Την ώρα που οι πιέσεις προς την Αθήνα και την ελληνική οικονομία γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές, κυβερνητικά στελέχη εξορμούν αύριο σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Φρανκφούρτη προκειμένου να συνεχίσουν σε πολιτικό επίπεδο την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση και να συμβάλλουν στην επιθυμητή σύγκλιση.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί το απόγευμα στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Επίσης αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυριανές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ενώ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, μία μέρα πριν από την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων στο Brussels Group καθώς και της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Σε αυτή δεν αποκλείται να εξεταστεί το ζήτημα της αύξησης του κουρέματος που επιβάλλεται στα ελληνικά collateral έναντι της παροχής ρευστότητας.
Παράλληλα μπαράζ επαφών υπάρχει και από την πλευρά των δανειστών καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά από την Τετάρτη σειρά συναντήσεων σε Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη.
Η κατάσταση είναι οριακή, γεγονός που αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση, όπως διατυπώθηκε και στην πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. «Υπάρχει κρίση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Το ξέρουμε και το καταλαβαίνουμε όλοι. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση της ρευστότητας το συντομότερο δυνατό, διότι αν θέλουμε αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αυτή δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς ασφυξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμφωνία την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία.
Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα, όπου υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης. «Μπορεί μέσα στο Μάιο, μπορεί τον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία», σημείωσε.
euro2day.gr