“Ανάσα” στις επιχειρήσεις του τουρισμού δίνουν τα πρώτα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας σχετικά με την πορεία των αφίξεων και την κίνηση από τις βασικές για την Ελλάδα τουριστικές αγορές.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν φορείς του κλάδου, το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στο τουριστικό προϊόν εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τους θεσμούς, αλλά και η απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη του τουρισμού απειλούν να αναχαιτίσουν τη μέχρι τώρα πορεία του.
Όσο παρατείνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά ο ελληνικός τουρισμός και οι τουριστικοί προορισμοί, τονίζει ειδικότερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
“Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής οδηγεί την Κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά και σε ακόμα πιο στείρα και παράλογη πολιτική επιβαρύνσεων, όπως το φημολογούμενο ειδικό τέλος διανυκτέρευσης καταλυμάτων”, σημειώνει ο Σύνδεσμος, συμπληρώνοντας πως η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου κινείται στην κόψη του ξυραφιού όσο η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν επιλέγεται ως μία “εύκολη” πολιτική για τον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο που επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ για το πρώτο τρίμηνο, όσον αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία παρουσιάζοντας αύξηση 73%, ενώ στη δεύτερη θέση (χάνοντας την πρωτιά στην κατάταξη από την Γερμανία) βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 11%. Στη τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με αύξηση 32% (κερδίζοντας μία θέση στο πίνακα κατάταξης) ενώ τέταρτη είναι η Ιταλία, παρουσιάζοντας μείωση 30% (χάνοντας 2 θέσεις). ΗΠΑ και Γαλλία διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με το 2015.
Το σύνολο των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνα στο πρώτο τρίμηνο ανέρχεται σε 612 χιλ. έναντι 556 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Το top 20 των χωρών συνεισφέρουν περίπου το 80% της εισερχόμενης αεροπορικής κίνησης παρουσιάζοντας αύξηση 13%.
Το σύνολο των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 280 χιλ., έναντι 269 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ξανά η Γερμανία καταγράφοντας αύξηση 6%, στη δεύτερη θέση η Κύπρος με αύξηση 7%, ενώ στη τρίτη θέση ανεβαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 8%. Τέταρτη είναι η Ιταλία με μείωση 11% και απώλεια μίας θέσης στη σειρά κατάταξης. Τουρκία και Γαλλία διατηρούν τις θέσεις τους στο πίνακα κατάταξης παρουσιάζοντας μικρές αυξήσεις 4% και 3% αντίστοιχα.
Μόνο για το Μάρτιο, η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, φτάνει το 11%. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 360 χιλ. αφίξεις έναντι 325 χιλ. το 2015. Ειδικότερα ο προορισμός της Αθήνας διατήρησε την ανοδική του πορεία, με την αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 9,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015.
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα περιφερειακά αεροδρόμια με αξιόλογη κίνηση (Θεσσαλονίκη +7,0%, Ηράκλειο +41,9%, Χανιά +52,9%). Κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Μαρτίου παρατηρείται συνολική αύξηση 8,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν 881 χιλ. αφίξεις έναντι συνολικά 814 χιλ. το 2015. Το σύνολο χωρίς την Αθήνα παρουσιάζει αύξηση 4%.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται τη στιγμή που η σεζόν έχει ξεκινήσει στους περισσότερους προορισμούς, με την κίνηση από τη Γερμανία και την Αγγλία να στέλνει “θετικά μηνύματα” για την πορεία των κρατήσεων τους επόμενους μήνες. Εντούτοις η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλα τα αεροδρόμια. Ξεχωρίζει η επιβατική “βουτιά” που καταγράφει το αεροδρόμιο της Κω, που φτάνει το 70% στο τρίμηνο, αλλά και η αύξηση στο αεροδρόμιο των Χανιών που αγγίζει το 35%.
Η επόμενη περίοδος, όπως τονίζουν στελέχη του τουρισμού, θα είναι καθοριστική για τη χρονιά. Πλέον όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της εικόνας των νησιών που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και στην προσέλκυση τουριστών έναντι της Ισπανίας, που αυτή τη σεζόν κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες πωλήσεις πακέτων.
capital.gr