Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής έχουν γίνει «εναέρια ασθενοφόρα».
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «αυτοκτονικές τάσεις του κυκλώματος της διαπλοκής που λυμαινόταν τόσα χρόνια τα χρήματα του ελληνικού λαού», μοναδική εξήγηση για τις «αλλεπάλληλες δημοσιοποιήσεις θεμάτων που πραγματικά φανερώνουν τη σήψη της κρατικής μηχανής τα τελευταία 40 χρόνια».
«Κι αν η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ φέρνει στην επιφάνεια την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την κατασκευή του πελατειακού συστήματος, η υπόθεση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ φέρνει στην επιφάνεια πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους», προσθέτει.
Σύμφωνα με το προχθεσινό ρεπορτάζ του Mega, «και τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ βρίσκονται καθηλωμένα λόγω οικονομικής κρίσης, με τις αεροδιακομιδές πλέον να βρίσκονται στην… ευχέρεια των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής που έχουν μετατραπεί σε “εναέρια ασθενοφόρα”».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι από τα πέντε συνολικά δικινητήρια ελικόπτερα Agusta A109 Power, τα οποία αγοράστηκαν από το υπουργείο Υγείας το 1999, συνετρίβησαν τα τρία, παρασύροντας στο θάνατο 13 συνολικά άτομα. Το πρώτο από αυτά αντικαταστάθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία, ενώ για τα δύο επόμενα υπήρξε χρηματική αποζημίωση, η οποία ακόμα «αναζητείται».
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει βλάβη στο δομικό τμήμα του από αναγκαστική προσγείωση.
Από τους επτά κινητήρες, οι οποίοι μπορούν να εφοδιάσουν τα ελικόπτερα αυτά, οι έξι έχουν φθάσει το όριο των 3.500 ωρών πτήσης και χρήζουν γενικής εργοστασιακής επισκευής.
Ο έβδομος κινητήρας έχει φθάσει τις 3.200 περίπου ώρες πτήσης. Η αρχική εκτίμηση επισκευής των τριών ελικοπτέρων και των κινητήρων ήταν 6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από σχετική έρευνα αγοράς το κόστος αυτό έχει πέσει, «ως διά μαγείας», περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ.
«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για τον παροπλισμό των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων δεν βαρύνει τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., αφού το πρώτο καθηλώθηκε το 2006, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2012, ενώ για το τρίτο που καθηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 θα έπρεπε να έχει προϋπάρξει 3ετής προγραμματισμός της συντήρησης – επισκευής του», επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», όπως την ονομάζει, εξηγεί ότι ήρθε άμεσα σε συνεννόηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές τους ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα εργάζεται για να βρεθεί η «βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση για την επισκευή των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να επιστρέψουν στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της χώρας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ασφάλειας αεροδιακομιδές».
ΑΠΕ-ΜΠΕ