Στη σκιά του δημοσιεύματος των F.T. περί της πίεσης που ασκείται από το ΔΝΤ για δραστική απομείωση του ελληνικού χρέους υπό τον φόβο για νέο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε χθες. την Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλέφωνο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια των δύο αλλεπάλληλων κατ΄ιδίαν συναντήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, κατά τις οποίες η Κριστίν Λαγκάρντ είχε λάβει την δέσμευση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών για ταχεία προώθηση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τo Brussels Group αλλά και- ίσως το σημαντικότερο- την δέσμευση της Aθήνας για βαθιές μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό που επιμόνως ζητάει το ΔΝΤ.
Αντ’ αυτού όμως, οι συναντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γιάνη Βαρουφάκη οδήγησαν όμως σε νέα κρίση αξιοπιστίας των σχέσεων ΔΝΤ-Αθήνας με την Κριστίν Λαγκάρντ να εμφανίζεται από κύκλους του ΔΝΤ σφόδρα δυσαρεστημένη από την “αναντιστοιχία λόγων και έργων” εκ μέρους του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τα λεγόμενα πηγής του Ταμείου. Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ ήρθε ακριβώς στο σημείο καμπής των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, σε μία συγκυρία όπου η Αθήνα θεωρεί πως το Ταμείο μπορεί να παίξει “έναν καταλυτικό εξισορροπηστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες”, χρησιμοποιώντας τα λόγια ανώτατου Έλληνα αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών με τον οποίον συνομίλησε το TheToc.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χθεσινή επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ έχει ως σημείο αναφοράς την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να “γεφυρώσει” το χάσμα που άρχισε να διαφαίνεται ότι την χωρίζει με τη θέση του Ταμείου επί του ελληνικού προβλήματος. Μπορεί η Αθήνα να “ποντάρει” πολλά στην πίεση που φέρεται να ασκεί το ΔΝΤ για νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όμως την ίδια στιγμή γνωρίζει πως το Ταμείο έχει στην πραγματικότητα αφήσει ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τις κόκκινες γραμμές που το ΔΝΤ θέτει. Αυτές είναι:
1) συνολική συμφωνία-πακέτο,
2) δέσμευση για βαθιές- και ως ένα σημείο επώδυνες- αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό,
3) επιβολή επιπλέον φοροεισπρακτικών μέτρων για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα,
4) ολοκλήρωση της συνήθους διαδικασίας αξιολόγησης των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτά είναι τα προαπαιτούμενα που έθεσε εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός της έθεσε το θέμα της ανάγκης απομείωσης του δημόσιου χρέους αλλά και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. “Πρέπει να γίνουν όλα βήμα- βήμα και γρήγορα” φέρεται να του διαμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ εμμένοντας την ίδια στιγμή στην θέση της ότι αν η Αθήνα θέλει να προσδοκά λύσεις στα δύο μέτωπα της ρευστότητας και του χρέους, πρέπει πρώτα να τρέξει τις ανωτέρω προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα μη καταβολής των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο στην Γενική Διευθύντρια του Ταμείου ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση συμφωνίας άμεσα.
Από την πλευρά του Ταμείου, η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ εκλαμβάνεται μέχρι στιγμής ως μία ακόμα κίνηση εκ μέρους της Αθήνας να προσεγγίσει τις κόκκινες γραμμές που θέτουν ΔΝΤ και Βρυξέλλες: η πρώτη και κύρια είναι αυτή που κάνει λόγο για μία συνολική συμφωνία πακέτο και όχι μία ενδιάμεση συμφωνία που επαναλάμβανε μονότονα μέχρι πρότινος ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής μέχρι πιο σημείο έχει επιτευχθεί σύγκλιση- μετά και την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Λαγκάρντ- στις υπόλοιπες κόκκινες γραμμές που θέτουν οι πιστωτές στην Αθήνα.
thetoc.gr