Ειδήσεις

Γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα οι Γερμανοί τουρίστες

Με συρρίκνωση στο υπόλοιπο της σεζόν απειλείται το μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη για τον ελληνικό τουρισμό σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και παραταθεί η οικονομική αβεβαιότητα για τη χώρα.

Τους πρώτους μήνες του έτους, η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα κινήθηκε έντονα αυξητικά ως συνέχεια της κεκτημένης ταχύτητας που είχε αποκτήσει από την περυσινή χρονιά οπότε σημειώθηκαν ρεκόρ αφίξεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ομως η τροχιά ανόδου σε επίπεδο κρατήσεων που είχε καταγραφεί για το φετινό καλοκαίρι από βασικές αγορές υποδοχής τουριστών, όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία, έχει πλέον μηδενισθεί και το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί σε ανταγωνιστικούς προορισμούς που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις τους πρώτους μήνες του έτους.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τους τουριστικούς φορείς της χώρας, κυρίως, στο ασταθές περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί για την οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας TravelTainment, οι δύο μεγάλοι χαμένοι προορισμοί από τη Γερμανία σε επίπεδο κρατήσεων τον μήνα Μάρτιο για το καλοκαίρι ήταν η Ελλάδα και η Τυνησία, ενώ σημαντική ανάκαμψη πέτυχαν η Τουρκία, η Ισπανία και η Αίγυπτος.

Πάντως, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 22,3% φθάνοντας σε 1,19 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Για το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των αφίξεων εσωτερικού αυξήθηκε κατά 37,1 φθάνοντας σε 1,28 εκατ. Επίσης, μόνο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 20,7% και η κίνηση εσωτερικού κατά 30,5% σε σχέση με το ίδιο τετράμηνο του 2014.

Στην Κύπρο οι αφίξεις ξένων τουριστών για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 16,2% φθάνοντας σε 189.988. Εκ των βασικών αγορών, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 18,8% (70.812), από την Ελλάδα κατά 22,4% (24.124) και από τη Γερμανία κατά 19,8% (11.751). Ελεγχόμενη ήταν η πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία σε ποσοστό 4,4% (16.314).

Στην Ισπανία οι αφίξεις ξένων επισκεπτών για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 5,3% ξεπερνώντας τα 10, 6 εκατ. Εκ των βασικών αγορών, οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 9,5% (2,11 εκατ.) και από τη Γερμανία κατά 1,2%. Αντίθετα από τη Ρωσία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 24,9% (114.321).

Θετικά ξεκίνησε η τουριστική χρονιά και για την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4,1% φθάνοντας σε 4,53 εκατ. Ποσοστό πάνω από το 50% επί του συνόλου των ξένων επισκεπτών που επισκέφθηκαν το διάστημα αυτό την Τουρκία είχαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Εκ των βασικών αγορών, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17,6% (548.083) και από τη Βρετανία κατά 14,4% (144.770). Στον αντίποδα, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 27,4% (150.840) και από την Ελλάδα κατά 12% (150.491).

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου