκό είναι το λεωφορείο του νησιώτη, που το χρειάζεται για να πάει στα κέντρα διοίκησης και στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα σε έναν Λειψιώτη για να πάει στο διοικητικό κέντρο της Ρόδου έχει κόστος 300 ευρώ, ενώ για κάποιον από την Αττική αντίστοιχα 5 ευρώ. Αυτό δεν είναι ισονομία και ισοπολιτεία, πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για τα νησιά, σύμφωνα και με το άρθρο 101 του Συντάγματος. Εμείς έχουμε καταφύγει για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η κοινωνία των 365 ημερών, στον τομέα της οικονομίας, πώς μπορεί να επιτευχθεί στην περιφέρεια;
Πρώτον, θα πρέπει να αναδειχθεί το ακτοπλοϊκό ζήτημα, οι δομές υγείας και παιδείας. Για εμάς βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω στην ιστορία παραγωγής του τόπου. Το κάθε νησί δεν μπορεί να το αντιμετωπίσεις σαν ηπειρωτική περιοχή και να κάνεις έργα που θα ισοπεδώσουν το φυσικό περιβάλλον. Όσον αφορά για τη βιομηχανία του τουρισμού, σε κάθε βιομηχανία υπάρχουν και οι πρώτες ύλες, για τα νησιά του Αιγαίου είναι η ιστορία τους, η πολιτιστική τους κληρονομιά, το φυσικό τους περιβάλλον, είναι ο τεράστιος διατροφικός και γαστρονομικός πλούτος που έχουν. Αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν αυθεντικά, αλλιώς τα νησιά είναι καταδικασμένα, γιατί ήλιος και θάλασσα υπάρχει παντού. Όλο αυτό είναι συνυφασμένο και με μια διοικητική μεταρρύθμιση, από τον Καποδίστρια ακόμα είχα πει πως πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιφερειακής Ελλάδας, ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με συνεργασία των δήμων μεταξύ τους και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και μάλιστα να δώσουμε ιδιαίτερο ρόλο στα μικρονήσια. Για παράδειγμα να φτιάξουμε μια κτηνοτροφική μονάδα στους κτηνοτρόφους των ορεινών χωριών και να τους διασφαλίσουμε την απορρόφηση των προϊόντων τους.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η νησιωτική περιφέρεια είναι αυτό της μετανάστευσης και της σκληρής τους αντιμετώπισης από το κράτος, ποια είναι η δική σας θέση;
Σε αυτό το ζήτημα σε δύο πράγματα πρέπει να εστιάσουμε. Το ένα είναι το ανθρώπινο στοιχείο, διαφωνούμε κάθετα με τη μεταχείρισή τους που τους πετάνε σε διάφορα, λεγόμενα, κέντρα υποδοχής. Το άλλο στοιχείο είναι αυτό της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την οποία έχουμε σκοπό να την ανατρέψουμε. Εστίες πολέμου δεν δημιουργεί η Ελλάδα, αλλά όποιοι πουλάνε όπλα στα καθεστώτα που δημιουργούν την προσφυγιά. Ή θα σταματήσει αυτό, ή τουλάχιστον θα επιμεριστούμε όλοι ισομερώς στην Ευρώπη αυτούς τους ανθρώπους.
Σε ποια άλλα προβλήματα της περιφέρειας θα θέλατε να εστιάσετε;
Το κυριότερο είναι το ακτοπλοϊκό ως δημόσιο αγαθό. Έπειτα βασικά είναι τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και του περιβάλλοντος. Τα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών έχουν καταρρεύσει, ιδίως στα μικρά νησιά έτσι όπως δίνονται τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Στους Λειψούς για παράδειγμα έχουμε τις δομές, αλλά δεν υπάρχει γιατρός, γι’ αυτό και κάναμε μήνυση στον υπουργό Υγείας. Στην παιδεία, επίσης, πρέπει να δώσουν κίνητρα να έρθουν εκπαιδευτικοί. Στο ζήτημα του περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν αλλαγές, όπως στους Λειψούς που μάθαμε πως ο ρυπαίνων πληρώνει και αυτή τη στιγμή βραβευτήκαμε για τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά κάτοικο. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί και τα μνημόνια να αποτελούν το μοναδικό δρόμο. Πρέπει να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για την οικονομία, την παραγωγή και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε.
http://epohi.gr