Ειδήσεις

Φόροι και αβεβαιότητα τορπιλίζουν τον τουρισμό- Μήνυμα προς την πολιτεία εκπροσώπων του τομέα και των περιφερειών σε Διεθνές Συνέδριο στην Κω

Την αντίθεσή τους στις προτάσεις για πρόσθετους φόρους στον τουρισμό, το κόστος από την παράταση της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και της ασάφειας στις κρατήσεις, αλλά και την ανάγκη ο τομέας να στηριχθεί από έργα υποδομής και επενδύσεις τόνισαν εκπρόσωποι του τουρισμού και των περιφερειών, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η συμβολή του τουρισμού στην αειφόρο ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε από την 1η ως τις 3 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Caravia Beach» στην Κω.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιβεβαιώθηκε και η απόσυρση της απόφασης είσπραξης ενσήμου υπέρ της Ελληνικής Αστυνομίας, που διπλασίαζε στα 70 ευρώ το κόστος για την έκδοση βίζας στο πιλοτικό πρόγραμμα για επισκέπτες από τρίτες χώρες που εφαρμόζεται σε 13 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επειτα από αντιδράσεις τοπικών επαγγελματιών και αναπτυξιακών φορέων του τουρισμού, για τον κίνδυνο να ανακόψει το αυξανόμενο ρεύμα από Τουρκία, το θέμα σχολίασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας (TURSAB) κ. Basaran Ulusoy, ζητώντας «να απαλυνθεί το πρόβλημα της βίζας μεταξύ γειτόνων», καθώς οι αφίξεις από Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ. το 2015.

Στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά υπογράμμισε την ανάγκη να απομακρυνθεί το τουριστικό προϊόν από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ακόμη «βρισκόμαστε σε επίπεδο προτάσεων και τα μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί» και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στον τουρισμό». Η ίδια εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά «θα κινηθεί στα περσινά πλαίσια», εκφράζοντας την ελπίδα και για βελτίωση των μεγεθών «αρκεί να επέλθει σταθερότητα, η οποία θα διασφαλιστεί από μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Στις επιπτώσεις που υπάρχουν στις κρατήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, καθώς η αρχική εκτίμηση του ΣΕΤΕ θα αναθεωρηθεί τον Μάιο, ωστόσο υπογράμμισε ότι «η χρονιά δεν έχει χαθεί». Σε σχέση με τους επιπλέον φόρους στον τουρισμό σημείωσε ότι «δεν πρέπει να γίνονται εν μέσω σεζόν και στο πόδι, ενώ τους χαρακτήρισε «αμφιβόλου εισπραξιμότητας». Αντ’ αυτών πρότεινε ελέγχους στο «μαύρο εισόδημα» από παράνομα καταλύματα, έσοδα που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι «θετική» η πληρωμή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Την αντίθεσή τους στα μέτρα, αλλά και στις αδυναμίες και προοπτικές που υπάρχουν στον τουρισμό, υπογράμμισαν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Γιώργος Χατζημάρκος αντίστοιχα. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται υστέρηση κρατήσεων» και «η αβεβαιότητα στοιχίζει στον τουρισμό» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια χώρα θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα μόνο για να δώσει άλλοθι σε μια πλατφόρμα». Παράλληλα στάθηκε στις ελλείψεις σε μαρίνες, αεροδρόμια, υποδομές στα λιμάνια και στο δίκτυο χώρων πολιτισμού, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Ο τουρισμός πλήττεται όταν γίνονται αποσπασματικές κινήσεις» τόνισε και η κυρία Καλογήρου, ενώ υποστήριξε την ανάπτυξη εμπειριών, καθώς τα προϊόντα μπορούν να γίνουν πρεσβευτές τουρισμού για τα νησιά, όπως η μαστίχα της Χίου, το σιτάρι της Λήμνου, το κρασί της Σάμου κ.ά. «Στο Αιγαίο υπάρχουν κατεξοχήν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού» τόνισε, αναφερόμενη στη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στη συνεργασία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Αν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους, τότε τα νούμερα θα κοκκινίσουν ακόμη περισσότερο» υποστήριξε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης. Χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» τις υποδομές του νησιού, κυρίως το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και τον βόρειο οδικό άξονα, ενώ υπογράμμισε ως ζητούμενο την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, επισημαίνοντας το φαινόμενο της εποχικότητας, αλλά και τον προβληματισμό που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία το μοντέλο «all inclusive».

Στο επίκεντρο τα αεροδρόμια

Στις υποδομές και στον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, προτείνοντας την ομαδοποίηση των αεροδρομίων της χώρας, υπό την ιδιοκτησία δημοσίου τομέα, ιδιωτικού φορέα ή joint ventures, βάζοντας ως προτεραιότητα την αυτοδιαχείριση και κάλυψη των αναγκών τους. Μιλώντας δε για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι επενδύσεις, το κόστος να είναι ανταγωνιστικό και να συνεχίσουν να μεταφέρονται κονδύλια στα μικρότερα αεροδρόμια. Ενώ μιλώντας για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ζήτησε να μεγαλώσει σε διάρκεια η σύμβαση, ώστε να μειωθεί το κόστος, μια και είναι κατά μέσο όρο 50% ακριβότερο από μητροπολιτικά αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης.

Τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων έθεσε ως προτεραιότητα και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Αντώνης Καμπουράκης. Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υποστήριξε ωστόσο ότι δεν αρκεί από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς να διευρύνουν τη λειτουργία τους σε προορισμούς, αλλά «το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ίδια την κοινωνία», τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου παρουσιάσεις έκαναν η υφυπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας κυρία Nadia Marinova, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ahmet Termuci και ο σύμβουλος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου κ. Mohamed Yousef. Ειδικές αναφορές έγιναν στο μοντέλο «all inclusive» και στον ιατρικό τουρισμό, ενώ παρουσιάστηκε το «μενού του Ιπποκράτη» («Hippocrates Super Foods») από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, χρησιμοποιώντας βότανα και προϊόντα του νησιού, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού.

Πρόθεση των διοργανωτών – του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

(Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο και το 2016, διευρύνοντας το πεδίο των θεμάτων και συμμετοχών. Το «Caravia Beach», που βρίσκεται στο Μαρμάρι της Κω, είναι στην ιδιοκτησία και διαχείριση του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη, σκοπός του οποίου είναι η παροχή υποτροφιών σε νέους από τη Χάλκη και την Κω, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και η μέριμνα, φροντίδα και περίθαλψη ανήμπορων ηλικιωμένων της Χάλκης και της Κω.

το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου